Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szombat, 06 június 2020 20:47

Glottodrama, Glottodidaktika

Írta: Basics Gabriella

Torre di Babele, via Cosenza 7. 00160.RÓMA Olaszország

A program neve: Erasmus+felnőtt tanulási mobilitás (KA1

Az általam látogatott továbbképzés neve: Ditals I-base, ez egy kéthetes, 44 órás külföldön ill. külföldieknek olasz nyelvet, kultúrát tanító tanárok számára szervezett továbbképzés.

A továbbképzés alapját a glottodráma, glottodidaktika jelenti és ennek kapcsán a különböző új nyelvtanítási technikák, módszerek, ezek egymáshoz való kapcsolódása a nyelvtanítás során.

2019 július 21-én érkeztem meg Rómába, az iskolához közel találtam szállást, ebben segítettek, a kiutazás szervezésekor kaptam az iskolától egy szálláslistát, így sikerült olyan helyet találni, ami pár percre volt az iskolától, nagyon szép környezetben, Róma csendes, nyugalmas részén. A tanfolyam 22-én kezdődött, az órák minden nap 2-fél 7-ig tartottak. Az első napon, hétfőn már korábban meg kellett jelenni, elintézni az adminisztrációs ügyeket. Délután 2-kor pedig megkezdődött az első nap az iskolában. A szervezés kiváló volt, mindenki nagyon kedves és segítőkész volt az iskola részéről. Ez az iskola már 35 éve működik ezen a helyen Rómában és nemcsak Európából, hanem más kontinensekről (Amerika, Ázsia, Afrika) is rengetegen látogatják az általa szervezett továbbképzéseket és tanfolyamokat. Többen voltak, akik nem először jelentkeztek az iskola továbbképzésére, volt, aki már negyedik-ötödik alkalommal jött el. Az iskolában tanító tanárok nagyon magas színvonalon oktatnak, általában olaszországi egyetemeken tanítanak. A kurzus első két napján Nuccia de Filippo tanárnő tartott igen részletes áttekintést a nyelvtanítás különböző módszereiről. Ezután került sor a kurzus alapját képező új megközelítésű nyelvtanítás alapvető elemeinek bemutatására. Ennek lényege, hogy a „hagyományos” nyelvtani alapú megközelítés a nyelvek tanításában ma már nem felel meg a hatékony, kommunikáción alapuló nyelvtanulás kritériumainak. A tanár szerepe is megváltozik ebben az új módszerben, központi „mindenttudó” szerepét felváltja egy irányító, segítő, de inkább háttérben maradó figura. A tanár sokszor színészi képességekkel is kell, hogy rendelkezzen, hogy élővé tegye a szituációkat, és a hallgatók szinte észrevétlenül, bizonyos hétköznapi szituációk eljátszásával sajátítsák el azt a nyelvet, amely sokkal közelebb áll a mindennapi nyelvhasználathoz és nem elvont grammatikai szabályok megfogalmazásában merül ki. Amennyiben sikerül a szókincset is adott szituációkhoz kapcsolni, sokkal könnyebb lesz elsajátítani az új szavakat, mintha hagyományos módszerrel akarjuk elérni, hogy a hallgatók szavakat tanuljanak. Az elméleti és módszertani megközelítés után a gyakorlatban is modelleztünk ilyen új típusú órákat, ami nagyon érdekes és meggyőző tapasztalatokkal szolgált.

A továbbiakban megvizsgáltunk különböző szövegtípusokat, az ezekhez kapcsolható lehetséges feladatokat, ezeknek variációit és felhasználását a nyelv tanítása során. Szóba került az audiovizuális, digitális eszközök alkalmazása, és hogy ezek milyen módon segítik a tanár munkáját a nyelvtanítás során. A glottodidaktika módszerének alkalmazása alapvetően másfajta tanítást, másfajta, a hagyományostól eltérő kompetenciákat igényel. A nyelv elsajátításának lényege a kommunikációs kompetenciák fejlesztése, ezáltal a nyelvtanítás újszerű megközelítése, a valós nyelvhasználathoz sokkal közelebb álló nyelv megtanítása, mint ahogy az történt a nyelvtani alapú tanítás során. A két hét alatt öt különböző előadó, tanár tartotta az órákat, így még többféle megközelítésben ismerkedhettünk meg az új nyelvtanítási módszerekkel. A második héten előadásokat hallottunk az Európai Unió nyelvtanítással kapcsolatos aktuális állásfoglalásáról, ez is nagyon hasznos volt, hiszen napjainkban egyre nő a szerepe a nyelvtudásnak, hiszen rengetegen mennek tanulni vagy dolgozni más országokba, és ez igencsak felértékeli a nyelvtudás fontosságát, illetve a nyelvtanítás hatékonyságát.

A csoport, amelynek tagja voltam 12 tanárból állt, köztük mexikói, amerikai, ír, román, török és olasz tanárokból is. Az órák nagyon jó hangulatúak voltak, jól tudtunk együtt dolgozni, a csoportban szinte minden korosztály képviselve volt.

A tanfolyam végén megkaptuk a dokumentumokat, igazolásokat a részvételről.

Összegezve: ez a két hét számomra nagyon hasznos volt, kicsit átértékeltem az eddigi nyelvtanítási módszereimet, és biztos vagyok benne, hogy az iskolai munkám során jól fogom tudni hasznosítani az itt megtanultakat. Új módszereket, új technikákat ismertem meg, bízom benne, hogy ez hatékonyabbá fogja tenni a munkámat.

Budapest,2019-08-07

Basics Gabriella

Új hozzászólás