Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Gergely-Ágh Zsófia

péntek, 16 augusztus 2019 11:26

Tablets, Apps & Web 2.0 Düsseldorfban

Az Erasmus + pályázat keretein belül Düsseldorfban tölthettem 2 tartalmas és nagyon hasznos hetet. Az első héten nyelvi kurzuson vettem részt a csoportban 13 fővel különböző országokból. A tanítás délután volt, így a délelőttünkkel szabadon gazdálkodhattunk. A tanárok hatékonyan, kommunikativan tartották az órákat, sok nyelvi fordulattal ismerkedhettünk meg.

A második héten webes alkalmazásokkal ismerkedtünk, amelyek a 21. századi oktatás részei, így használatukkal motiváltabb diákjaink lehetnek. A tanfolyam rendkívül effekív és jól szervezett volt, már hetekkel a tanfolyam előtt kaptunk információt a szállással, közlekedéssel, helyi éttermekkel kapcsolatban.  A tanfolyam vezetője Andreas Westhofen nagyon felkészült volt, és hasznos tanácsokkal, ötletekkel látott el minket az alkalmazások megismerése közben (Quizlet, Socrative, Padlet, Tricider, Plickers). Az egésznek egy saját honlapkészítése adott keretett, ahova a saját elkészült feladatainkat mentettük, és a későbbiekben bármikor felhazsnálhatjuk. A teljes tematikához kaptunk mindig egy leírást, így reméhetőleg a későbbiekben sem jelent majd gondot ezen alkalmazások használata, illetve feladat készítése.

Szabadidőnkben a várost és környékét fedeztük fel. A második hét felénél kaptunk egy nagyon jó idegenvezetést a belvárosban. Az idegenvezető hölgy nagyon felkészült volt, és nagyon érdekesen mesélt nekünk a városról és történetéről.

Hétvégén saját szervezésben Kölnbe és Aachenbe látogattunk el, majd az iskola szervezésében vasárnap Amszterdamba utaztunk.

Igyekeztünk a belvárost, majd a külvárost végül a város környékét bejárni, hogy megismerhessük a várost.

Összességében elmondható, hogy egy nagyon jó továbbképzásen vettem részt, nagyon jól éreztem magam, és megismerhettem Németország számomra eddig ismeretlen szegletét a Ruhr-vidéket.

csütörtök, 04 augusztus 2016 10:34

Úti beszámoló: Szakmai továbbképzés Malagában

Az Erasmus+ KA1 pályázat keretében a mobilitás 2016. július 16. és július 30. között valósult meg Malagában a Malaca Instituto szervezésében, ahol egy nyelvtanári továbbképzésen vehettem részt. Az iskola Malaga külvárosában található, mellette van a kollégium, illetve a családi elhelyezést igénylők számára a közelben keresnek családot. Én is az utóbbit választottam, és a családom 10 perc sétával könnyen megközelíthető volt. Az iskola jól felszerelt, külön teremben állt számítógép a diákok rendelkezésére, ahol nyomtatni is lehetett, volt könyvtár és társalgó is. A tanterem tökéletes volt 10 fő befogadására, ahol szintén volt TV, magnó, számítógép, kivetítő. A 2 hét alatt 4 tanárunk volt, mindegyik jól felkészült, mindig készek a diákok igényei szerint alakítani az órát. Nagyon nyitottuk és közvetlenek voltak, így bizalommal fordulhattunk hozzájuk minden kérdésünkkel. Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt az iskolában, bátran fordulhattunk hozzájuk minden problémával.

A nyelviskola gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el egy domb tetején, közel tengerparthoz, mely rövid sétával megközelíthető. Az iskola területén nemcsak tanulási, hanem szórakozási és rekreációs célokat egyaránt szolgáló létesítmények is vannak, így mozi terem, torna/táncterem, medence, napozóterasz és egy remek, saját konyhával rendelkező étterem is van. Az imént felsorolt létesítmények olyan extra foglalkozások helyszínei, melyek kapcsolódnak a spanyol kultúrához és délutáni programként kínálja a nyelviskola a délelőtti órák kiegészítéseképpen: pl. főzőtanfolyam, salsa és flamenco tánc tanfolyam, mozi délután stb.

