Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Keszthelyi Valéria

Európa különféle országaiból gyűltünk össze Dublinban, hogy megismerkedjünk a tanításhoz, tanuláshoz használható legjobb applikációkkal (There's an App for That! Exploring the Best Apps for Teaching and Student Learning -  EUROPASS Teacher Academy).  Tízen voltunk a csoportban, az iskola a belvárosban, a St Stephen's Green közelében található. Keményen dolgoztunk öt napon keresztül, két 15 perces szünettel minden nap délután kettőig. A tanárunk ismerkedős játékokkal kezdte, így rögtön oldottá vált a légkör, könnyebben teremtettünk egymással kapcsolatot. 

Az első feladatunk (amit még otthon elő kellett készíteni) az volt, hogy mutassuk be az iskolánkat, ahonnan jöttünk. Kiderült, hogy még országon belül is milyen jelentős különbségek vannak az intézmények között. Más helyzetben van, más körülmények között, eszközökkel folyik az oktatás mondjuk egy dél-finnországi iskolában, mint északon. A Helsinki melletti iskolában 30 tanárra és  350 diákra hat asszisztens, egy iskolapszichológus, egy részmunkaidős nővér és egy szociális segítő jut. Minden 7., 8. évfolyamos diák laptopot kap az iskolájától.  A francia kolléganő egy borászati-szőlészeti iskolából érkezett, náluk pl. már nincsenek papírra nyomtatott könyvek.  A legtöbb iskola, amit bemutattak a kollégák, modern, tetszetős, kényelmes, otthonosan berendezett épület volt. Érdekes volt az egyik finn iskola rendszere, náluk az egyik idegen nyelvet (svéd) is angolul tanítják. 

Philip készített nekünk egy Dublin nevezetességeiről szóló játékot, aztán mi csináltunk saját országunkról, városunkról Kahoot!-ot. Majd a Trellón hoztunk létre közös csoportot, táblákat,  jegyzeteket. Közben megbeszéltük, hogy az egyes alkalmazásokat hogyan tudjuk a tanításban (az iskolában vagy otthon) használni. Hogyan lehet ezekkel felkelteni az érdeklődést, megnézni a gyerekek tudását, hogyan dolgozhatnak együtt?

A Class Dojo, a Plickers, az Edmodo, a OneNote Clipper, a HP Reveal, a Google Arts and Culture és a Socrative tanulmányozásával folytattuk a munkát. Naponta két-három új alkalmazással, applikációval ismerkedtünk meg. Egyénileg és csoportokban is dolgoztunk. Felváltva játszottuk a tanár és a gyerek szerepét, hogy tapasztaljuk: mit lát a gyerek, hogyan kap visszajelzést a munkájára. Az Edupuzzle engem teljesen elvarázsolt. Videóleckéket lehet készíteni. Ez a weboldal a kifordított osztályteremhez kiváló.  A végén még egy nagyon izgalmas, nyelvtanároknak való oldallal ismerkedtünk meg, ez a https://lyricstraining.com/ volt. Dalszövegeken keresztül, játékkal lehet fejleszteni a hallás utáni szövegértést. A program maga generálja a feladatot, nekünk a videót és a szöveget kell csak összeilleszteni. Lyukas szövegeket készít, a feladat a szöveg hallás utáni kiegészítése. Volt alkalmunk egymással beszélgetni az oktatásról, a felmerülő nehézségekről, a megoldásokról.

Közben az ír kultúrával is ismerkedtünk.  Megnéztük Dublin belvárosát: a Trinity College régi könyvtárát, a National Galleryt, az ír régészeti múzeumot, bementünk a St. Stephens parkba, a Temple bárhoz, több templomba, a Guinness Múzeumba, utolsó nap pedig városnéző busszal jártuk végig újra Dublin nevezetességeit.  A Grafton Streeten száz méterenként botlottunk újabb és újabb zenészekbe.  A tengerparton is több túrát tettünk: Dublintól északra a swordsi várat néztük meg a Cultural Night idején (több száz vagy ezer program volt ezen az éjszakán), voltunk Howth-ban, Portmarnockban, a malahide-i kastélyban.  Dél felé az úriemberek fürdőjét (40 Foot), a Joyce Múzeumot, Bono házát és Brayt néztük meg.  Sok egyébként az irodalmi emlék a városban. A Trinity College hallgatója volt Oscar Wilde, Jonathan Swift és a Dracula szerzője, Bram Stoker. Dublin  szülöttje George Bernard Shaw és James Joyce.  

Az iskola hét közben szervezett gyalogos városnéző túrát, ahol a belvárosról, a dubliniakról mesélt az idegenvezető sok-sok anekdotát.  A kurzust egy egész napos írországi kirándulás zárta le. A Cliffs of Moherhez mentünk el. Keresztülutaztunk a szigeten, hogy az Atlanti-óceán partján megnézzük a nyolc kilométer hosszan húzódó, sok helyen több mint 200 méter magas sziklafalat. Az egyik Harry Potter filmben is megjelenik ez az ír természeti látványosság. Egész úton ír zenét hallgattunk, és az idegenvezető segítségével alaposan megismertük az ír történelmet. Az Atlanti-óceán mellett a másik érdekesség az ír vidék volt. Mindenhol tehenek és birkák legeltek a több száz éves kőfalakkal övezett birtokokon.

Az emberek közvetlenek és kedvesek. Ha rossz az idő, akkor is sok a mosoly.  Ami nekem nagyon tetszik: használják a parkjaikat, kint esznek, ülnek, beszélgetnek, pihennek. Élő az egész város.

If you don't like the weather in Ireland, wait 10 minutes, it'll change. Ez teljesen igaz volt: az egy hét alatt mindenféle időjárással találkoztam: volt ragyogó napsütés, meleg, három hurrikán és eső.

