Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

csütörtök, 30 május 2019 21:12

Barcelona Európa Miamija

Írta:
  • Helyszín: Barcelona

Barcelona – Európa Miamija

Tanítási stratégiák, konfliktuskezelés, érzelmi intelligencia fejlesztés ("Teaching strategies, conflict management and emotional literacy")elnevezésű kurzuson vettem részt Barcelonában az Europass Teacher Academy szervezésében 2018. augusztus 16-27 között.
Osztályfőnökként, szaktanárként és szakértőként is egyaránt egyre többet kell hogy foglalkozzak konfliktuskezeléssel és a csoportdinamikai folyamatok kontrollálásával. Ennek hiánya gyakran nemcsak megnehezíti a szaktárgyi tudás átadását, de a közösség hangulatára is komoly hatással van. Az ilyen helyzetek kezelésére eddig nem kaptam megfelelő útmutatást, ezért nagyon sokat vártam ettől a programtlól.
A kurzus folyamán az előadások mellett gyakorolhattunk olyan szerepjátékokat, amelyek alapjai a mindennapi iskolai életünkből hozott valós konfliktushelyzetek voltak és amelyekkel ki-ki otthon, a saját iskolájában küzdött. Az trénerünk egy egészen új megközelítésből volt képes láttatni a konfliktusok és az érzelmi intelligencia szerepét ezekben a helyzetekben. Ezek mellett számos olyan hasznos gyakorlati ötlettel gazdagodhattunk, amelynek egy része átültethető a saját gyakorlatunkba is.
Már korábban olvastam a „mindfulness”, vagyis „tudatos jelenlét” pozitív pszichológia jótékony hatásáról. Nagyon megörültem, amikor ez a téma is szóba került, és a saját bőrünkön is érezhettük ennek a technikának a kedvező hatását.
A zaklatás különböző formáival is foglalkoztunk. Ezeken a foglalkozásokon megbeszéltük a zaklatást kiváltó okokat és annak következményeit a közösségre és az egyes gyerekekre nézve. Fontos tudni, hogy az ilyen helyzetek maguktól nem oldódnak meg, hanem közbe kell lépnünk, ha kell szakember segítségével.
Néhány kellemetlenséggel is szembe kellett nézzünk, például nagy volt a tömeg a főszezonban, amit a városban ki is használt néhány zsebtolvaj, sajnos az egyik kurzustársam is esett áldozatul ilyen atrocitásnak.
Visszaérkezésem után gyakorlatban is kipróbálhattam az Erasmus továbbképzésen tanultakat. Az osztályomban levő konfliktusokat sokkal sikeresebben tudom kezelni. Az osztályközösség fejlődött, amit a szociometriai mérés is alátámaszt.
A Barcelonában tanult technikák nem évülnek el. Olyan új digitális módszerekkel is megismerkedtünk, amelyek segítségével színesebben lehet a tananyagot átadni a projektorokkal és laptopokkal felszerelt osztálytermekben.
Mindenkinek ajánlom ezt a kurzust, aki elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzésére vágyik ebben a témában.

A mobilitás főbb adatai
⦁ A mobilitás célországa: Spanyolország
⦁ A választott továbbképző kurzus helyszíne:BARCINO SCHOOL, Barcelona
⦁ A mobilitás keretében elvégzett kurzus neve: Teaching strategies, conflict management and emotional literacy (Tanítási stratégiák, konfliktuskezelés, érzelmi intelligencia fejlesztés)
⦁ A mobilitás időtartama: 2018. augusztus 16-27-ig

A projektünk címe:
Módszertani megújulás a jövő érdekében
Methodological Reformation in the Interest of the Future
Elérhetőségeink:
Bruzsa Rita angoltanár, Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 1022 Budapest, Marczibányi tér 1.
Az Erasmus+ anyagaink itt érhetők el: http://www.kodaly-bp.sulinet.hu/
Örömmel osztom meg a tapasztalataimat az érdeklődőkkel. Elérhettek a Tanártovábbképzés munkatársain keresztül: https://tanartovabbkepzes.hu/kapcsolat

Új hozzászólás