Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Mitrik László

Nagy várakozással kapcsolódtam be iskolám Irány Európa! című Erasmus+ pályázatába.

A saját tanfolyam kiválasztásánál arra törekedtem, hogy ez kapcsolódjon a végzettségemhez, nyelvi tudásszintemhez, és valahol olyan helyen legyen, ami természet földrajzilag és kulturálisan is vonzó számomra.

E szempontok figyelembevétele alapján a dublini Alpha College Language Course for Technical Teachers kurzusát választottam, amelyre július 2-a és 13-a között került sor. Előkészületképpen elkezdtem nyelvi tanfolyamon felfrissíteni angol tudásomat, ismerkedtem Írország kultúrájával és történelmével.

Az Alpha College a városközpontban, jól megközelíthető helyen található. Kilenc órakor kezdődtek a foglalkozások és délután egykor fejeződtek be. Ez két témát foglalt magában. A délelőtt első felében több nyelvtan, a másodikban több gyakorlati rész volt sok-sok kommunikációs feladattal, amelyeket párokban, csoportokban oldottunk meg. Mindkét hét utolsó napján, pénteken személyre szabott feladatokat kellett megoldani, így zárva a heti oktatási ciklust.

A délutáni foglalkozások 14-től 16 óráig vagy tovább is tartottak. Ennek keretében heti két délután földrajzzal kapcsolatos oktatási anyagokat, filmeket, szakcikkeket olvastunk, néztünk és értelmeztünk Bennel, a foglalkozás vezetőjével.

Földrajz szakos csak én voltam, és így Ben, a tanárom csak velem tudott foglalkozni. Sokat tanultam az angol nyelvű terminológia terén: szavakat, kifejezéseket, szöveg- és filmelemzést, feladatmegoldást írott-, hang- és filmanyaghoz kapcsolódóan.

Magam sem hittem volna, hogy a projekt zárásaként egy első alkalommal látott természetfilm megnézését követően hetven százalékosan tudom megoldani a filmhez kapcsolódó kérdéssort.

Büszke voltam magamra, meg arra is, hogy az gyakorlatvezetőm elégedett volt az előre- haladásomat illetően.

A többi nap délutánján csoportosan, az Alpha College oktatóinak vezetésével ismerkedtünk Dublinnal, az örökké nyüzsgő várossal.

A kurzus után biztosabb lett a földrajz tantárgyhoz kapcsolódó nyelvtudásom, a nyelvtani részek átláthatóbbá váltak számomra, és jó érzés volt bátrabban beszélni angolul.

A csoportomban volt öt olasz, három francia és lengyel, valamint két brazil. Azt gyorsan megállapítottam, hogy a lengyelek és én bírtunk hasonló mentalitással a feladatok végrehajtását illetően. Francia, olasz és brazil csoporttársaim délies temperamentummal teljesítették a ránk rótt feladatokat….  Így nagyon jó, élénk hangulatban zajlottak az óráink.

A szállásom Dublin déli kertvárosi övezetében volt közel a csodálatos Wicklow hegység északi nyúlványához. Ez azt is jelentette, hogy naponta két órát kellett buszozni a központig és vissza. A fogadó házaspár kedves és segítőkész volt. Egyedül a házban bóklászó négy macska és két kutya jelenléte volt kissé szokatlan számomra, bár idegenkedésre semmi okom nem volt okom nem volt, hiszen ők is nagyon vendégszeretően viselkedtek.

Mint földrajszakos, igyekeztem kihasználni minden alkalmat, hogy megismerjem a tőlünk távoli Írország természeti szépségeit, az ott élő emberek lakókörnyezetét.

Szabadidőmben, hétvégén sikerült is felfedeznem a távoli Írország sok szép helyét, és az addig ismeretlen országból mára a szívemhez közeli ország lett!

Örülök, hogy részt vehettem a programban!

Sokat tanultam szakmailag, sok-sok tapasztalatot szereztem Írországról, az írekről és a más kultúrából jött csoporttársaimmal való együttműködés is különleges élményt adott! 

Köszönet mindenkinek, aki dolgozott ennek a tanári Erasmus-programnak a megvalósulásán! Köszönöm azoknak, akik ösztönöztek és segítettek abban, hogy én is részt vegyek ebben a programban.