2018. július 30., hétfő 16:46

Mit adott nekem Málta?

Szerintem mindenki látta a Brian életét. Ott, mikor elhangzik a kérdés, hogy mit adtak nekik a rómaiak, kiderül, hogy gyakorlatilag mindent.  

Nekem a máltaiak, vagyis Málta és az iskola sokat adott, legalább annyit, mint a rómaiak a Brian életében. Először is magabiztosságot és új kapcsolatokat. Önbizalmat.  Hogy azonnal természetessé vált a soknyelvűség (angol, olasz), a kultúrák keveredése. Gyönyörű tájakat, városokat. Jó szállást és jó iskolát, változatos módszereket. Lazaságot. Örültem, hogy mindenki nyitott, barátságos és érdeklődő. Nagyon kíváncsi társakat kaptam, akikkel szinte mindent ki lehetett próbálni, mindenhova el lehetett menni. Nem görcsösen használtam az angolt, hanem úgy, ahogyan azt kellene: természetesen. 

A Maklári I. István Általános Iskola pályázatot nyújtott be az ERASMUS+ program K1 mobilitására, három fő négy mobilitáson, továbbképzésen vehet (illetve vehetett) részt Dublinban és Máltán.  Az elnyert pályázat az „Európai polgárok” címet viseli. A pályázati mobilitás keretén belül én az ETI Malta nyelviskolában vettem részt 2018. július 16-ától 27-éig egy kéthetes nyelvi kurzuson (Fluency and English Language Development for Teachers).

A nyelviskola St. Julian’s városában található, a világ minden részéről érkeznek ide angolul tanulni vágyók. A szigeten egyébként is angolul beszélnek (a máltai mellett), úgyhogy kiváló helyszín az angoltanulásra.

Még a regisztrációkor ki kellett tölteni egy szintfelmérő tesztet, ez alapján osztottak csoportokba bennünket.  Első nap délelőtt már az otthon megírt teszt eredménye alapján alakított csoportokban dolgoztunk.

Ami nagyon tetszett még: az iskola e-learning felületet is üzemeltet, a tanfolyamra regisztrálás után meg is nyílt a felület, itt gyakorolni lehetett az írott szöveg értését, a nyelvtant, a hallás utáni szövegértést. Ezek az anyagok még egy hónapig hozzáférhetők a hallgatóknak a tanfolyam után.

Minden nap reggel 9-kor kezdtünk, és délután fél háromkor fejeztük be a tanulást. Fejlesztettük a szókincset, hétköznapi szófordulatokkal ismerkedtünk meg, nyelvtanoztunk.  

Sokféle feladatot oldottunk meg minden nap. A négy fős csoportunk volt, ez azért is jó, mert aktívan kell dolgozni mindenkinek. Rengeteg videót néztünk, sokat gyakoroltuk a hallás utáni szövegértést. A feladatok is változatosak voltak: sztorikat alkotunk, szerepjátékokat játszunk.    A tantermek jól felszereltek, mindenhol interaktív tábla. A tanárok folyamatosan használták a netet, a táblát.   Az iskola számára kidolgozott anyagokból tanultunk, de a tanárunk nagyon gyorsan váltott: ha észrevette, hogy valami nem teljesen jól    megy, azonnal hozott gyakorlófeladatokat.               

Sok hétköznapi témát dolgoztunk fel: utazás, ételek, különböző kultúrák, szokások. Ilyenkor mindig megbeszéltük, hogy azokban az országokban milyen szokások vannak, ahonnan mi érkeztünk. Sok hasonlóságot találtunk, de nagyon sok kulturális különbséget is felfedeztünk. Mindez olyan volt, mint egy baráti beszélgetés. Külön foglalkoztunk Málta történelmével, a máltai hagyományokkal. Minden nap kaptunk házi feladatot is, hogy gyakoroljuk az aktuális anyagot.

Általában párokban dolgoztunk; több érdekes módszert, játékot is megismertem, amit saját óráimon is tudok majd használni. Rengeteget beszéltünk.

Az iskola szervezett kulturális programokat is, az ETI Malta és az ESE szervezésében jártunk Vallettában, Mdinában és Gozón. Mindenhol igazi nemzetközi csoport volt (Brazíliától Japánig), csupa nyitott, barátságos emberrel. Az idegenvezetések angolul zajlottak, így ez is külön tanulási lehetőség volt. Vallettában megnéztünk egy filmet is Málta történelméről.

A mi kis csoportunk minden délutánt együtt töltött, így ez tulajdonképpen egy külön nyelvtanfolyamnak is felfogható: csak angolul tudtunk kommunikálni. Szerveztünk magunknak programokat pl. Cominóra, Marsaxlokkba, az akváriumhoz, a Három Városba és Vallettába mentünk együtt.  Rengeteget beszélgettünk az oktatásról, a diákokról, módszerekről, megosztottuk a tapasztalatainkat egymással.

Mivel a csoport minden tagja irodalmat tanít, sokat beszélgettünk könyvekről és filmekről. A Casablanca egyik híres mondata lett a jelmondatunk, az, amit Kusturica is használ a Macskajajban: „Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship”.  Mindannyian tudjuk, hogy ez így van, kapcsolatban maradunk egymással; már konkrét tervek is születtek az együttműködésre.

Először vettem részt az Erasmus+ programban, de – ha rajtam múlik - nem utoljára. Amellett, hogy felfrissítettem a nyelvtudásomat, új módszereket is megismertem. És ami ennél is fontosabb: nagyon sok nyitott, kíváncsi, barátságos emberrel találkoztam.

Ha valaki mélyebben is érdeklődne, a blogomon több képet és információt is talál: https://erasmus-maklar.webnode.hu/vali-blogja/