Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Győriné Nagy Anita

2018. szeptember 20., csütörtök 20:19

Játékos tanulás Exeterben

2018 augusztusában iskolánk, a gyöngyösi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda első alkalommal vett részt az Erasmus+ programban. Tanító és idegennyelv-oktatóként vettem részt a kurzuson, s mondhatom, minden várakozásomat felülmúlta ez a csodás két hét!

Devon megye székhelyére, Exeterbe utaztam, hogy az International Projects Centre "Practical Ideas for the Primary Classroom" elnevezésű kurzuson vehessek részt. Kinti iskolám rengeteg információval látott el már idehaza, hogy mindvégig biztonságban érezhessem magam a kiutazást, a szállást és a tanfolyamot illetően is.

20 évesen, a főiskolai évek alatt  -gyakorlaton- jártam Devonban utoljára és tudtam, ide még vissza szeretnék jönni tanulni! Azért választottam ezt a környezetet, mert a vidéki Anglia bája, az itt élő emberek nyitott szemlélete, az oktatás magas színvonala, a beszélt nyelv szépsége olyan magasságokba emelheti a kissé elavult tanítási eszköztáramat, amit az országunk keretein belül megtapasztalni képtelenség.

Vendéglátóim egy világot-járt, humoros nyugdíjas házaspár voltak, akik saját gyermekeikként gondoskodtak rólam és lakótársamról. Reggel és este is vidáman fogadtak, szívesen társalogtak az oktatásról, a politikáról, Exeter fejlődéséről, a számos országról, amit bejártak, de nem hagyhatom ki, hogy legnagyobb hatást a pozitív, globális gondolkodásuk, együttérző készségük és jótékonysági munkáik gyakoroltak rám.

Az IPC iskolája az Exeter csatorna mentén található, nyugodt környezetben. Az előttünk lévő kis parkban házi cica, mókus, sirály társaságában gyűltünk össze az óraközi szünetekben, miközben lelkesen meséltük a különböző tanfolyami élményeinket a más csoportban tanulóknak. Talán az én kurzusom volt az egyik legkedveltebb, ahol saját alap és metodikai szókincsünket gyarapítottunk, tanultunk a brit oktatási rendszerről, rengeteg általános iskolai nyelvoktatásban használható gyakorlati ötletet próbáltunk ki és sajátítottunk el, valamint bepillantást nyerhettünk a CLIL hatékony világába. A tanfolyami csoportomat két spanyol, két bolgár, és másik két magyar lány színesítette, sőt kezdetben volt egy olasz fiú társunk is. Érdekes volt összevetni az oktatási rendszereink hasonlóságait és különbözőségeit, kellemesen telt az idő az együtt munkálkodással, ötleteléssel és játékkal. Minden nap vidáman érkeztünk, s várva-vártuk az új, élvezetes tevékenységeket, s nyoma sem volt az iskolai fáradtság érzésének! Ehhez természetesen nagyban hozzájárult tanárunk, Philippa egyénisége is: egy rendkívül felkészült, alapos, mégis kellően rugalmas és humoros hölgyet ismerhettünk meg személyében. A gondos előkészületek és sok-sok alapanyag valóban hitelessé, kézzelfoghatóvá tették a gyakorlati órákat, a kurzust megelőző igényfelméréssel pedig egyértelműen az egyedi kéréseinket is figyelembe vették a tananyag összeállításában.

A tanfolyam részeként meseszép helyszíneket látogattunk meg Devon közeli, s távolabbi szegleteiben, sőt minden szabad percünket a környék felfedezésével töltöttünk. Így jutottunk el Budleigh Salterton varázslatos tengerpartjára, Topsham hangulatos városába egy bringázás alkalmával, Dunster lélegzetelállító mediterrán várkastélyába, Minehead luxus nyaralóövezeti partjára, szintén a tengerparti Sidmouth nemzeti tánc és zenei fesztiválra, a Devon Nemzeti Parkba, majd utolsó napunkon Londonba. 

Végtelenül hálás vagyok, hogy részt vehettem ebben a mobilitási programban, mert ilyen megbecsülésben, szakmai megújulásban még az életem során soha nem volt részem! Külön köszönet Anitának és Krisztának a folyamatos támogatásért, útmutatásért!

Blogomban csodás képeket és további élményeket osztok meg minden érdeklődővel:

https://anita-exeter-pip.webnode.hu/