Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 04 szeptember 2022 22:16

Happy Barcelona

Írta:

Először vettem részt Erasmus + képzésen, és ez, mint kiderült, igencsak jó döntésnek bizonyult. Életem során eddig keveset voltam külföldön, ezért is volt számomra ez egy olyan lehetőség, amit vétek lett volna kihagyni. Barcelonát választottam, mert több olyan dolog található ott, ami számomra „kedvenc”, tehát előbb-utóbb mindenképpen meg kell néznem személyesen. Az FC Barcelona a kedvenc focicsapatom, Antoni Gaudí pedig a kedvenc építészem. A választott tanfolyam témája (Happy Schools: Positive Education…) pedig hangzásra olyan volt, amiről úgy gondoltam, hogy megismerése hasznos lehet a munkám során, emellett a szerzett tudást meg is tudom majd osztani a kollégáimmal, valamint a tanítványaimmal. Mivel nem vagyok gyakorlott utazó, számomra már az utazás megtervezése, megszervezése (repülőút, szálláskeresés) is egy különleges feladat, kihívás volt. Nem ez az első légiutam, de nekem már maga a repülés is élmény volt. Nem is beszélve arról, hogy nem szoktam hozzá, hogy egy számomra teljesen idegen környezetben, gyakorlatilag egyedül boldoguljak egy hétig. A tanfolyamról még szó sincs, amikor olyan fontos dolgokban fejlődtem, mint pl. a szervező-, tájékozódási-, és problémamegoldó készségek.

A kurzuson mi, a résztvevők mindenekelőtt megismerkedtünk egymás fő profiljával, iskolájával, városával. Ezt követően a tanfolyam vezetője bemutatta nekünk azokat az elméleteket, módszereket, amelyek elősegítik a tartós boldogságot, pozitív irányba mozdítják az életminőség érzetét. Ilyen például a jóllét alapjául szolgáló „PERMA” modell, valamint az Ikigai modell, az életcél megtalálásának művészete. Különféle gyakorlatokat ismerhettünk meg, egytől egyig a pozitív szemlélet jegyében: pozitív naplóvezetés, hálagyakorlatok, kedvesség, meditáció, testmozgás, kapcsolatok ápolása, tudatos érzékelési gyakorlatok, Jacobson progresszív relaxációs technikája, stb. Ellátogattunk a barcelonai Nemzeti Múzeumba is, mely során oktatási célú, műalkotásokhoz kapcsolódó vizuális gondolkodási stratégiákat próbálhattunk ki. Megismertünk néhány olyan játékos, csoportos gyakorlatot is, melyek oldott, pozitív hangulatot képesek teremteni egy kisebb létszámú tanórán. Útmutatást kaptunk ahhoz, hogy hogyan előzhetjük meg a gyerekek között, leginkább osztálytársak között előforduló zaklatást, bántalmazást, különös tekintettel a kirekesztés jellegű esetekre. Ehhez alapvető fontosságú a sokféleség megértése, a másság elfogadása.

Az ott tartózkodásom ideje alatt igyekeztem megnézni Barcelona legérdekesebb helyeit. Gaudí több híres alkotását is meglátogattam, kívül-belül, mint a Sagrada Familia, Casa Batlló, Parc Güell. Az FC Barcelona stadionjába hiába vettem látogatói jegyet, a vezetett bejárás elmaradt. Ennek oka egy újonnan igazolt sztárjátékos bemutatása volt. Erre azonban bárki vehetett ingyenjegyet, amit én ki is használtam. Az, hogy így egy szurkolókkal telt stadionba mehettem be, lényegében kárpótolt. Voltam még a Picasso Múzeumban, és a Poble Espanyol nevű falumúzeumban. Bár a Sagrada Familia kétségkívül lenyűgöző volt, nem egyedül magaslott ki a többi helyszín közül az élmény tekintetében. Barcelona határában található a Tibidabo hegy, melynek tetején egy neogótikus templom áll. Maga a templom is nagyon szép, de a tetejéről fantasztikus a panoráma, az egész várost látni lehet. Aki a katalán fővárosban jár, ezt nem érdemes kihagynia.

További információk

  • Helyszín: Barcelona

Új hozzászólás