Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Cseh Marianna

2018. szeptember 19., szerda 18:31

How to use tablets in Barcelona

A BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnázium újabb sikeres Erasmus+ KA1-es "Hunfalvy lendületben" című pályázatának köszönhetően augusztus elején 2 hetet töltöttem a katalán „fővárosban”, Barcelonában, az EUROPASS Teacher Academy szervezésében indított kurzuson, melynek témája: How to use Tablets, Educational Apps and Social Media in your Classroom.

A kurzus első napja főként bemutatkozással, prezentációkkal telt. Bepillanthattunk más iskolák életébe, mindennapjaiba, céljaiba és különböző programjaiba. A kurzusok vegyesen voltak délelőtt és délután. A délutáni kurzus kezdés kevésbé volt praktikus és a figyelmet is nehezebb volt fenntartani már este 6 óra után.

A kurzus első hetében egy olasz tanár, Alex tartotta az órákat. A csoportunk vegyes képet mutatott, 2 lengyel, 2 magyar, 1 finn, 1 észt, 1 francia alkotta a csoportot.

A kurzus első hetében a kreatív oktatásról és az iskolai projektmanegment fontosságáról és a vállalkozó szellem fejlesztéséről volt szó: Teacher is a coach, a mentor, leader. -That s active roles!

Megismerkedtünk a Youtube tanórai használatának lehetőségével és online video szerkesztő programokkal. Továbbá a Facebook és Google kínálta lehetőségekkel. Online játékokkal. A blogolás lehetőségeivel.

A kurzus második hetében egy olasz származású hölgy, Marta tartotta az órákat. Aki lendületes, kedves személyiségével élménnyé varázsolta az órákat. A kurzusok hetenként voltak összerakva, így a következő hétfő is bemutatkozással telt. Új csoportba kerültem, ahol 5 bolgár 2 olasz 1 horvát és 2 magyar volt a csoporttársam.

A második héten a közösségi média jobban fókuszba került. Megismerkedtünk általános és az oktatásban használatos közösségi média felületekkel, mint az Edmondo, Pinterest, Instagramm, Seesaw. Valamint a Microsoft OneNote programmal, továbbá egy projektmenedzsmentet segítő alkalmazással a Trello-val és végül a Worldarttal. Ezen alkalmazások többségét tableten is lehet természetesen használni, de a kurzus címével ellentétben számomra kevés volt a tablet használat a kurzus során.

Az iskola tanárai nagyon kedvesek és segítőskészek voltak, kedden az iskola szervezésében tapas-túrán vettünk részt egy sétával egybekötve Barcelona Gótikus negyedében, itt belekóstolhattunk a spanyol életérzésbe. A szervezett programokon kívül csoportunkkal felfedeztük Barcelona különböző negyedeit, strandoltunk, kipróbáltuk a paellát és a pinchos-t.

Barcelona hangulata csodálatos, ámulatba ejtő Gaudi zsenialitása, építészeti remekei, maga a város és környéke. A néha zavaró turista áradat ellenére érdemes ellátogatni ebbe a mediterrán világba.

 

2017. augusztus 29., kedd 15:44

Nyelvtanulás Máltán

KA1 Erasmus + program - 2017 nyár
Cseh Marianna – Málta, St. Julians

A „Módszertani és nyelvi megújulás a Hunfalvyban” Erasmus+ KA1 projekt keretében a csodálatos Máltán vettem részt egy kéthetes angol nyelvi kurzuson: Fluency and English Language Development for Educators.

A nyelviskola, az ETI Málta St. Juliansben, a fővárostól nem messze a tengerpart közelében található, modern környezetben, a turistáknak épült városrész szívében.

Az iskola munkatársai kedvesek, segítőkészek a tanáraim szakmailag alaposak és felkészültek voltak. A nyelvi szintmérő alapján sajnos nem a megfelelő szintű csoportba soroltak, így a 2 hét alatt 3 csoportba jártam. Az utolsó szerencsére már a megfelelő szintű volt, így a könnyű kezdés után sikerült a végén új dolgokat is elsajátítanom. A csoporttársaim nagy része lengyel volt. A 3 csoportban összesen volt egy német, egy olasz és én + lenyelek. Az órákon reggel 9-től fél 3-ig tanultunk szorgalmasan és utána volt bőven lehetőségünk felfedezni Máltát.

A „sziklán” mindenki beszél angolul a kisgyerekektől a 90 éves bácsiig és kellő türelemmel viszonyulnak a turistákhoz. Így rengeteg lehetőség nyílt az angol nyelv használatára. Déli népekhez méltóan szeretik a közösségi életet, este benépesülnek a parkok helyiekkel, akik békésen beszélgetnek, persze nem a bulinegyedben, ott turisták vannak. :) Imádják a Fesztákat (hasonlít a búcsúra, csak előtte és utána is party van) és ezt mindenki hallja is. Nem elég az ágyúszó, ezért kell fényes nappal is tűzijáték, hiszen nem a fényhatás a fő szerepe, hanem a hang, minél hangosabb annál jobb, mert ez a tiszteletadás jele.

A sajátos máltai mentalitást, életérzést és persze meleget hamar megszokja és megszereti az ember. Már nem lepődik meg olyan apróságokon, hogy nem jön a busz időben, vagy ha végre, akkor nem áll meg, mert tele van, vagy mérhetetlen lassan, komótosan intézik az ügyeket a helyiek, olyan „máltaian”, nem tökéletesen, nem gyorsan, de végtelen nyugalommal.

Az iskola is szervezett pár sajátos „máltai” hangulatú kirándulást nagyon jó idegenvezetővel, Málta jelenlegi (Valletta) és régi (Mdina) fővárosába valamint a Kék Barlanghoz. Szerencsére sikerült ezeket kiegészíteni jócskán, így teljes képet kaphattam a „szikláról”, ahogy a helyiek nevezik. Málta gyönyörű, rengeteg látnivalóval, a legjobb hely angol tanulásra.