Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Szegfű Márta

csütörtök, 25 október 2018 13:33

Tons of Tech in Brighton

Brightonban a The English Language Centre által tartott két hetes Teaching English with Technology című kurzusán vettem részt 2018. július 16-27. között.

A kurzus a technológiai eszközök oktatási lehetőségeiről adott mélyreható ismereteket. Tanárunk Edward Russell, az iskola tanárképzésének vezetője volt, aki egy vérbeli, született tanár. Minden órája élmény volt, hihetetlen lelkesedése, érzékenysége, humora, nyitottsága átragadt ránk is. Gyakorlatorientált óráin mindent azonnal kipróbáltunk és feladatok készítése és azok elemzése során tanultunk meg. Csoportunk tagjai meglepődve tapasztalták, hogy már az első nap vártak minket közös google drive mappáinkban a tanárunk által elhelyezett anyagok, ahová végig közösen dolgozva oldottunk meg minden feladatot és ide mentettük közös produktumainkat. A technológiában rejlő együttműködési lehetőségekről tehát nap nap után példát kaptunk.

Kifejezetten azért választottam ezt a kurzust, mert a digitális eszközöket külön készségek szerint csoportosítva tanultuk, így külön téma volt a prezentáció és képszerkesztők használata. Nekem legjobban a Canva és piktochart tetszett, ezeket már a kurzus során felhasználtam projektbemutatóim elkészítéséhez. Külön tárgyaltuk a hallgatás, a nyelvtan, az olvasás, az írás és a kiejtés fejlesztésének lehetőségeit, emellett megismerkedtünk screen capture video és paper slide video készítésével. Alkalmazások és weboldalak széles körét ismerhettük meg. Megtanultunk például saját könyvet/képregényt is létrehozni a bookcreator-ral és megismerkedtünk az online faliújsághoz hasonlító padlet felülettel, ahová képeket, videókat, dokumentumokat tűzhetünk fel egy tananyag összefoglalásához. A screencast-o-matic felület pedig lehetővé teszik, hogy diákjaink magukat videóra vegyék és produktumaikat akár egymással online megosszák. Az első héten lehetőségünk nyílt egy új applikációt kipróbálni és tesztelni a brightoni múzeumban.

Brighton nagyon multikulturális hátteret biztosított, tanulócsoportunk is nagyon sokszínű volt: magyar, spanyol, osztrák, német, bulgár kollégákkal gondoltuk át az eszközök órai használatának lehetőségeit. Tanárunk folyamatosan épített meglevő tudásunkra, mivel mindannyian más háttérrel rendelkeztünk, nagyon sokszínű és változatos tanítási tapasztalataink összeadódtak. Szakmódszertani, szaktudományos kompetenciáim folyamatosan fejlődtek.

A kurzusunk egy részében arra kaptunk időt és lehetőséget, hogy egy saját projekten dolgozzunk. A saját SPRE (Situation, Puzzle, Response, Evaluation, azaz a szituáció, probléma, válasz és értékelés) projekt lényege, hogy kiválasztottunk egy szakmai problémát, majd a kurzuson tanultakat átgondolva a probléma megoldásának lehetőségeit kerestük és végül annak jövőbeli értékelését is átgondoltuk. Ez lett kurzusunk legfontosabb produktuma, melyről először csoportunkban tartottunk beszámolót, amit csoportosan és tanárunkkal is átgondoltuk és értékeltünk. Az utolsó napon nemcsak csoporttársainknak, hanem a tanártovábbképző kurzus összes résztvevőjének illetve az iskola vezetésének is bemutattuk projektjeinket. Így mindenki többször átgondolta, megfogalmazta ötleteit, és betekintést nyerhetett a többi kurzus résztvevőinek produktumaiba, ötleteibe.

A kurzus szervezői minden napra és hétvégére is kínáltak szabadidős tevékenységet. Az iskola szervezett helyi városnézést, ahol végigsétálhattunk a híres Pier-en és megnézhettük a Royal Paviliont.

A hétvégén iskolánk által ajánlott iroda szervezésében egy napos kirándulást tettünk Wight szigetére. Azért ezt a kirándulást választottam, mert így Portsmouthban bejárhattam Nelson híres hajóját a HMS Victory-t majd egy komppal áthajóztunk Wight szigetére, ahol körutat tettünk. Ennek csúcspontja a Needles természeti képződmény megtekintése volt. Szabadidőmben meglátogattam a helyi nevezetességeket és múzeumokat és sokat kirándultam a közeli Seven Sisters sziklaparthoz, ellátogattam a közeli Lewes városba, a normann korabeli várhoz. A hétvégén egy napot Londonban töltöttem. A saját szervezésű úton bebarangoltam a várost, külön örömömre a National History Museumban és Shakespeare Globe színházában belül is járhattam. 

Nagyon köszönöm mindazok munkáját, akik a pályázatot támogatták. Ezúton szeretném külön megköszönni a Hungary Expert munkatársainak, különösen Véghné Juhász Krisztinának a segítségét. Remélem, hogy lesz még lehetőségem részt venni Erasmus + programokon az következő években.