Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szombat, 02 november 2019 23:45

Olaszkurzus Dante szülővárosában

Írta: Szűcsné Villányi Rita
Firenze-Esti séta azaz szakmai megbeszélés Firenze-Esti séta azaz szakmai megbeszélés

Az Erasmus+ program keretében a firenzei Europass nyelviskola által szervezett „Italian Language and Culture for Educators” elnevezésű kurzuson töltöttem az idei „őszi szünetet”.

Nagy élmény volt ismét a Toszkán fővárosban, Dante szülővárosában járni, megtekinteni „házát”, s azt a templomot, amelyben a „kollektív emlékezet” szerint Dante megpillantotta Beatricét, illetve később feleségül vette Gemma Donatit (La chiesa di Santa Margherita dei Cerchi).

Még egy magyar kolléganő vett részt a tanfolyamon, ő Debrecenből érkezett. Az igazán nemzetközi csoportot rajtunk kívül egy török lány, egy Costa Ricai-i férfi és egy spanyol fiatalember alkotta. Délelőttönként nyelvtani és „beszélgetős” blokkok váltották egymást, ahol változatos témákat érintettünk. Sok humorral és jókedvvel dolgoztunk az egy hét alatt.

Úgy vélem, egy nyelvtanár számára nagyon fontos, hogy a tanórákon az adott idegen nyelv „akadémiai változatain” és a sztereotípiákon túli, mai nyelvhasználatot figyelembe véve tanítson. S ez akkor tud hiteles lenni, ha tudásunk naprakész, s ezt folyamatosan frissíteni tudjuk. Ezért is jelentkeztem erre a kurzusra, s nagyon örültem, hogy az olasz kultúra alaposabb tanulmányozására is nyílt lehetőségem. Ehhez jobb helyszínt nem is választhattam volna, hiszen Firenze tele van nevezetességekkel, látnivalókkal, gyönyörű templomokkal, múzeumokkal, szobrokkal, kertekkel. Végre a nagy meleg sem zavart, sokkal kellemesebb volt így, 25 fokban várost nézni és tanfolyamon lenni, mint a nyári hőségben. 

Csodálatos érzés volt keresztül-kasul bebarangolni a várost, megkóstolni Toszkána ízeit. És a valóságban is: a tanfolyam részeként ugyanis az egyik délután megismerhettük és meg is kóstolhattuk a firenzei konyha néhány tipikus fogását. Búcsúzóul szombaton délelőtt Pisa városába is ellátogattunk egy buszos kirándulás keretében.

Sajnos, az izgalmas és tartalmas egy hét hamar eltelt, de az élményeket magammal hoztam, s remélem, sokáig kitart a most összegyűjtött muníció.

Intézményem neve: Pannonhalmi Bencés Gimnázium (phbences.hu)

Az intézményünk projektre vonatkozó weboldala:

http://pherasmus19.simplesite.com/

 

Új hozzászólás