Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

csütörtök, 19 május 2016 22:10

Tengernyi élmény Spanyolországból

Írta:
  • Helyszín: Málaga

Hogy is kezdjem a beszámolómat? – töröm a fejemet. Azért nehéz kérdés ez, mert már az elején tudom, hogy lehetetlenre vállalkozom: nem fogom tudni tökéletesen visszaadni mindazt a csodát, amit a külföldi továbbképzésem során átéltem. Azt hiszem ezt meg kell tapasztalni, személyesen kell átélni, mert úgy hiteles igazán. Ha egy szóval kéne kifejeznem, akkor azt mondanám, hogy fantasztikus volt, és csak ajánlani tudom minden pedagógustársamnak, aki félve fog hozzá a pályázáshoz, hogy merjen belevágni! Higgye el, megéri a fáradtságot. A befektetett sok munka megtérül, mert az élmény feledhetetlen lesz és mindenért kárpótol.

Nos, azért nem adom fel az elején, teszek egy próbát, hátha sikerül adnom egy kis ízelítőt, egy aprócska szeletet abból a sok jóból, remek tapasztalatból, amit átéltem a Malagában töltött két hét során.

A történetemet ott kezdeném, hogy nem először vettem részt külföldi továbbképzésen és Spanyolországban is jártam már, így tudtam mire vállalkozom és szinte biztos voltam benne, hogy jó lesz, annak ellenére, hogy a kiutazás előtt voltak nehézségek. Például: a megítélt támogatást a KLIK-es bonyodalmak miatt csak a kiutazásom előtt 1 nappal kaptam meg, így a repülőjegyet és a vonatjegyet is meg kellett hiteleznem; a kurzusról nem tudtam túl sokat, mert a spanyol fél nem válaszolt, a nyelviskola honlapján pedig elég kevés információ állt rendelkezésemre. Ennél a pontnál szeretném megjegyezni, hogy Krisztinának és Anitának nagyon hálás vagyok, és igen sokat köszönhetek, mert már a legelején a pályázásnál, majd az ügyintézéseknél is rengeteget segítettek nekem és mind a 17 kollégámnak, akik a budapesti Szent István Gimnáziumból részt veszünk a külföldi továbbképzéseken. Mindig készséggel álltak rendelkezésünkre szinte a nap bármely órájában és tartották bennünk a lelket, amikor akadályokba ütköztünk. 

Akkor most következzenek a részletek a spanyolországi élményeimről. Először a puszta tények, egy-két hasznos információ azok számára, akik spanyolnyelv tanároknak szóló képzést keresnek, és nem tudják, mit válasszanak. Az én ajánlatom a Malaca Instituto.

Az Erasmus+ pályázatnak köszönhetően 2015 nyarán töltöttem két hetet ezen a mesés helyszínen egy spanyol nyelvtanároknak szóló továbbképzésen. A Malaca Instituto (www.malacainstituto.com) Spanyolország déli részén, Andalúzia tartományban található, Málaga városközpontjától kb. 20 percnyi buszútra. Ezt az egész évben működő nyelviskolát 1971-ben alapították, és azóta is számos megtisztelő cím és elismerés bizonyítja, hogy az iskola falain belül igen magas szintű képzés és kiváló minőségű oktatói munka folyik. Az iskola célközönsége meglehetősen vegyes: a világ minden részéről érkeznek ide spanyolul tanulni vágyó tizenéves fiatalok, szakmával rendelkező felnőttek és spanyolnyelv tanárok egyaránt. A nyelviskola által biztosított tanfolyamok is széles spektrumon mozognak: kezdőtől anyanyelvi szintig (A1-C2) kínálnak nyelvkurzust, nyelvvizsga felkészítő tanfolyamot, szakmai továbbképzést nyelvtanároknak, gyakornoki programot és spanyol nyelvű szakmai felkészítő tanfolyamokat fiatal diploma előtt álló fiataloknak.

A nyelviskola gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el egy domb tetején, közel a tengerparthoz. Az iskola létesítményei tanulási, szórakozási és rekreációs célokat egyaránt szolgálnak, hiszen a mini-campus területén szinte minden megtalálható: 25 barátságos tanterem, könyvtár, multimédiás terem, tanulószoba, mozi terem, torna/táncterem, medence, napozóterasz és egy remek, saját konyhával rendelkező étterem. Az imént felsorolt létesítmények olyan extra foglalkozások helyszínei, melyek kapcsolódnak a spanyol kultúrához és délutáni programként kínálja a nyelviskola a délelőtti órák kiegészítéseképpen: pl. főzőtanfolyam, salsa és flamenco tánc tanfolyam, mozi délután stb.

