Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Kalocsai Ágnes

szerda, 15 augusztus 2018 12:00

Továbbképzés Scarborough-ban

Iskolám, a Budapest XIII. Kerületi Pannónia Német Nemzetiségi Kétnyelvű és Angol Nyelvet Oktató Általános Iskola sikeresen pályázta meg az Erasmus + KA1-es projektet, melynek keretében részt vettem az Anglolang Nyelviskola „Special Education Needs” címü kurzusán 2018 nyarán. A nyelviskola Scarborough-ban,  Észak-Yorkshire-ban található. Egy festői, tengerparti kisváros középkori várral, templommal, kertjében Anne Bronte sírjával, világító toronnyal és a hangos sirályokkal.

A képzés 60 órát tartalmazott, 9-től 16 óráig tartott több szünet beiktatásával. Soknemzetiségű csoportunk volt, így képet kaptam más európai országokban folyó oktatásról, módszerekről is.  Délelőtt nyelvi továbbképzésen vettünk részt. Nagy hangsúlyt fektettek a szókincsbővítésre, a beszédkészség fejlesztésére, az élő angol nyelv használatára. A délutáni órákon a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásának módszertanával foglalkoztunk. Sajnos túl sok volt az elmélet, kevés a gyakorlati példa. A kurzustársakkal folytatott beszélgetésekből azonban kiderült, hogy valamennyiünknek hasonló tapasztalatai vannak az SNI-s tanulók nevelése, oktatása terén, hasonló módszereket, technikákat alkalmazunk, csak az iskolák anyagi és személyi feltételei eltérőek.

Az iskola gondoskodott a szabadidőnk hasznos eltöltéséről is. Esténként színházlátogatásra, zenehallgatásra volt lehetőség. Szerdánként és hétvégén szervezett kiránduláson vehettünk részt. Eljutottunk Yorkba, Liverpoolba, megismertük a Bronte nővérek szülőföldjét, Haworth-ot. Jártunk Whitby-ben és a meseszép Robin Hood-öbölben. Kiváló idegenvezetőink rengeteg új történelmi és kulturális ismerettel gazdagítottak.

Rendkívül hatékony volt az itt eltöltött idő, igazi megújulást, feltöltődést jelentett. Sikerült módszertani ismereteimet felfrissíteni, új ötletekkel kiegészíteni.

Köszönöm a Hungary Expert csapatának és Márkó Szidónia koordinátornak a pályázás során nyújtott segítségét.

További információk: https://www.pannoniaaltisk.hu/palyazataink/