Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Csúri-Németh Éva

vasárnap, 21 augusztus 2022 16:04

Két tartalmas hét Dublinban

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum 2020-as, Zöldhullámban elnevezésű Erasmus + pályázata keretében két hetes nyelvtanfolyamon vettem részt Dublinban, Írországban. A tanfolyamot a Twin English Center szervezte. Az iskola a kiutazásomat megelőzően egy online szintfelmérő segítségével határozta meg a nyelvi szintemet.

A szállást egyénileg intéztem, Airbnb-n keresztül. Igyekeztem az iskolához minél közelebb megtalálni a megfelelő apartmant, és ez nagy meglepetésemre olyan jól sikerült, hogy egy utcára laktam az iskolától. Az iskola (és így a szállásom is) Dublin belső városrészében (Dublin1) található, így többnyire gyalogosan közlekedtem a két hét alatt.

Az óráim minden hétköznap reggel 9:00-10:50-ig, majd 11:10-13:00-ig tartottak. Az első órában legtöbbször angol nyelvtan, hallás utáni szövegértés volt, a másodikban pedig sokkal kötetlenebb társalgás, előre meghatározott témák alapján. A tanáraink, Ana és Alina mindketten rendkívül megnyerő, lendületes, vicces személyiségek, nem utolsó sorban nagyon szépen, érthetően beszéltek, így szórakoztató volt velük a tanulás. 

Mivel volt már korábbi élményem, így meglepett, hogy egy működő csoportba kellett becsatlakoznom. Azonban a csoporttársaim és a tanáraim is közvetlenül, bátorítóan fordultak felém, ennek köszönhetően a kezdeti szorongásom nagyon gyorsan oldódott. A két hét alatt megismertem 12 nagyon különböző embert a világ minden tájáról, akikkel minden nyelvi nehézség ellenére közel kerültünk egymáshoz. Általuk beleláttam kicsit a világ sokszínűségébe; képet kaptam az argentín mindennapokról, éreztem némi párhuzamot a brazil politikai helyzet és az itthoni között, rájöttem, hogy a Lahmacun, az tulajdonképpen a török gyros, megtudtam, hogy ma már az olasz mammák is inkább megveszik a bolti tésztát időhiány miatt, fájdalmasan merengtem azon, hogy még a cseh kollégák is több, mint a dupláját keresik annak, amit mi itthon... és még sorolhatnám. Mindeközben észrevétlenül fejlődött a nyelvismeretem.
 
A délutánjaim a város, illetve a környező nevezetességek feltérképezésével  teltek. Meghatározó élmény volt a Trinity College ódon falai között járni, rápillantani a csodás Kells kódexre vagy a Phoenix parkban a szarvasok között kerékpározni, de sétálgatni a festői Howth-ban, vagy Malahide tengerpartján is rendkívüli volt. A hétvégén pedig elutaztam a Moher-sziklákhoz, ahol egy hajókiránduláson is részt vettem, és az óceánból is megcsodáltam a vízből kimagasló, meredek sziklafalat.
 
Dublin nem egy nyüzsgő metropolisz. Inkább egy nyugati "városka", ahol mindenféle kultúra barátságban, békességben megfér egymás mellett. Az itt töltött idő számomra az angol nyelvismeret mellett a testi-lelki egyensúly fejlesztéséről szólt.
Ezáltal pedig diákjaim számára átadhatóvá válik az elfogadás, a multikulturális nevelésre törekvés, a különböző gondolkodásmódok értékként való elfogadása, az inkluzivitás.
 
Köszönettel tartozom mindezért iskolánk Erasmus-koordinátorainak, a Tanártovábbképzés munkatársainak, és mindenkinek, aki segítette az utazásomat!
 

 

 

szerda, 21 augusztus 2019 17:32

Effective Classroom Management

A 2019-es Lendületben elnevezésű Erasmus+ KA1 pályázatunk írásakor Máltát szemeltem ki utazásom célpontjául. Egyrészt mert gazdag volt a képzési kínálat, másrészt pedig kíváncsi voltam e sokszínű kis szigetországra.

Az Alpha School TTP (Teacher Training Program) kínálatából végül az Effective Classrom Management című 10 napos kurzust választottam, Málta észak-keleti részén, St. Paul’s Bay-en.

Málta a Földközi-tengerben található kis szigetcsoport. Három legnagyobb szigete Málta, Gozo és Camino. Területe mindössze 316 km2, tehát az itt töltött két hét pontosan elegendő volt, hogy alaposan megismerkedjek ezzel a kis mediterrán országgal.

A tanárunk egy fiatalos, barátságos, megnyerő, idősebb brit hölgy volt, Christine Armstrong, aki magával ragadó természetével, lendületével élvezetessé tette az ott töltött 10 kurzusnapot. Az iskola szokása szerint a hét középső napján mindig közös kirándulást szervez, így egy héten csak négy napot tartózkodtunk az iskolában. Az első hét szerdáján M’dinába és Rabatba vezetett az utunk, a második héten pedig a fővárost, Vallettát látogattuk meg. Az országban számos történelmi emlék, csodálatos kisváros található, de sajnos észrevehető, hogy a nyaranta érkező rengeteg turista mennyire nem kíméli a szigeteket. A népesség ilyenkor 350 000 főről akár 2 000 000 főre is ugorhat. A környezeti problémák is egyre súlyosbodnak. A vízhiányt a tengervíz sótalanításával pótolják, ami egy környezetszennyező folyamat. Az éghajlat mediterrán, forró, csapadékmentes nyár jellemzi, amit magam is megtapasztaltam.