Az épület része a Club Hispánico nevezetű 95 szobát tartalmazó kollégium, amely a nyelviskola diákjai számára biztosít szálláslehetőséget. A nyelvi és kulturális „elmerülés” és a spanyol nyelv gyakorlati életben való alkalmazását segíti az is, hogy a diákoknak lehetőségük van családi szállást igényelni. Én is ezt a szállásformát választottam, hiszen így a spanyolországi tartózkodásom idején betekintést nyerhettem és beilleszkedhettem egy spanyol család életébe. Szerencsére e téren is jó tapasztalatokkal térhettem haza, mert a vendéglátóm, Nuria egy nagyon nyitott, kedves és igen beszédes spanyol hölgy volt, három hasonló korú gyermek édesanyja, mint én.

Az általam választott két hetes kurzus (Spanish for teachers = Spanyol nyelv tanároknak) kiváló ötvözete éppen a céljaimnak megfelelő volt, hiszen a 20 óra nyelvi képzés mellett tartalmazott 10 módszertani órát is. A tanítás 8:30-kor kezdődött és 14:30-ig tartott. Az 50 perces órák közti rövid szünetekben váltották egymást a kurzus oktatói és mi is a tantermeket. A kis létszámnak (max. 10 fő/csoport) köszönhetően a tanórák légköre nagyon családias volt, az oktatás pedig szinte személyre szabott, ahol bárkinek lehetősége nyílt kérdezni és tanácsot kérni nemcsak a kurzus oktatóitól, de akár egymástól, a kurzus résztvevőitől is. A csoportomban cseh, német, osztrák és szlovák kollégák voltak, a nyelvi órákon pedig kiegészültünk egy lengyel és egy kínai diákkal.  Minden nap volt nyelvi és módszertani óránk is, így átélhettük azt az érdekes élményt, hogy egyszerre funkcionáltunk diákként és tanárként. J

A nyelvi órákon alapvetően a Ventilador (C1) című könyvet használtuk, és a tanáraink sajátos tematikája alapján haladva foglalkoztunk a spanyol nyelv és kultúra különböző aspektusaival, nehézségeivel, jellegzetességeivel. Nagyon fontosnak tartom, hogy még a kiutazásunk előtt felmérték a résztvevők nyelvi szintjét, így mindenki a tudásának megfelelő szintű kurzuson vett részt.

A módszertani foglalkozások a következő témákat és tanítási területeket ölelték fel: kiejtés, nyelvtan, szókincs, beszéd- és íráskészség tanítása; filmek és audiovizuális anyagok, kulturális tartalmak és reáliák, valamint holisztikus módszerek a nyelvórán.

A két hét alatt öt tanárral ismerkedhettünk meg, ők felváltva tartották az óráinkat. Mindegyikük nagy gyakorlattal és sok éves tanítási tapasztalattal rendelkező, jól felkészült, kiváló szakember, akitől rengeteget lehetett tanulni. Közvetlenségüknek köszönhetően pedig bizalommal fordulhattunk hozzájuk bármilyen jellegű szakmai vagy gyakorlati kérdésünkkel. A nyelviskola minden alkalmazottja készséges és segítőkész volt. 

A kurzus során rengetek jó ötletet, hasznos anyagot és fénymásolatot kaptam, melyeket alkalmazni tudok a saját óráimon is. A látott és kipróbált módszerek, játékos feladatok rendkívül motiválóan hatottak rám, és alig vártam, hogy szeptemberben kipróbálhassam őket a diákjaimmal.

Igaz, hogy ez a két hét nagyon intenzív volt (délelőtt órák, délután kulturális programok, hétvégén kirándulás) és sokszor fáradtan ébredtem a kevés alvás miatt (hiszen Spanyolországban az ember későn vacsorázik, későn fekszik és igyekszik a nap 24 óráját kihasználni), de ugyanakkor mérhetetlen mennyiségű pozitív élmény ért. A kurzus, a tanárok, a csoporttársak, a gyönyörű város, a csodás mediterrán táj, az égszínkék tenger, a forró nyári napsütés, az emberek, az ételek, az ízek, az illatok, a ritmusok, a zene, a tánc, a mediterrán életérzés és életigenlés. Feltöltődve és megújulva jöttem haza.

Óriási lehetőségnek tartom, és nagyon örülök neki, hogy részt vehettem ezen a külföldi továbbképzésen, hiszen a nyelv és a kultúra is állandóan változik, csakúgy, mint a tanulási szokások és módszerek, ezért nekünk, nyelvtanároknak folyamatosan lépést kell tartanunk ezekkel a változásokkal, képezni kell magunkat és frissíteni tudásunkat (lehetőleg anyanyelvi környezetben), hogy naprakész tudásanyagot közvetíthessünk diákjainknak. Mindenkinek jó szívvel ajánlom az Erasmus+ nyújtotta pályázati lehetőséget és a Malaca Instituto képzéseit.

Új hozzászólás