Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 22 augusztus 2023 08:21

A reneszánsz szülővárosa és a digitális világ

Írta:
Europass Teacher Academy, Firenze Europass Teacher Academy, Firenze

A reneszánsz fővárosában - Erasmus+ mobilitás Firenzében (Toscana, Olaszország)

2023. nyarán, július 31. és augusztus 4. között egyhetes Erasmus+ „Mobility of learners and staff in school education” programon vettem részt Olaszországban, Toszkána tartomány székhelyén, Firenzében, az Europass Teacher Academy európai továbbképző intézmény egyik kurzusán, melynek angol megnevezése „Tablets and Smartphones: Using Mobile Devices as Educational Tools” volt.

Nagyon megörültem ennek a lehetőségnek, mert Firenze amúgy is a reneszánsz bölcsője, és – koromnál fogva - az én oktatás közben alkalmazott technikai-módszertani ismereteimnek amúgy sem ártott már egy kis felfrissítés, újjászületés (reneszánsz!), illetve új ismeretek beépítése. Ráadásul a város nyáron (is) megtelik a világ minden tájáról idesereglő turistákkal, így azután pezsgő élet zajlik a tereken, utcákon, parkokban és a vendéglátó helyeken.

Az utazás előtt, már a tanév utolsó napjaiban, igen gyorsan kellett mindent elintézni, mert csak június elején, váratlanul nyílt meg az alkalom a mobilitás lehetőségére. Magát a tanfolyamot sem volt könnyű becserkészni és persze be kellett szerezni az aláírásokat, okmányokat. A szállás lefoglalásáról nem is beszélve, ami a turistákkal zsúfolt Firenzében nem is annyira egyszerű feladat. Végül a külvárosban sikerült elhelyezést nyerni, ami azonban – a napi ingázás apró kellemetlenségén kívül – nagyon jó választásnak bizonyult, hiszen az autós utazás miatt feltétlen szükség volt egy ingyenes parkolóhellyel ellátott szállásra. és az idilli éjszaki csend is kárpótolt a bejárás fáradalmaiért. Az ösztöndíj kiutalása után napok alatt minden sínre került (tanfolyam díjának átutalása, szállás kifizetése, biztosítás megkötése stb.)

Elutazás előtt néhány nappal emailben megérkezett a tanfolyam írásos tájékoztatója, melyből a linkek alkalmazásával feltelepíthettem iskolai laptopomra a kurzus során alkalmazott programokat és betekintést kaphattam a tanfolyam várható anyagába.

Az intézmény Firenze óvárosában egy reneszánsz épület második emeletén található. Az apró de jól felszerelt tanteremben egy kedves, fiatal tanár, Riccardo Manni és annak segítője vezette az órákat naponta 9-14 óra között. A 15 fős csoport vegyes összetételű volt, a két magyar mellett, lengyelek, németek, hollandok, írek, spanyolok voltak a résztvevők. Megismerkedtünk a ma használatos legelterjedtebb közösségi edukációs platformokkal (Miro, Slido, Plickers, Quizalize, Canva, stb.), azok különféle eszközökön alkalmazott trükkjeivel, használatával, ennek előnyeivel, esetleges buktatóival. Csoporttársainkkal rendszeresen megosztottuk a tanfolyam közben szerzett tapasztalatainkat. A hét során jelentkezni lehetett egy buszos hétvégi programra is, amin Toszkána borkultúráját lehetett megismerni „A half-day tour in the Chianti region” néven. Az utolsó tanítási napon megkaptuk okleveleinket. Összességében hasznosnak értékelem a  tapasztalatokat, kisebb hátrány, hogy nem a tanítási nyelvem, az olasz volt a kurzus nyelve.

A tanórák szünetében alkalom nyílt személyes beszélgetésekre, ismerkedésre, tapasztalatcserére. A délutáni szabadidőt Firenze és környékének kulturális megismerése bőven lekötötte. A kurzus után feltöltődve, élményekkel gazdagodva térhettem haza.

Bp., 2023. 08. 21.

Fábián György

További információk

  • Helyszín: Europass Teacher Academy - Firenze - Olaszország

Új hozzászólás