Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 30 augusztus 2023 20:48

Tanártovábbképzés Bécsben

Írta:

Deutschlehrerkurs 2023

2023 júlis 17-től 28-ig kéthetes némettanár-továbbképzésen vettem részt Bécsben. A kurzus középpontjába – a módszertani továbbképzés mellett – országismereti és kulturális témák is kerültek.

Délelőttönként két blokkban tantermi körülmények között cseréltük ki ismereteiknek és fejlesztettük gyakorlati módszereinket a némettanítás területén. Rengeteg tippet, ötletet és hasznos tananyagot kaptunk. Mindkét pénteken városnéző sétára indultunk: képzőink két különböző téma köré csoportosították a megtekintendő helyeket.

Ezenkívül két esti városnéző sétán is részt vehettünk. Itt nem csak a hihetetlenül felkészült, energikus és lelkes idegenvezetőnk volt remek, hanem az időpontválasztás is: az egész napos nyári meleg után sokkal jobban esett elidőzni egy-egy épületnél a kellemes esti időben.

Külön örültem, hogy a szakmódszertani ötletek és gyakorlatok mellett helyet kapott a Chat GPT nyelvórai használata is, bár az már most látható, hogy ezzel az eszközzel még egyelőre csak ismerkedünk.

A tanfolyamon elsősorban kommunikatív feladatokat gyakoroltunk, különböző nyelvi szinteken. Ezen kívül játékos nyelvtani gyakorlatokat oldottunk meg, kaptunk ötleteket az íráskészség fejlesztéséhez és kritikus szemmel néztünk át különböző könnyített olvasmányokat.

A tanártovábbképzés hangsúlyos része volt az osztrák nyelvhasználat: kiejtés, bécsi dialektus, eltérő szókincs és nyelvtan. Ízelítőt kaptunk az osztrák könnyűzenéből és aktuális városrendezési kérdésekből. Természetesen nem maradhatott el a kávéházi kultúra ápolása sem.

Aki szereti a szervezett kirándulásokat, azoknak mindkét hétvégén kínált programot a képzőhely.

Nagyon jó hangulatú, egymást támogató és egymással szívesen időt töltő csoport alakult ki a két hétben. Mindig találtunk közös vagy épp egyéni programot, ahol felfedezhettünk magunknak Bécset – abból a szemszögből, ami a legjobban érdekelt minket.

További információk

  • Helyszín: Bécs

Új hozzászólás