Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Pocsainé Farkas Boglárka

Beszámoló az Erasmus+ programon belül megvalósult mobilitásról
Baranyiné Vincze Ágnes
Düsseldorf, IIK
2018. augusztus 5-11.

Első alkalommal vehettem részt az Erasmus+ program tanártovábbképzésén, így izgatottan vártam, milyen is lesz ez az élmény. Továbbképzésem címe a következő volt: Az E-Learning módszerei: Tabletek, appok és web 2.0 a német nyelv oktatásában.
Mivel igyekszem lépést tartani a korral nemcsak tudásban, de technikailag is, ezért nagyon vártam a képzést, hiszen, bár voltak ismereteim az adott témával kapcsolatban, kollégáimtól is több programról hallottam (pl. Kahoot!), amely alkalmas a tanuló motiválására, ismereteik elmélyítésére, de tudásomat hézagosnak, fejlesztendőnek éreztem.
Utazásom augusztus 4-én vette kezdetét, mivel a vonatot választottam utazási eszközül, méghozzá az ÖBB Nightjet járatát. Augusztus 5-én reggel értem Düsseldorfba, elfoglaltam szobámat egy kedves hölgynél, délután pedig már a várossal ismerkedtem.
A továbbképzés első napja tájékoztatással indult, ismertették velünk a fontosabb közlekedési tudnivalókat, étkezési lehetőségeket, ill. a képzés programját. Ez inkább már csak ismétlés volt, mivel július végén már tartottak egy webinárt ugyanezen témákról.
Oktatóink Rüdiger Riechert és Andreas Westhofen voltak, akiken az első pillanattól érződött elkötelezettségük és motiváltságuk szakmájuk és a téma iránt.
Ezután kezdődött a tanulás, első lépésként pedig mindenkinek létre kellet hoznia a saját weblapját a GoogleSites oldalon, hiszen ezen dolgoztunk a későbbiekben.
Az első bizonytalankodások után könnyebben ment a munka, hiszen folyamatosan kaptunk segítséget tanárainktól, ill. Sabinétől, aki szakmai gyakorlatát töltötte az intézményben. Délután a LearningApps nevű oldallal ismerkedtünk előbb játékos formában, később pedig magunk is készítettünk kvízeket.
A tanfolyam során végig jellemző volt a gyakorlatias oktatás, először mindent kipróbáltunk, utána pedig elkészítettünk egy saját feladatot, az oldalunkat pedig folyamatosan töltöttük meg tartalommal, hiszen ide kerültek az elkészült feladatok hivatkozásként, ill. QR-kód formájában.
A következő appokkat, alkalmazásokat ismerhettük meg részletesen: GoogleSites, LearningApps, Wikimedia, Pixabay, Unsplash, Flickr, Gettyimages, Tricider, Plickers, Padlet, Kahoot!, Socrative, Quizlet.
Központi kérdés volt a szerzői jogok helyzete, hiszen a legtöbb feladathoz képeket is használunk. Hangsúlyozták, mennyire fontos a forrás megjelölése, ill. szóba került egy per, amely Németországban zajlott, és amely során elmarasztaltak egy diákot, aki az internetről letöltött képpel illusztrálta egy olyan beszámolóját, ami felkerült az iskola honlapjára is.
A legmodernebb eszközpark állt a rendelkezésünkre tanulmányaink során: okostáblán magyaráztak el mindent, mindenki kapott használatra laptopot ill. Ipad-et, DVD-n és papíralapon pedig megkaptuk a képzés anyagát.
Ebédelni a közelben található tanétterembe jártunk, ahol a vendéglátó iskolában kialakított helyen, kedvező áron fogyaszthattunk jó ételeket. Számomra ez azért is érdekes volt, mert én is vendéglátóipari és idegenforgalmi iskolában tanítok, kíváncsi voltam, hogyan működik ez Németországban. Ugyanúgy étlapról kellett rendelni, mint egy „normál” étteremben,a kínálat szűkös volt, de nagyon finom, a terítés pedig elegáns. A diákok nagyon lelkesek és udvariasak voltak, a végén szinte már törzsvendégnek számítottunk.
A csoport sokszínű nemzetiségű volt: törökök, spanyolok, bolgárok, lengyelek, finnek, vietnámiak és magyarok tanultak együtt, nagyon jó hangulatban.
Jó volt látni, hogy bár nagyon távoli helyekről érkeztünk, az örömeink és a gondjaink nagyon hasonlóak. Sokat megtudtunk a különböző iskolarendszerekről, iskolatípusokról, pl. azt, hogy szeptembertől a legtöbb finn iskolában már csak tableteket fognak a diákok használni órákon, nem lesznek tankönyveik.
A város megismertetésére is nagy hangsúlyt helyeztek a szervezők.
Az órákon látott mintafeladatok természetesen mind Düsseldorffal ill. a város híres szülötteivel (pl. Heine) voltak kapcsolatban. Már a szerdai városnézés előtt rengeteg képet láttunk több modern épületről, amelyeket aztán ismerősként köszönthettünk a sétánk során.
Hétfőn néhány csoporttársammal már részt vettem egy Stadtrallye-n, amely egy vetélkedő volt az óvárosban, természetesen Smartphone kellett hozzá, a nyeremény pedig egy koktél volt (a rengeteg új információ mellett). Így láttuk a Tengerészeti Múzeumot, a városi sétányt, a Rajna partot, a bolondok céhének házát, a Lambertus templomot, a városházát, a Stadtgrabent, stb.
Kedden elmentünk az óvárosba, hogy megkóstoljuk a híres Altbier-t, amire a düsseldorfiak olyan büszkék – és nem kellett csalódnunk. Mindannyian lefényképezkedtünk a híres Radschläger szobor mellett, amely birkózó gyerekeket ábrázol, és Düsseldorf egyik jelképe.
Szerdán a Médiakikötőbe tettünk csoportos kirándulást, ahol elbűvölt mindenkit a modern építészet, amely pompás formában jelenik meg az itteni épületeken. Lenyűgöző volt a Stadttor modern épülete, a Gehry-épületek, a Hyatt, a Tv-torony, stb. Megismerhettük a város történetét is, harcaikat a franciákkal és a poroszokkal, a folyószabályozást, stb.
Csütörtökön fakultatív módon artmoziba mentünk, ahol megnéztük a „303” című német filmet, amelyet tanársegédünk ajánlott a figyelmünkbe és el is kísért bennünket.
Pénteken átismételtünk mindent, ami a hét folyamán fontos volt, megkaptuk tanúsítványainkat, szombaton pedig elhagytuk Düsseldorfot.
Számomra nagyon jól telt el ez a szűk 1 hét, rengeteget tanultam, nagyon sok élményben volt részem, és csak pozitív tapasztalatokat szereztem.
Az IIk-t mindenkinek ajánlom, aki német nyelven szeretne továbbképzésen részt venni, ill. németül tanulni (integrációs kurzusaik is nagy csoportlétszámmal működtek nyáron is, hogy az egyetemi tanulmányokra ill. a munkaerőpiacra felkészítsék a hallgatókat). Nagyszerűen felkészült, precíz, lelkiismeretes tanárokat ismerhettünk meg, az előkészítés szintén fantasztikus volt, a város pedig pozitív meglepetésekkel szolgált.
A továbbképzést nagyon gyakorlatiasnak és hasznosnak találtam, kíváncsian várom, milyen hatása lesz majd az új módszereknek az óráimon, ill. a kollégáknál.

