Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 19 augusztus 2015 00:00

Úti beszámoló: Szakmai továbbképzés Bécsben az ActiLingua Academy szervezésében

Írta:
  • Helyszín: Actilingua - Bécs - Ausztria

Az Erasmus+ KA1 pályázat keretében a mobilitás 2015. július 27. és augusztus 7. között valósult meg Bécsben, Ausztria fővárosában az ActiLingua Academy nyelviskola szervezésében, ahol egy tanártovábbképzési kurzuson vettem részt. Az iskola több épületben található, a mi óráink a központi épületben, könnyen megközelíthető helyen, a Belvedere mellett található. Az iskola technikailag rendkívül jól felszerelt, tanáraink (Agnes és Elisabeth) rendkívül jól felkészült tanárok voltak. Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt az iskolában, bátran fordulhattunk hozzájuk minden problémával. Csoportunkat, amely 11 főből állt, szlovákiai, lengyel, dán és magyar kollégák alkották.

A két hét minden napján más-más témával foglalkoztunk: nyelvtan játékosan, művészet (képek bevonása a tanításba), irodalom a nyelvórán (osztrák írók, költök művei alapján), különböző hibajavítási módszerek, állomásos oktatási módszer (megismertük az elméletét és gyakorlatát is, majd saját feladatokat is készíthettünk különböző szinteken, saját óráinkra készülve), ország ismeret nyelvórán (történelem, földrajz, kultúra, irodalom), filmek, reklámok bevonása a nyelvoktatásba. Foglalkoztunk a mesékkel, milyen feladatok, nyelvtani elemek gyakoroltathatók a mesékkel, játékos beszédgyakorlatokkal, és egy napot szenteltünk szókincsbővítésnek, kicsit másképpen, illetve a zene felhasználási lehetőségeinek és autentikus szövegek használatának. Rengeteg új lehetőséget mutattak, új média eszközök, internetes oldalak kerültek bemutatásra.

Egy alkalommal külön kitértünk saját magunk fejlesztésére, milyen módszerekkel fejleszthetjük saját magunkat, ehhez is külön linkeket, anyagokat kaptunk, amellett, hogy minden nap gyakoroltuk a nyelvet és minden alkalommal tovább fejleszthettük saját nyelvtudásunkat.

Nagyon sokat dolgoztunk kis csoportokban, mindig más kollégákkal együtt, mely segítette kommunikációs készségünk előre menetelét is. Minden részhez tartozott egy gyakorlati rész is, így gyakorlatban ki is próbáltuk az éppen elsajátított feladatokat.

Rengetek fénymásolt anyagot, CD-t kaptunk, valamint jó néhány linket, weboldalt, amelyek további segédanyagokat tartalmaznak, melyek a későbbiekben munkánk során segítségünkre lesznek.

Ezen két hét alatt nagyon sok tapasztalatot gyűjthettem, és mind szakmailag (módszertanilag), mind nyelvtudásilag fejlődhettem. Ehhez nagy segítséget nyújtott, hogy családi elhelyezést kaptam.
A képzésen túl lehetőségünk volt kulturális és szabadidős programokban is részt venni. Az iskola által meghirdetett ingyenes programok pl.: városnézés, Sisi mítosz felfedezése profi idegenvezetővel, grill party a Duna-parton, keringő táncest, és amelyekre külön kellett befizetni: egész napos kirándulás hétvégén Salzburga ill. fél napos kirándulás Kreuzenstein várába, ahol alkalmunk volt egy madár röptető show-n részt venni. A fennmaradó szabadidőmet igyekeztem  hasznosan eltölteni, Bécs évszázados épületeit, kertjeit, parkjait barangoltam be. Eljutottam a Duna-szigetére, Duna-toronyba, a Práterbe, és nagyon sok zöld kertben időztem, egy kicsit átélve Bécs hangulatát.

Szállásom egy idős néninél volt, aki nagyon segítőkész volt, minden igényemet kielégítette. A szoba kényelmes, az ellátás remek volt, a nagyon kedves vendéglátómmal sokat beszélgethettem vele is a világ dolgairól.

Mindent egybevetve nagyon hasznos volt ez képzés. Rengeteget kaptam szakmailag, de szellemi-testi felfrissülés is volt, egyaránt pihentető és kikapcsoló, mindemellett rengeteg hasznos anyagot, módszert ismertem meg.

Minden fáradságot megért ez a csodálatos két gyönyörű hét.

 

Mit mesél a Bécsi-erdő? Gergely-Ágh Zsófia előadása a 2015. szeptemberi Nyelvparádén:

https://www.youtube.com/watch?v=Ckj2yopARZA&feature=youtu.be

A videót a Rendezvényparádé Kft. hozzájárulásával jelentetjük meg honlapunkon.

Új hozzászólás