Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Bugán Ilona

hétfő, 29 augusztus 2022 19:22

Erasmus+ Madridban

Július második felében került sor a második Erasmus+ képzésemre Madridban. Az AIL Madrid nyelviskola szervez spanyol mint idegen nyelv tanárok számára szakmai továbbképzést, amelyen anyanyelvi és nem anyanyelvi beszélők is részt vesznek. A kurzus tematikája nagyon változatos volt, minden nap két előadót hallgathattunk meg.

Számomra a következő témák voltak kiemelten motiválóak: az első óra az infografikák használatát mutatta be nyelvórán. Láthattunk néhány igényesen kivitelezett példát, illetve magunk is rajzolhattunk. Jó alkalom volt annak megerősítésére, hogy a multimodalitás mennyire fontos a hatékony tanuláshoz, illetve lettek új ötleteim, hogyan kapcsolhatnám ezt az eszközt a tananyaghoz. A kreatív írás órán megtapasztalhattuk, hogy bármi lehet kiindulópont érdekes és ötletes szövegek létrehozásához, bármilyen nyelvi szinten. Ezen az órán is lehetőségünk volt saját alkotást létrehozni, ezt páros és csoportos előkészítő feladatok segítették. Az óra végére egészen lenyűgöző volt az a kreatív erőtér, ami létrejött a csoporttagok között és szórakoztató vagy épp felemelő szövegek születtek. A logikai készségünk is fejlődött a szabadulószoba nyelvórai használatának bemutatásakor, mivel a csoportnak meg kellett oldania egy feladatot. A következő tanévben mindenképp szeretném ezt az eszközt kipróbálni projektekhez, illetve ezzel szeretném motiválni a diákokat a kevésbé kedvelt anyagrészek elsajátítására.

Az iskola által szervezett kulturális programok is nagyon színvonalasak voltak, a programokat vezető tanárok lelkesen osztották meg velünk a tudásukat. A városnézés során sok új információt tudtam meg olyan helyekről is, ahol korábban már jártam. Ellátogattunk a Reina Sofía múzeumba, ahol a vezetőnk bemutatta az ott kiállított legfontosabb alkotásokat – így Picasso Guernica c. festményét is.

hétfő, 29 augusztus 2022 19:11

Erasmus+ Corkban

Július elején ötnapos továbbképzésen vettem részt az ACET írországi nyelviskolában. Ez a csoport kifejezetten pedagógusok számára indult, cseh és ukrán kollégákkal tanulhattam együtt. Az órák jó hangulatúak voltak, megismerkedhettünk egymással és az egyes országokban működő oktatási rendszerek sajátosságaival is. Egymás kultúrájáról is beszélgettünk, szóba került az ír történelem és művészet is, sőt, kérésünkre még írül is tanultunk pár mondatot. Az órákon a CLIL módszertanáról is tanultunk, ami az idegen nyelvi és az egyéb szaktárgyi tartalmak egyfajta integráltan oktatását jelenti. Ez nagyon szemléletformáló volt, mivel ez az oktatási forma nálunk nagyon kevéssé ismert.

A kurzus lehetőséget nyújtott az angol nyelvtudásunk fejlesztésére is, a beszélgetések során és a segédanyagok kapcsán szinte észrevétlenül bővült a szókincsünk és egyre magabiztosabban vettünk részt az órákon.

Az iskola szervezett kulturális programokat is, a városnézés és a Jameson lepárló is nagyon érdekes volt. Kaptunk egy kis füzetet további javaslatokkal, egyik este ez alapján választottuk ki a helyet, ahol autentikus ír zenét lehetett hallgatni élőben. Sajnos a városról készített képeim elvesztek, de szerencsére utolsó nap vettem pár képeslapot az ajándékboltban.

A vendéglátó családnál két másik diákkal együtt szálltam meg, esténként a vacsoránál érdekes beszélgetések alakultak ki.

Délutánonként bejártam a várost, illetve eljutottam néhány közeli látnivalóhoz. Ilyen volt a Blarney kastély, ahol az emberek a toronyból kihajolva megcsókolják a Blarney Követ az ékesszólás ajándékának reményében.

Mivel szeretek kertészkedni, nekem külön élmény volt a parkokban és a közterületeken látható növényzet.