Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Szilákné Korbély Ágnes

hétfő, 06 augusztus 2018 19:38

Módszertani hét Máltán

Először vehettem részt Erasmus+ programon, de remélem nem utoljára …  Egy hetet tölthettem Máltán, középiskolai angol tanároknak szervezett módszertani továbbképzésen. Indulásom előtt igyekeztem kicsit ’készülgetni’, útikönyvekből ismerkedni Máltával, de teljesen más élőben belecsöppenni egy röpke hétre a kinti (forró) életbe. De először a tanfolyamról: az Easy School of Languages Málta fővárosa, Valletta csodálatos óvárosában található. Érkezésem után megkerestem az épületet, el nem tudtam képzelni, hogy egy több száz éves épületben hogy alakítottak ki egy iskolát, úgyhogy hétfőn ámultam, mikor belülről birtokunkba vehettük az 5 emeletes, liftes, szépen felújított intézményt. 

A tanfolyamot egy nagy tapasztalattal rendelkező, magasan képzett anyanyelvi (brit-máltai) tanár tartotta – Alan naptól cserzett bőrével, szélesen vigyorgó arcával jó hangulatot teremtett rögtön az első órán. Mindannyian úgy éreztük, hogy jobb tanárt nem is kaphattunk volna a ’Creativity and Motivation in the Classroom With Teacher Language Development’ továbbképzésen. A tanult kreatív, motiváló tanítási módszerek közül többet is fogok óráimon használni.  Alan rengeteg tanácsot adott az értékelésre vonatkozóan is (alátámasztva kutatások eredményeivel), pl. kell-e, illetve érdemes-e a diákok fogalmazásait alaposan, hagyományos módszerekkel  kijavítani? A válasz nagyon meglepett …

Az anyag kibővült  IT módszerekkel, s sok új feladattípussal, applikációval ismerkedtem meg,  amelyeket interaktív tábla hiányában is lehet alkalmazni a nyelvoktatásban. Biztattak minket, hogy használjuk a ’digital immigrant’ diákokkal az okos telefonokat, a QR kódot stb órán, azt hiszem van miben fejlődni. Természetesen nyelvi tudásom felfrissült, számos, az angol nyelvben újonnan megjelent kifejezést tanultunk. A csoportban tizenöten voltunk, legmesszebbről Nagi jött Japánból, mások Spanyolországból, Németországból, Ukrajnából, Csehországból ás Lengyelországból érkeztek, vidám csapat jött össze. Alan megnyugtatott minket, hogy ő mindig szívesen hallgatja a külföldiek színes akcentusát angolul:) Az órák délután kettőig tartottak, utána jött a sziget felfedezése, amely kicsi mérete ellenére bőven rejt izgalmasabbnál izgalmasabb látnivalókat. Marsaxlokk, Ghajn Tuffieha, Had-Dingli, L-Imdina és sorolni lehetne a kiejthetetlen neveket. A tömegközlekedés kellemes meglepetés volt, jólesett a nagy hőségben felszállni a légkondícionált buszokra, amelyek Málta bármely pontjára viszik az utasokat. Mivel Valletta 2018-ban Európa kulturális fővárosa, számos programon tudtunk részt venni.

Hálás vagyok, hogy részt vehettem a mobilitási projektben, életre szóló élmény volt,  s ezúton is szeretnék köszönetet mondani Véghné Juhász Krisztinának iskolánknak nyújtott segítségéért.

Iskolánk honlapja, ahol majd bővebben lehet olvasni az Erasmus+ beszámolókat:

http://tomorkenyi-szeged.sulinet.hu/index.php/hu/