Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 17 február 2016 00:00

Informatikai kalandozások Düsseldorfban

Írta: Váradi Csilla
  • Helyszín: IIK - Düsseldorf - Németország

2015. szeptember 14. és 25. között az Erasmus+ KA1 programnak köszönhetően Düsseldorfban vehettem részt egy kéthetes, német nyelvtanárok részére meghirdetett módszertani továbbképzésen.
Düsseldorf Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosa. A Rajna partján fekvő város Németország egyik legnagyobb és legfontosabb városa, gazdasági és pénzügyi központ, a divat egyik németországi fellegvára, több nemzetközi cég székhelye található itt, és a város számos nemzetközi rendezvénynek ad otthont. Düsseldorf híres pezsgő kulturális életéről is, és fontos megemlíteni, hogy itt született Heinrich Heine, az egyik leghíresebb német költő.
A kéthetes továbbképzés alatt bepillantást nyerhettünk abba, hogy néz majd ki a (közel)jövő a nyelvoktatásban, megfigyelhettük és megtanulhattuk, nyelvtanárként milyen előnyeit élvezhetjük a technika vívmányainak.
Amikor hétfőn reggel mind a tizenhárman megérkeztünk a nyelviskolába, kiderült, hogy ez a kéthetes képzés két egyhetesből tevődik össze, illetve hogy a társaság egyik fele csak péntekig lesz velünk, következő héten mások jönnek helyettük. Egyébként érdekes volt, hogy mind a két héten túlnyomó többségben voltak az egykori keleti blokk országaiból érkező némettanárok. (Első héten például öten voltunk magyarok, második hétre négyen maradtunk, de öten voltak Bulgáriából, a többiek pedig Lengyelországból, Szlovákiából, Horvátországból érkeztek.)
A napirendünk mind a két héten ugyanúgy nézett ki, 9.15-kor kezdődött az „iskola”, és 17.15-ig tartottak a workshopok, szerdánként pedig fél háromtól ötig városnézést szerveztek nekünk a történelmi Altstadtban, Düsseldorf leghíresebb részében.
A továbbképzés mindkét hete az informatika jegyében telt, az első napokban azt láthattuk, és próbálhattuk ki gyakorlatban is, hogyan tudjuk kezelni az interaktív táblát, tippeket és trükköket tanultunk, hogy minél hatékonyabban tudjunk dolgozni az órák alatt. Mivel a nyelviskolában csak interaktív táblát használnak, minden tananyag digitalizálva van, a tanári asztalba be van építve egy számítógép saját monitorral, az iskola nyelvtanárainak ismerniük kell a legalapvetőbb programokat és eszközöket. Bár a többi résztvevővel ellentétben a Tudomány Nyelviskolában én már dolgoztam interaktív táblával, nagyon érdekes volt megfigyelni, hogy néz ki a tanítás, ha „csak” ilyen tábla áll a rendelkezésünkre, és figyelni kell rá, be van-e kapcsolva a toll, mikor melyik ablakot láthatják a diákok, és sok más apróság, ami eltér a szokásos rutinunktól. A hét második felében mindenki saját gépnél dolgozott, internetes feladatok megoldása közben rengeteg hasznos oldallal ismerkedtünk meg, amelyek nagyon jól alkalmazhatóak lehetnek az órákra való készüléshez, illetve színesíthetik is a tanórákat.
A második héten is számítógéppel dolgoztunk, ezúttal a Moodle eLearning keretrendszer titkaiba vezettek be minket. Ezen a héten tulajdonképpen számítógépes ismereteinket fejlesztettük tovább, megtanultuk, hogyan lehet Moodle-ben feladatokat megosztani egymással, diákjainkkal, milyen beállításokat és milyen funkciókat érdemes használni. Mindenki választott egy országismereti témát (az enyém például Berlin volt), amit szívesen bevinne otthon is órára, ehhez a témához készítettünk rengeteg feladatlapot, Wikit, kvízt, Audacityvel audiófájlokat tanultunk meg felvenni, és így péntekre mindenkinek szép kis online feladatgyűjteménye lett, amihez hasonlót itthon is tudnánk csinálni, kollégáinkkal, tanítványainkkal megosztani, hiszen nemcsak megtettük az első lépéseket az eLearning területén, hanem be is gyakoroltuk azokat.
Bár a továbbképzés, amin részt vettem, sok szempontból inkább informatikai továbbképzés volt, de nagyon élveztem minden egyes pillanatát, hiszen kaptam egy átfogó képet arról, hogy milyen irányba fejlődik a nyelvtanítás és nyelvtanulás.
Mivel leginkább mindenki egyedül dolgozott a saját számítógépénél, így nem tudtuk egymást túl jól megismerni, de így is felüdítő élmény volt mindenféle más országból érkező némettanárral együtt dolgozni, együtt tanulni.
Düsseldorf gyönyörű város, a továbbképzés nagyon színvonalas és érdekes volt, hálás vagyok érte, hogy ott tölthettem két hetet, nagyon várom, hogy itthon is kamatoztathassam az ott megszerzett tudást.

Ajánlott linkek:

http://wortschatz.uni-leipzig.de/
http://www.fluter.de/
http://onlinetraining.lingofox.de/de/uebung.htm
http://lingofox.dw.com/
http://www.goethe.de/lhr/prj/usg/deindex.htm
http://www.stadtpanoramen.de/
http://www.wirtschaftsdeutsch.de/lehrmaterialien/
http://learningapps.org/

A tanult módszerek közül kettőt a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjteményében is megosztottam:

http://tpf.hu/tudastar/mogy/856/a-mi-nemetorszagunk

http://tpf.hu/tudastar/mogy/857/adjektive-adjektive

 

Új hozzászólás