Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 11 április 2017 17:32

HORIZONTE: Módszertani megújulás Regensburgban

Írta: Friczné Rausch Katalin
  • Helyszín: Horizonte-Regensburg-Németország

Németország déli régiójának egyik ún. „ékszerdobozában”, a Világörökség részeként ismert Regensburgban vettem részt egy kéthetes nyelvi és módszertani továbbképzésen 2016. július 17-től 30-ig. A Horizonte Nyelviskola, mely a hangulatos óváros centrumában volt, nem csak a képzést, hanem a szállást is biztosította ugyanabban az épületben, mely ezáltal nagyon kényelmes volt számunkra. A város történelmi szépsége, állandó pezsgése a több tízezer egyetemistával rögtön magával ragadott, kitűnő hátteret biztosítva a tanuláshoz. 

A képzés optimális, 10 fős nemzetközi csoportban zajlott, melyben az 5 magyar anyanyelvű tanáron kívül 3 cseh, 1 olasz és 1 bolgár résztvevő volt. Már az első órákon zajló beszélgetések során nemzetközi összehasonlítást végeztünk az iskolarendszer és az érettségik tekintetében.

A kurzus tematikája jól felépített, logikus tervezésen alapult. A délelőtti órákon szókincsbővítésre, beszédkészség fejlesztésre, nehezebb nyelvtani feladatok megoldása került sor. Az általunk választott beszédtémákat különböző módszerekkel, változatos formában dolgoztuk fel, prezentációkat, élménybeszámolókat is tartottunk. A délutáni órák kimondottan érdekesek voltak, foglalkoztunk ország-ismerettel, kreatív írással, módszertani változatos gyakorlatokkal, példákat kaptunk arra, hogy lehet megfelelően motiválni a diákokat. Különösen tetszett a zene és a mozgás alkalmazása az órákon, mint motiváló tényezők. Megismerkedtünk a legnépszerűbb német termékekkel, specialitásokkal (kóstolót is kaptunk belőlük). A német fiatalok leggyakrabban használt trendi kifejezéseit saját magunknak kellett az utcán összegyűjtenünk, kisebb interjúk formájában. Kommunikációorientált, kellemes légkörben zajló órák részesei lehettünk.

Szabad időnkben feltérképeztük a várost, látogatást tettünk a BMW-gyárban, a Kneitinger sörfőzdében, megnéztük Bamberget és a híres Weltenburgi kolostort, hajóztunk a Duna szurdok által övezett részén és összehasonlítottuk a bajor kocsmákat is, ahol a leghatékonyabb közösségépítésre, szókincsbővítésre és beszédkészség fejlesztésre került sor.

Az autentikus nyelvi eszközök révén a képzés során azt kaptam, amit vártam, országismereti, módszertani és nyelvi felfrissítést, megújulást, kiegészítve nemzetközi tapasztalatszerzéssel.

Iskolám, az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium Erasmus+ oldala ezen a linken érhető el.

Friczné Rausch Katalin

Új hozzászólás