Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Kósa Klára

hétfő, 14 augusztus 2023 10:00

Spanyoltanár kollégák! Irány Málaga!

Spanyoltanárként nagyon nagy szükségem volt rá, hogy több év után ismét anyanyelvi környezetben használhassam a nyelvet és frissíthessem a tudásomat. Emellett számomra ismeretlen új tájakat, műemlékeket volt alkalmam felkeresni, és ezáltal -szintén sok év után újra - megmerítkezhettem a spanyol kultúra szépségeiben. Életemben először eljutottam Granadába is, amiről bár sokat olvastam, és nyilván számos fényképet láttam, álmomban sem gondoltam volna, hogy a valóságban ennyire lenyűgöző.

A képzés helyszíne, a Malaca Instituto nyelviskola Malaga városának nagyon szép részén helyezkedik el. Itt minden egy helyen megtalálható: légkondicionált tantermek, étterem, kávézó, terasz, valamint medence is van, a tengerpart pedig mindössze tíz percnyi sétára található. A kurzus során nagyon sok tanár kolléga tartott a számunkra foglalkozásokat. Ezek közül nekem a leghasznosabb a nyelvtani rendszerezés volt, illetve a délutáni módszertani képzések közül néhány, ahol új ötleteket kaptam. A képzés során az is nagy érték, hogy van két nyugodt hét arra, hogy a különböző országokból érkező kollégákkal tapasztalatot cseréljünk, szakmai kapcsolatokat építsünk, jó gyakorlatokat ismerhessünk meg egymás segítségével.

2022 augusztusában egy remek hangulatú, és szakmailag nagyon jól felépített képzésen vettünk részt az akkreditációs pályázatunk elkészítésében és megvalósításában velem közösen dolgozó kolléganőmmel Funchalban, Madeira szigetén. Jobb helyszínt el sem lehetne képzelni a szellem felpezsdítésére!

Minden napunk közös csapatépítő és ráhangoló foglalkozással kezdődött a képzés helyszínéül szolgáló szálloda csodás panorámájú teraszán. Ennek során sokféle játékos szituációban ismerhettük meg a kurzus többi résztvevőjét. Ezt a foglalkozást előadás követte, mely segített betekintést nyernünk az akkreditációs pályázatírás lépéseibe, a pályázat elnyerését követően rendelkezésünkre álló lehetőségekbe. Majd kisebb workshopokban új partnerekkel közösen dolgozhattunk konkrét jövőbeni projektek tervezésén. Ez kiváló alkalmat kínált a szakmai kapcsolatok építésére. Egyéni konzultáció keretében a saját konkrét projektjeink részleteit illető kérdéseket illetően is útmutatást kaphattunk.

A szervezők és a résztvevők emberileg kifogástalan, nyitott és elfogadó hozzáállásának köszönhetően a képzés kitűnő hangulatban zajlott, délutánonként pedig lehetőségünk nyílt megismerkedni Funchal és az egész sziget nevezetességeivel, és számomra minden egyes lépésnél ámulatba ejtő természeti szépségével, egzotikus ételeinek és italainak ízvilágával. És persze egyik napunkból sem hiányozhatott az óceán, a halételek, a friss banán, mangó és maracuja, meg persze a helyi cukornádból készült rumpuncs, a poncha sem.