Csoportunkat, amely 9 főből állt, szlovákiai, cseh, német és magyar kollégák alkották

Minden nap 6 óránk volt, ebből 4 nyelvi fejlesztés és 2 óra metodika. Az első négy órában egy könyvet (Ventilador) vettünk, amiből mi választhattuk ki a témát, érdeklődési körünknek megfelelően. Választottunk nyelvtani, szókincsbővítő és kulturális fejezeteket is. Mindig megbeszéltük mit tudunk, és onnan vettük tovább bővítve ezzel az eddigi tudásunkat. Szókincsbővítésnél rengeteg kifejezést tanultunk, mindig egy témakörhöz kötve, így könnyebben tudjuk elsajátítani. A kulturális témakörök voltak a legérdekesebbek, ahol Spanyolország kultúrájába nyertünk betekintést, igazi élménybeszámolók révén. Minden órán a fő hangsúly a beszédkészség fejlesztésen volt, így rengeteget beszélhettünk, még a nyelvtani struktúrák ismétlésére is kommunikatív feladatokat kaptunk. Rengeteg kiegészítő anyagot osztottak ki, melyekből további hasznos feladatokat ismerhettünk meg, ezeket akár mi is átültethetjük a gyakorlatba. Volt olyan óra, ami néha „kilógott a sorból”: Egy-egy érdekes kulturális pontnál leragadtunk és mélyebben beszélgettünk róla, nem feltétlenül az aznapi tematikát követve, de ezek voltak talán a legérdekesebb órák. A metodikai órákat felváltva egy-egy témakörhöz kapcsolódóan mindig más tanár tartotta. Ezeken az órákon a témához kapcsolódóan megbeszéltük, milyen feladatokkal érdekes feldolgozással lehet felkelteni a diákok motivációját, és hogyan lehet szinte észrevétlenül megtanítani nekik a dolgokat. A következő témaköröket dolgoztuk fel: szókincsbővítés, nyelvtan, szóbeli kifejezés, olvasási készségfejlesztés, reália, audiovizuális anyagok használata, játékok használata, holisztika és kiejtés gyakorlása. Számomra ezek közül a játékok, holisztika és a reália témákkal foglalkozó órák voltak a legérdekesebbek, persze minden egyes órán nagyon sok hasznos dolgot tanultam. Hazatérvén azon gondolkodom, hogy két szakos révén, hogyan tudom ezen feladatokat nemcsak a spanyol nyelvórán, hanem a német nyelvórán is hasznosítani.

Szünetekben és órák után kerestük a csoporttársak társaságát, ahol szintén a spanyol nyelvet gyakoroltuk. Minden délután szervezett vagy saját magunk által szervezett kirándulásra, városnézésre mentünk. Megnéztük Malaga belvárosát, felfedeztük többek között a Gibralfo várat, Alcazaba erődítményt, katedrálist, nagy sétákat tettünk a belvárosban szinte minden nap. A belvárosba egy 40 perces gyalogos séta vezetett a tengerpart mellett. Persze lehetett menni busszal, de a tenger melletti séta külön élmény volt. Egy nap elmentünk Nerja falucskába, ahol gyönyörű türkizkék tenger és csodálatos kilátás fogadott minket. Iskolai szervezésben voltunk még hajókázni ahol a naplementét csodáltuk meg a tengerről, és messziről megnézhettük Malaga városát kivilágítva, csodálatos volt. Saját szervezésben, csoporttársaimmal együtt voltam Rondában és Córdobában. Mindkét hely lenyűgöző volt. Míg előbbi a híres bikaviadal arénájáról, addig Córdoba a kultúrák találkozásáról, ahol együtt van jelen a zsidó, arab és keresztény kultúra. Számomra nagyon szép és pozitívan megdöbbentő élmény volt, ahogyan a Mezquita épületében egy keresztény templom található.

Szállásomat szándékosan családi elhelyezésként igényeltem, amiben nagyon nagy szerencsém volt. Egy végtelenül kedves házinénim volt, aki szinte leste minden kívánságomat. Nagyon sok tanáccsal látott el, mindig sokat beszélgettünk, és összevetettük a spanyol élet dolgait a magyar dolgokkal. Nagyon sok élménnyel lettem ezáltal gazdagabb.

Igaz, hogy ez a két hét nagyon intenzív volt (délelőtt órák, délután kulturális programok vagy kirándulás, hétvégén kirándulás) és sokszor fáradtan ébredtem a kevés alvás miatt, de ugyanakkor mérhetetlen mennyiségű pozitív élmény ért. A kurzus, a tanárok, a csoporttársak, a gyönyörű város, a csodás mediterrán táj, az tenger, a forró nyári napsütés, az emberek, az ételek, az ízek, az illatok, a ritmusok, a zene, a tánc, a mediterrán életérzés. Feltöltődve és megújulva jöttem haza, és többek között azt a fontos dolgot tanultam meg, hogy élvezni kell minden egyes napot, minden probléma megvár. :)