2018. augusztus 16., csütörtök 06:17

Angol tanulás Máltán - extrákkal

Angol tanulás Máltán – extrákkal

Pocsainé Farkas Boglárka

 

2018 júliusának második felében két hetet töltöttem Máltán.

 

Német nyelvtanárként már régen foglalkoztatott az angol elsajátítása. Nem csak kalandként, új kihívásként tekintettem erre, hanem mert akadályozva éreztem magam a legújabb tanulást segítő eszközök, alkalmazások és a tanítás-tanulásról szóló tanulmányok megértésében. Fontos eszközként tekintek az angolra abból a szempontból is, hogy tanítványaimmal lépést tudjak tartani. Így született a gondolat, hogy Erasmus+ pályázat keretében nyáron továbbképzésre utazzak, amely azonban a nyelvi fejlődésemen messze túlmutatva fantasztikus élmények egész sorával egészült ki ebben a csodálatos, kis szigetországban.

 

Az Easy School of Languages www.easysl.com nyelviskola szervezésében English Language Development for Teachers and Staff working in Education: B1/B2 level of English című tanfolyamát választottam.

 

A csoportkialakításra az első nap első két órájában került sor, itt megismerhettük az iskolában tanító tanárokat, de röviden bemutatkoztak a gazdasági- és marketing részleg munkatársai is. A bizalmi légkör megteremtésének, az odafigyelés és egyénre szabás érzetének alapjai jöttek ezzel létre.

Egy alapos, szókincs-nyelvtan orientált teszt kitöltése és egy negyed órás bemutatkozó fogalmazás értékelése után létrejöttek a csoportok, kezdődhetett a munka.

A nyelviskola egyébként Valletta belvárosában, magas, régi építésű, ódon lakóépületek egyike 21. századi követelményeknek megfelelően átalakítva, felújítva a hagyományok mély tiszteletét és a korszerűséget és modernizáltságot ötvözetét sugallva. A „tantermeket” csoportmunkára alakították ki, a munkát okostábla és laptop és légkondicionálás segítette.

