Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Gordos Mónika

 

English Language + Programme for PE Teachers and Erasmus+ Training Course: General English Language Training

Dublin

 

2018. júl.1 – től júl. 13-ig 2 csodálatos hetet tölthettem Dublinban az Erasmus+ KA1 projekt keretében.

A mi nyertes pályázatunk címe: „Ép testben ép lélek”- kitekintés Európára. Ennek megfelelően a mobilitással kapcsolatban 3 fő célt tűztünk ki:

1. Új módszerek, eszközök megismerése a testnevelés, sport, egészségfejlesztés területén (és általánosságban az oktatásban)

2. Nyelvi kompetenciák fejlesztése

3. Nemzetközi kapcsolatok kiépítése

A dublini Alpha Colleg of English nyelviskola által szervezett 2 hetes program számomra nagyon sok élményt adott, úgy érzem nagyon sokat fejlődött az angol nyelvtudásom, kiváló tanáraink voltak, nagyszerű szakmai képzésben részesültem,  és megismerhettem több testnevelő kollégát, tanárt a világ más országaiból.

Az első héten minden nap reggel 9 órától délután 13 óráig angol nyelvi óráink voltak. Az első nap mindenki a nyelvtudás szintjének megfelelő csoportba került. Az én csoportomban voltak lengyelek, olaszok, madagaszkári és brazil kollégák.  Mondhatni, elég vegyesre sikeredett a csoportunk, de nagyon jó hangulatban teltek az órák. 2 tanárunk volt állandóra: egy ír és egy angol származású.

Billy, az ír tanárunk nagyon sokat beszélt nekünk az ír kultúráról, szokásokról, Dublin legnevezetesebb épületeiről, múzeumairól, kiállításokról, ír táncról, színházról, moziról, hírességekről: pl. Bono, a U2 frontemberéről, Enyáról. Megismerhettük az ír irodalom legkiemelkedőbb alakjait, pl.: James Joyce, Oscar Wilde, Samuel Beckettet és műveiket. Filmet néztünk órán a híres Titanic film elkészítésének előzményeiről, történetéről. Megismerhettünk a Dublin környéki kisvárosokat, pl. a 2 gyönyörű tengerparti várost Howth – ot, valamint Killiney-t, mindkét helyre el is látogattunk és megcsodálhattuk az ír tengerpartot, valamint Killineyben ellátogattam Enya kastélyához és Bono házához is. A Killiney hillről csodálatos kiltás nyílt a tengerre, amely a nápolyi öbölhöz volt hasonló. Minden héten volt egy projekt feladatunk is, amit csoportmunkaként kellett feldolgoznunk. Én a brazil sráccal és a 2 fiatal olasz középiskolással voltam egy csoportban. Az egyik feladatunk Róma nevezetességeinek bemutatása volt: Colosseum, Vatikán, művészet, olasz ételek. Ezt felosztottuk egymás között, és el is kellett mondani, valamint PPT-t készíteni belőle. A második feladat érdekesebb volt: Hidden Dublin, mi a St Michan church bemutatását kaptuk. Ez egy nagyon érdekes templom Dublinban, mert egy kripta van alatta, amely híres dublini családok koporsóit rejti. El is kellett menni ide személyesen, fotókat, videót készíteni, valamint a templom és a kripta történetének utána nézni.  Nagyon jó kis feladat volt, a többi csoport is hasonló érdekes feladatot kapott, így az utolsó órán óriási élményben volt részünk.

Mindenhez hozzá kell tenni, hogy folyamatosan angolul kommunikáltunk, sőt az olasz, a brazil, a lengyel és a madagaszkári kollégákkal is beszélgetni kellett, és megérteni őket. Billy kiváló, nagy tudású angol nyelvtanár volt, a kiejtését abszolút lehetett érteni, minden téren nagyon sokat tanultam tőle.                                               

Adam, a yorki származású angoltanár akcentusa egy picit más volt, de 1-2 nap után hozzászoktunk, és ő is nagyon jó órákat tartott. Nagy hangsúlyt fektetett a nyelvtanra, a kiejtésre, a hangsúlyra és a kommunikációra. Nagyon sok feladatot, gyakorlatot csináltunk vele, és aktuális témaként a Futball Világbajnokságot is megvitathattuk minden nemzet szemszögéből.

A délutáni programok keretében voltunk dublini városnézésen, természetesen egy kiváló idegenvezető angol tanárral, aki mindenhol megállt és részletesen elmondta a hely nevezetességeit. Meglátogattuk a híres Trinity Colleget-t és annak könyvtárát. Megnézhettük a GAA stadiont, a Croke Parkot, amely 82.300 férőhelyes, Írországban a legnagyobb, Euróbában pedig az 5. legnagyobb stadionként tartják számon.

A testnevelő tanároknak volt külön két délutáni foglalkozás, ahol megismerhettük, megtanulhattuk a 2 különleges Irish sport, a Gealic football és a hurling rejtelmeit. Külön délutáni foglalkozás volt a sport szakmai nyelv ismeretének áttekintésére. Ezeken kívül lehetőségünk volt eljutni a Guinness Storehausba, ahol a sörkészítés történetével, rejtelmeivel ismerkedhettünk meg, és nem utolsó sorban meg is kóstolhattuk jó pár ír sörfajtát. Voltunk a National Botanic Gardenbe, ahol óriási területen nagyon különleges növényeket csodálhattunk meg.

Ezen kívül az iskola hétvégi kirándulást is szervezett Glendaloughba, a Két Tó völgyébe,, amely Írország egyik legvarázslatosabb helye, valamint itt látható a St Kevin által alapított kolostor maradványai is.

Összeségében elmondhatom, hogy az Alpha College of English iskolát és Dublint mindenkinek ajánlani tudom mindenféle szempontból, nyelvtanulás, szakmai továbbképzés, nemzetközi kapcsolatok építése és nem utolsó sorban az ír kultúra széleskörű megismerése szempontjából is. Én teljes mértékben elégedett voltam mindennel, és a kitűzött 3 cél mindegyike sikeresen meg is valósult.

You're on the road
But you've got no destination

You're in the mud
In the maze of her imagination
You love this town
Even if that doesn't ring true
You've been all over
And it's been all over you”

(Beautiful Day,
U2)