Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 29 augusztus 2023 08:54

Bologna - tanítást/tanulást segítő applikációk

Írta:
Jessica, az önkéntes idegenvezetőnk Jessica, az önkéntes idegenvezetőnk

Harmath Gábor

Making the most of new technologies, apps and social media in the classroom

Beszámoló az ERASMUS+ tanári mobilitás továbbképzés programjáról

            Az ERASMUS+ továbbképzési program keretében 2023. 07.30. és 2023. 08. 05. között Bolognában, Olaszországban részt vettem az ELA-Erasmus Learning Academy szervezésében egy angol nyelvű kurzuson, melynek címe: „Making the most of new technologies, apps and social media in the classroom” volt. Ez egy ismeretterjesztő, a digitális kultúra tudástár kiszélesítésével foglalkozó tanfolyam volt.

A képzés Bologna szélén egy hotelben volt, ahol a résztvevők megszálltak. Ez nagyon kényelmessé tette a lebonyolítást. A hotel kiváló konferencia termei jól felszereltek, minden oktatói igényt kielégítenek.

A kurzus résztvevői német, lett, portugál és finn tanárok voltak, akikkel jó volt együtt dolgozni és egymás munkáját segíteni.

Az ELA szervezett a tanfolyam résztvevőinek kulturális és közösségi programokat. Az érkezés napján részt vehettünk egy „welcome lunch-on” ahol megismerkedtünk a résztvevőkkel és a szervezetnél dolgozó önkéntesekkel, akik segítettek minket az ittlétünk alatt. Aznap délután városnéző séta volt a program, ahol Bologna legfontosabb látnivalóit néztük meg egy önkéntes idegenvezetővel. Idegenvezetőként nem győztem csodálni, hogy milyen ügyes és talpraesett kis hölgy vezetett minket. Kedden folytatódott az idegenvezetés, ahol három fontos, történelmi jelentőséggel bíró templomot látogattunk meg. A délutáni séta után egy közös pizzavacsorát szerveztek egy belvárosi étteremben. Szerdán lehetőséget kaptunk, hogy egy hosszabb kirándulásra menjünk valamelyik közeli városba. Ennek megszervezésében bárkinek készségesen segítettek. Én Ravennába mentem vonattal, ahol megnézhettem az 5. századi mozaikokkal díszített templomokat és kápolnákat. Péntek este pedig egy „farewell dinner” volt a program, ahol elbúcsúztunk sokaktól, mert nekik korán indult másnap a járatuk haza. A hét közben a szabad délutánokat kihasználtam és felfedeztem Bolognát. Gyönyörű város, igyekeztem minden fontos látnivalót megnézni, melyeket előre elterveztem.

A képzés témája olyan applikációk bemutatása és használatuk elsajátítása volt, melyek használhatók az osztályteremben. A kurzus nagyon hatékonyan volt felépítve, hogy mindenki igényeinek megfeleljen. Az első munkanapon ismertük meg az oktatónkat, aki nagyon családias hangulatot teremtett. Az első napon felmérte, hogy a csoport tagjainak milyen ismeretei vannak és milyen fajta apporkra lehet szükségük. Mindig miután bemutatta nekünk az adott applikációt, lehetőséget kaptunk, hogy megtanuljuk használatát. A csoport tagjai pedig segítettek egymásnak kipróbálni az elkészített próbafeladatokat vagy prezentációkat, videókat. Minden nap egy „wrap up-al” indult, ahol tudásunkat ellenőrizte oktatónk. Nagyon tetszett, hogy a kurzus lebonyolítására is változatos online felületeket használt Susanna, az oktatónk, így még több újdonságot láthattam. Minden nap becsempészett egy kulturális játékot, amellyel egy kicsit közelebb hozta Olaszországot a résztvevőkhöz.

További információk

  • Helyszín: Bologna

Új hozzászólás