Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Könyves Tóth Zsuzsa

Iskolám, a Budapest XIII. Kerületi Pannónia Német Nemzetiségi Kétnyelvű és Angol Nyelvet Oktató Általános Iskola, több külföldi mobilitás programban is részt vett az elmúlt években. Korábban egy Comenius pályázattal két hetet töltöttem Cambridge-ben, és idén ismét lehetőségem nyilt a KA1-es Erasmus+ program keretében külföldön tanulni. A kurzusok közül Skóciát választottam, az InterEducation szervezésében, mert régi vágyam volt ezt az országot közelebbről is megismerni. Mielőtt elindultam sokat olvasgattam Skóciáról, igyekeztem felkészülni az országból és megtervezni az iskolán kívüli programjaimat.

Dunfermline kis város, bár egykor volt főváros is, és királyi székhely is. A kurzus, a résztvevők számát illetően 8 fővel indult, (3 olasz, 3 francia, 1 spanyol, 1 magyar). Dunfermline egyetlen szállodája volt az oktatás helyszíne, igen családias légkörben teltek napjaink, nagyon hamar egymásra hangolódtunk. A kurzusnál lehetett egyhetes és kéthetes változat közül választani, én az előbbit választottam, ami a módszertanra fókuszált. A tanárunk, Angliából, Hastings-ből érkezett. Csodálatosan felépített módszertani órái a gyakorlatban is nagyon jól hasznosítható tudást adtak. Több témakör érintésével, az óráinkon is hasznosítható feladatokat tanultunk és próbáltunk ki közösen. Katie szerint az általános iskolában nagyon fontos, hogy hogyan sajátítják el a gyerekek a nyelvet, különösen a kisikolás korban, ezért ehhez adott számos ötletet, módszert. Először a 'Warmers, coolers, energisers' témakörhöz kaptunk egy anyagot, majd minden órát egy újabb bemutatásával kezdtünk, próbáltunk ki magunkon. Rámutatott a szókincs, kiejtés és akár a drillek használatának fontosságára is, és adott hozzá lehetséges megoldásokat. A 'dictation' sem elvetendő, ha oly módon alkalmazzuk, ahogy a gyerekek is szívesen elvégzik. Továbbá érintettük a poetry, a songs és a storytelling témaköröket, mint lehetséges eszközt, színesítve ezzel az óráinkat. Ami különösen tetszett, hogy a szabadban végezhető játékokba is betekinthettünk, ami szintén a nyelvtanuláshoz kapcsolódott, természetesen kimentünk a szabadba ehhez és ott tartottuk meg az órát. Végül kaptunk egy 'Internet resources and books' összeállítást további ötletekkel.

A tanfolyam nagyon jó hangulatban, vidáman telt, gyorsan elrepült az egy hét, mindenki aktív volt és motivált. Rengeteget meséltünk egymásnak a helyi sajátosságokról, az iskolai életünkről, és a tanfolyam után is sokáig együtt maradtunk. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek, mert hihetetlenül feltölt energiával,  és sok alkalmazható ötletet tudok az óráimba betervezni.

Az iskola ’Social Program’ keretében szervezett fakultatív programokat, amire természetesen mindegyikre elmentem. Hétfőn rögtön ezzel kezdtünk, megismertük a Skót Felföldi Játékokat (Highland Games), melyet Burntisland városában láttunk. A Felföldi Játékok eredete több mint 1000 évre nyúlik vissza, mikor is az angol hódítók elfoglalták Skóciát és az ott élőknek megtiltották a fegyverhasználatot, a skót felföldön a ma már sportággá szelídült gyakorlatokkal tartották edzésben magukat a harcosok. 

Dunfermline városkát is végigjártuk idegenvezetővel, megismerhettük a történelmét és nagyon büszke voltam, mert külön felém intézte szavait, amikor elmesélte, hogy a magyar származású skót királyné, aki III Malcolm második felesége volt, nagy befolyást gyakorolt a kora középkori Skócia egészére. Skócia népe hálás szeretettel tisztelte Margit királynét, aki templomokat és kolostorokat építtetett, és minden nyomorúságos szenvedőn segített. 

Kulturális program keretében szintén közösen utaztunk Edinburgh-ba, ahol rengeteg látnivaló várt minket. Órák után is el tudtunk menni együtt egy-egy kisebb helyet megnézni, mint Cultross, vagy South Queensferry. 

"Homestay" típusú szállást választottam, hogy belülről is megismerhessem egy skót család életét, mely a Kingseat negyedben volt. Szállásadóm egy nyugdíjas hölgy volt, aki szeretetével, figyelmességével sokat segített eligazodni egy ismeretlen országban, megismerni a helyi szokásokat. Elvitt kirándulni az unokájával és kajla 18 hónapos kutyusával St Andrew-ba, egy nagyon szép tengerparti királyi és egyetemi városba, és közben azt is elmesélte, hogy ez a hely a golf szülőföldje.

Nagyon örülök, hogy a KA1-es Erasmus+ program keretében eljuthattam Skóciába, köszönet a tanártovábbképzésben segítséget nyújtó Förster Anitának, Végh Krisztinának és Márkó Szidónia koordinátornak.

További információkat itt lehet találni: https://www.pannoniaaltisk.hu/palyazataink/