Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 30 augusztus 2019 16:43

Spanyol művészet és nyelv

Írta:
Spanyol kerámiák Spanyol kerámiák

Iskolánk már másodszor, én viszont most először vettem részt az Erasmus + továbbképzésen. Az AIL Madrid International Language School Intensive Spanish & Art kurzusára jelentkeztem.

A továbbképzés már elnevezésében is tartalmazta azt a két fő területet, ami engem érdekel, így a madridi továbbképzést két okból választottam. Az egyik célom a spanyol kerámia és művészettörténet korszakainak és elsősorban a hispano-mór kerámia tárgyi anyagának és technikájának megismerése volt. Az agyagozással és a hozzá kapcsolódó rajzolással és festéssel egy független művészeti iskolában ismerkedtem, amely inkább szakkör jellegű tevékenységet folytat. A délelőtti órákban tartották ezt a művészeti kurzust heti 3x 3 órában.  A múzeumi anyaggyűjtést önállóan hétvégén végeztem abban a két fontos múzeumban, amely a leggazdagabb anyaggal rendelkezik ebben a témában (Museo Nacional de Artes Decorativas, Museo Arqueológico Nacional).  Ez azért volt nagyon hasznos, mert a kerámia történet szakmai órák anyagát bővíteni tudom mind kép mind tudás anyaggal.

A másik ok, amiért ide utaztam pedig az volt, hogy a spanyol anyanyelv tanulásán keresztül megismerjem mélyebben a spanyol művészet híres mestereinek alkotásait, téma választásukat. Kíváncsi voltam mi inspirálhatta őket, hogyan gondolkodtak és milyen életérzéseket akartak közvetíteni pl. Velázquez, Goya, Miró, Salvador Dalí, Picasso stb. és hogy eredetiben ( kép méret, eredeti színek, ecset kezelés stb.) láthassam az alkotásaikat a Prado-ban, a Reina Sofia és a Thyssen-Bornemisza múzeumokban.

A nyelvkurzus a hét minden napján, délután 13:00-16:50-ig tartott, nagyon intenzív, jól megszervezett és stabil alapokat adó kitűnően képzett nyelvtanárokkal, akik lelkesen adták át tudásukat. Majd ezt követték azok a nagyon hasznos szabad foglalkozások, amelyek Madrid nevezetességeit pl. Templo de Debod, Puerta de Alcala stb. mutatták be a csoportoknak.

Élménydús, tartalmas és hasznos tapasztalatokkal teli két hetet tölthettem Madridban.

Köszönöm a lehetőséget a szervezőknek.

További információk

  • Helyszín: AIL Madrid - Madrid - Spanyolország

Új hozzászólás