Az Erasmus+ KA1 pályázat keretében a mobilitás 2015. július 27. és augusztus 7. között valósult meg Bécsben, Ausztria fővárosában az ActiLingua Academy nyelviskola szervezésében, ahol egy tanártovábbképzési kurzuson vettem részt. Az iskola több épületben található, a mi óráink a központi épületben, könnyen megközelíthető helyen, a Belvedere mellett található. Az iskola technikailag rendkívül jól felszerelt, tanáraink (Agnes és Elisabeth) rendkívül jól felkészült tanárok voltak. Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt az iskolában, bátran fordulhattunk hozzájuk minden problémával. Csoportunkat, amely 11 főből állt, szlovákiai, lengyel, dán és magyar kollégák alkották.

A két hét minden napján más-más témával foglalkoztunk: nyelvtan játékosan, művészet (képek bevonása a tanításba), irodalom a nyelvórán (osztrák írók, költök művei alapján), különböző hibajavítási módszerek, állomásos oktatási módszer (megismertük az elméletét és gyakorlatát is, majd saját feladatokat is készíthettünk különböző szinteken, saját óráinkra készülve), ország ismeret nyelvórán (történelem, földrajz, kultúra, irodalom), filmek, reklámok bevonása a nyelvoktatásba. Foglalkoztunk a mesékkel, milyen feladatok, nyelvtani elemek gyakoroltathatók a mesékkel, játékos beszédgyakorlatokkal, és egy napot szenteltünk szókincsbővítésnek, kicsit másképpen, illetve a zene felhasználási lehetőségeinek és autentikus szövegek használatának. Rengeteg új lehetőséget mutattak, új média eszközök, internetes oldalak kerültek bemutatásra.

Egy alkalommal külön kitértünk saját magunk fejlesztésére, milyen módszerekkel fejleszthetjük saját magunkat, ehhez is külön linkeket, anyagokat kaptunk, amellett, hogy minden nap gyakoroltuk a nyelvet és minden alkalommal tovább fejleszthettük saját nyelvtudásunkat.

Nagyon sokat dolgoztunk kis csoportokban, mindig más kollégákkal együtt, mely segítette kommunikációs készségünk előre menetelét is. Minden részhez tartozott egy gyakorlati rész is, így gyakorlatban ki is próbáltuk az éppen elsajátított feladatokat.

Rengetek fénymásolt anyagot, CD-t kaptunk, valamint jó néhány linket, weboldalt, amelyek további segédanyagokat tartalmaznak, melyek a későbbiekben munkánk során segítségünkre lesznek.

Ezen két hét alatt nagyon sok tapasztalatot gyűjthettem, és mind szakmailag (módszertanilag), mind nyelvtudásilag fejlődhettem. Ehhez nagy segítséget nyújtott, hogy családi elhelyezést kaptam.
A képzésen túl lehetőségünk volt kulturális és szabadidős programokban is részt venni. Az iskola által meghirdetett ingyenes programok pl.: városnézés, Sisi mítosz felfedezése profi idegenvezetővel, grill party a Duna-parton, keringő táncest, és amelyekre külön kellett befizetni: egész napos kirándulás hétvégén Salzburga ill. fél napos kirándulás Kreuzenstein várába, ahol alkalmunk volt egy madár röptető show-n részt venni. A fennmaradó szabadidőmet igyekeztem  hasznosan eltölteni, Bécs évszázados épületeit, kertjeit, parkjait barangoltam be. Eljutottam a Duna-szigetére, Duna-toronyba, a Práterbe, és nagyon sok zöld kertben időztem, egy kicsit átélve Bécs hangulatát.

Szállásom egy idős néninél volt, aki nagyon segítőkész volt, minden igényemet kielégítette. A szoba kényelmes, az ellátás remek volt, a nagyon kedves vendéglátómmal sokat beszélgethettem vele is a világ dolgairól.

Mindent egybevetve nagyon hasznos volt ez képzés. Rengeteget kaptam szakmailag, de szellemi-testi felfrissülés is volt, egyaránt pihentető és kikapcsoló, mindemellett rengeteg hasznos anyagot, módszert ismertem meg.

Minden fáradságot megért ez a csodálatos két gyönyörű hét.

 

Mit mesél a Bécsi-erdő? Gergely-Ágh Zsófia előadása a 2015. szeptemberi Nyelvparádén:

https://www.youtube.com/watch?v=Ckj2yopARZA&feature=youtu.be

A videót a Rendezvényparádé Kft. hozzájárulásával jelentetjük meg honlapunkon.