Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 10 október 2022 14:27

Integrating Creativity and Innovation into Teaching

Írta:

Barcelonában jártam augusztus elején, 2022. 08. 01 és 06. között. A European Academy of Creativity  Integrating Creativity and Innovation into Teaching című kurzusán vettem részt, valamint felfedeztem Barcelonát és környékét. Kicsit korábban indultam és két nappal tovább maradtam, hogy a kultúrának is hagyjak elegendő helyet a továbbképzés mellett.

A kurzust Steven Love tartotta, aki nagyon laza, motiváló, jókedvű személyiség és előszeretettel kapcsolta össze az elméleti tartalmat gyakorlati feladatokkal. Számomra a legextrémebb élmény a VR játékbarlang volt, ahol volt szerencsém megtapasztalni a virtuális realitás felszabadító élményét, megértettem, hogy miért használható ez az eszköz akár terápiás célokra, és mellesleg lenyilaztam vagy 60 orkot, 20 sárkányt, és a csoporttársaimat. Persze csak virtuálisan.

Összességében a kurzus főbb témáit - az önismeret fejlesztés, közösségépítés, motiváció, digitális eszközök és platformok használata, értékelési módszertan és történetépítés – tudom hasznosítani munkám során. Azonban, a kurzuson elsajátítottakkal egyenértékűnek tartom a csoporttársakkal való szakmai beszélgetéseket és kapcsolatok kialakítását. Ez a kettő együtt alkotja a mobilitás valódi szakmai értékét, illetve ehhez járul hozzá a harmadik elem, az egyénileg megvalósított kulturális és rekreációs programok, amelyekre egyébként nagyon kevés lehetőségem van év közben.

Grafikai tervezést és illusztrációt tanítok A Szegedi SZC Vedres István Technikumában így szakmámból adódóan elsősorban a képzőművészeti tartalmú kiállítások érdekeltek a városban a „kötelező” építészeti kincsek mellett.

Érkezésem másnapján, vasárnap már a Montserrat apátsághoz libegőztem fel, illetve túráztam a környező turista ösvényeken. A tanulással töltött napokat kora reggeli futással kezdetem, egyrészt mert ez a napi rutinom része, másrészt ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módja egy város gyors feltérképezésének, miközben rengeteg szépséget láthatunk. Futás közben egy gyors tengeri úszás is belefért a napba, ezek után vagy galériát látogattam, vagy iskolába mentem és utána galériáztam. A kedvencem a kortárs gyűjteménnyel rendelkező MOCO múzeum volt, de ezen kívül jártam a Miro Foundationnél, A Nemzeti Galériában, a Kortárs Képzőművészeti Galériában, a Mies van der Rohe házban, a Sagrada Familiában, a Casa Battloban. A záró hétvégén kivonatoztam Barcelónából és egy tengerparti üdülővárosban, Sitgesben töltöttem a délelőttöt.

Hálás vagyok, hogy így tölthettem 8 napot a nyaramból. Köszönöm!

Új hozzászólás