A kurzus során lengyel, szlovák, olasz és magyar kollégákkal elemeztük a saját iskolarendszerünket, vizsgáltuk meg a tanítási folyamatokat, készítettünk prezentációkat, projektmunkát. Tanítási órákat, tanártípusokat tanulmányoztunk. Megismertük a „Flipped classroom” munkafolyamatot. Mindezek mellett Christine hihetetlenül inspiráló volt a nyelvi fejlődésünk folyamatát illetően is. Megismertük Málta történelmét, kultúráját. A kirándulásokon sem hagyott minket magunkra, ezek a napok, mint tanulmányi kirándulások maradtak meg bennem.

Az iskolai órák H-K és Cs-P 9:00-14:30-ig tartottak. Minden délutánra terveztem valami programot, igyekeztem minden látnivalót szemügyre venni. A buszközlekedés egészen jó a szigeten, azt leszámítva, hogy a sofőrök fékevesztetten száguldanak a számunkra idegen baloldali közlekedési rendszerben. Erősen kell kapaszkodni! Délutáni utazásaim alkalmával eljutottam többek között a Popeye Village-be, a Dingli-sziklákhoz, számos csodaöbölbe, a Blue Grotto-hoz, és szépséges kisvárosokba.

Hétvégén pedig komppal átutaztam Gozo szigetére, ahol egy egész napot töltöttem, gyönyörködtem Victoria citadellájáról a panorámában, megnéztem a 2017-ben leomlott Azúr ablak helyét, és a hihetetlenül kék Kéklagúnához is eljutottam.

Az élményeket sorolni még hosszan lehetne, ez tényleg csak egy kis ízelítő a sziget nyújtotta szépségekből. Azt mondom, nagyon megérte, és hálás vagyok mindenkinek, aki valamilyen formában ezt lehetővé tette nekem, legyenek azok az iskolai koordinátorok, a tanártovábbképzés segítőkész munkatársai vagy a Tempus Közalapítvány.

Az Erasmus+ KA1 Mobilitási pályázat keretében 2018. július 30-tól augusztus 10-ig, két hetet tölthettem el a festői Firenzében, az Europass Teaching Academy szervezésében, a How to use Tablets, Educational Apps and Social Media in your Classroom elnevezésű angol nyelvű kurzuson. Mivel iskolai pályázatunk fő témája a modern európai oktatás, így fontosnak éreztem olyan kurzus választását, amely a 21. századi tanítást segíti, illetve olyan új módszereket mutat be, melyek segítségével érdekesebbé tehetem az óráimat. Informatika tanárként pedig különösen fontosnak éreztem, hogy valami profilba vágó kurzust válasszak, hogy meglévő tudásomat fejleszthessem.

Firenze Toszkána régió egyik meghatározó városa, ám szegedi viszonylatban elsőre nem is tűnt annyira nagynak. Azonban ahogy reggelente kiléptem a házból, ahol az apartmant béreltem, és megpillantottam a Dómot a lenyűgöző kupolájával, ahogy naponta szembesültem a reneszánsz csodájával, rájöttem, ez a város mégis óriási. Minden délután igyekeztem egy kicsit jobban megismerni.

Az iskola első hetében a trénerünk Ilaria Barbieri volt, akit rendkívül nagy tudású, precíz tanárnak ismertem meg. Az angol kiejtése, nyelvhasználata még annak is érthető volt, aki kevésbé tudott angolul, mint például jómagam. Csalódás volt megélni először azt, hogy a tíz résztvevőből 5 angol tanár volt, hiszen ezt a kurzust B1/B2 nyelvi szinttel hirdette meg az iskola, de a társaim (3 lengyel, 1 észt, 1 spanyol, 1 bolgár és 3 magyar kolléga) hozzáállása, bíztatása erőt adott és átlendített a holtponton.

Ezen a héten először is megfogalmaztuk a kreatív tanár ismérveit, különböző módszertani folyamatokat ismerhettünk meg videóval illusztrálva, majd elsajátítottuk az Edmodo program használatát. Ilaria apró trükköket mutatott olyan hétköznapi programok, mint pl. a Youtube, Pinterest használatában, mellyel szaktárgyspecifikusabbá, átláthatóbbá tehetjük a saját oldalunkat. Megismertünk oktatási csatornákat (Numberphile, Edutopia), és számos platformfüggetlen programot, melyet nemcsak nyelvtanítás során lehet használni. (Kahoot!, Socrative, Quizlet)

A második héten nemcsak a résztvevő kollégáim cserélődtek, hanem az oktatóm is. Iacopo Falciani lazasága, bátorítása mindenkire jó hatással volt. Oldottabban éreztem magam ezen a héten, és kommunikatívabbá váltam. A csoport most 4 svéd, 1 horvát, 1 cseh, 1 lengyel és 2 magyar kollégából állt rajtam kívül. Felsorolni is nehéz, milyen sok applikációt és programot ismertünk meg, melyek jó része ingyenes és platformfüggetlenül használható. Minden alkalmazást kipróbáltunk, kis csapatversenyekkel színesítve a tanulást. Tanultunk kép és videószerkesztő applikációkat, prezentáció készítést, megnéztünk számos nyelvtanító appot, és rengeteg más IT programot.

Az iskola heti két alkalommal szervezett délutáni városnéző túrát, melyek rendkívül színvonalasak és informatívak voltak. Szombaton pedig egy egész napos kiránduláson vehettünk részt, ahol ellátogattunk Sienába, San Giminianoba és Monteriggioniba, illetve egy hangulatos borkóstolós ebédben volt részünk valahol a Chianti borvidéken. Fantasztikus és élménydús két hét van mögöttem, amiért köszönettel tartozok mindenkinek, aki hozzájárult pályázatunk sikeréhez és megvalósításához, illetve a Tanártovábbképzés munkatársainak.