Tanárunk, Björn középkorú, magas, mosolygós szemű norvég. Hallás utáni szövegértésünket nem csak a behozott tananyag fejlesztette, hanem sok személyes élménybeszámolója is. Személyisége remekül segítette a fejlődésünket, rendszeresen értékelt, tükröt tartott és tanácsokkal látott el. Bőségesen adott teret saját gondolataink, élményeink megfogalmazására – ezzel segítve szóbeliségünk fejlődését. Segített megtalálni a megfelelő szókincset, javította kiejtésünket és hangsúlyozta a kiejtés fontosságát az angol tanulása során. A napi kétszer két órás tanórák alatt tematikától függően változott a feldolgozási forma, de legtöbbször kiscsoportban dolgoztunk. Ezzel lehetővé vált, hogy csoporttársainktól is tanuljunk – persze nem csak a nyelvet, hanem a nyelvet eszközként használva életkörülményeikről, munkájuk szépségeiről és nehézségeiről, országukról és kultúrájukról, a turizmus okozta ártalmakról és a közlekedés viszontagságairól valamint az őket foglalkoztató napi aktualitásokról.  Mindezt támogató, érdeklődő, nyitott tanulási környezetben, ahol helyet kaptak egyéni kívánságaink is. Terítékre kerültek a phrasal verb-ek, az igeidők, a feltételes mód, a szövegalkotást segítő elemek. Hibákat javítottunk és BBC rövidhíreket hallgattunk. A mindennapi életünket taglaló általános témák mellett beszéltünk rendhagyó foglalkozásokról, Afrika egészségügyi helyzetéről, bentlakásos iskolákról, egy argentin diktatúrában felnőtt lány életéről, a kávét körülvevő mítoszokról, és hogy miért készül egy szendvics 10 hónapig. Ha nem lett volna elegendő a napról napra kapott házi feladat - olykor több is - hozzáférést kaptunk a nyelviskola egyik tanárának “házi feladat blogjához”. Ezt szívesen meg is osztom az érdeklődőkkel: http://normanshomework.blogspot.com.mt/

 

Délutánonként további két óráig foglalkoztunk Málta kultúrájával, történelmével, konyhájával és látnivalóival. Igazán élveztük ezeket az alkalmakat, mert tanárunktól, Ludwigtól kitűnő tippeket kaptunk arra, hogy a délutánjainkat milyen látnivalók felfedezésével töltsük el. Jó néhányat felkerestünk ezekből. Felejthetetlen élményeket szereztünk – és közös nyelvként közben is használtuk az angolt.

Kirándulásaink során kiderült, hogy Málta sokkal több, mint egy mediterrán szigetország tömegturizmussal és strandokkal. Már nyelve is egy élő organizmus, kultúrájára intenzíven hatást gyakorló népek nyelvének – olasz, arab és angol – keveréke.

Történelme mintegy 7000 évre nyúlik vissza olyan leletanyaggal, amelynek kialakulásáról ma is kutatások folynak. Egyes, történelem előtti időkből származó építményének létrejöttét ma is homály fedi. A prehisztorikus templomok leleteit Mnajdarából, Tarxienből azonban értékes kiállítás fogja össze Valletta központjában a Régészeti Múzeumban.

Vallettát, a fővárost a Szent János Lovagrend építette kitűnő mérnöki munkával. A Lovagrend a tengerpart mentén hatalmas falakat, erődítményeket emelt, védve a várost és a Nagy Kikötőt az előrenyomuló török hódítóktól és az elharapódzó kalóztámadásoktól. A főváros névadója is a Lovagrend egyik nagymestere. A máltai lovagok egykori jelenléte a mai napig érezhető Valletta történelmi utcáin. Az olasz építészet lakóházainak és templomainak homlokzata, a terek kialakítása olyan, mintha egy skanzenben, egy élő múzeumban sétálna az ember. Valletta méltán része az UNESCO Világörökségnek.

A történelem azonban nemcsak a fővárosban, hanem az ország más városaiban is átölel. Mdina Málta egykori fővárosa ma egy erős fallal körülvett kisváros szűk, sikátorszerű utcákkal, élénk leandereivel és vakító mészkőépületeivel könnyűszerrel repít vissza a múltba. Hasonló élményt nyújt Gozó szigetének fővárosa, Rabat is.

A sziget épített emlékein túl persze számtalan természeti látnivalóval is rendelkezik. A Blue Grotto és Comino szigetének Blue Lagoon-ja lenyűgöző látványt nyújt, a különböző vízi járművön megtett út egy igazi kalandfaktor.

A lélek és a szellem táplálékán túl a test is megtalálta a neki valót. Az olasz konyha hatásaként számos tésztavariációt, friss salátafélét kóstoltunk. A máltai pastizzi receptjét elhoztam magammal és már el is készítettem.

A felsoroltakon túl sok-sok egyéb élményben volt részem. Ezek leírása csak egy úti listává egyszerűsítené ezt a fantasztikus két hetet, amit Máltán tölthettem, hogy angolt tanulhassak.

Itt ragadom meg az alkalmat arra, hogy köszönetet mondjak a Tanártovábbképzések.hu mini csapatának, Anitának és Krisztinának. Aligha lehet megfogalmazni azt a végtelen sok segítséget, támogatást, amit eddig pályázatunk megírásában és kiutazásaink előkészítésében tettek. Saját és kollégáim nevében is köszönöm.

 

Ezen a linken a iskolánk honlapja érhető el:  

http://www.szechenyisuli.hu/index.php/egyebek/erasmus