Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Dobos Edina

csütörtök, 18 október 2018 03:17

Máltai kalandok

Módszertani továbbképzés középiskolai angoltanárok számára

San Julian, Málta

     Intézményünk, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolája először pályázott Erasmus+ továbbképzésre. A választható, Egyesült Királyságbeli helyszíneken kívül Máltán található továbbképzési centrum. Itt töltöttem el két hetet az Executive Training Institute, Malta nevű nyelviskolában.

     A választott kurzusom címe: Methodology Revisited, Revitalised and Re-energised volt. Mindennap 9-től 2.30-ig volt oktatás, egy kávé- és egy ebédszünettel. Kivétel a szerdai napok, amikor már 12.20-kor befejeződtek az órák, ezek a szabad délutánok a közösségépítést szolgálták. Kétszer volt szervezett program: két városnézés, idegenvezetővel. A régi és a mostani fővárost és nevezetességeiket látogattuk meg iskolai keretek között.

     A továbbképzés két hetére az első napon megkaptuk az órarendet. Az oktatónk egy elképesztően felkészült, szakmáját magas szinten művelő, rendkívül tájékozott angol hölgy volt, akivel repült az idő az órákon. A csoportom 10 főből állt: lengyelek, szlovákok, csehek, egy finn és jómagam. Minden nap volt pármunka, ennek megfelelően minden nap más mellett ültünk, hogy ez által is jobban megismerhessük egymást és változatos legyen a feladatmegoldás.

     A másfélórás foglakozások teljes mértékben lefedték a kurzus címében foglaltakat. Tanultunk motivációról, különböző tanulói intelligenciákról, a diktálás reneszánszáról, a dalok és a zene használatáról a nyelvtanításban. Volt szó kooperatív tanulásról, szerepjátékról, Youtube-videók felhasználásáról, a kiejtés fontosságáról, hibajavításról, számítógép-használatról. Az órák során mi, a csoport tagjai diákként megoldottuk a különböző nehézségű feladatokat, majd megbeszéltük azokat, párban, kis csoportban, végül mindannyian. Ki-ki elmondta, ő használ-e a tanítás során ilyeneket, hogyan, milyen módosítással, milyen javaslatai vannak. A megbeszéléseken, a pár-, illetve csoportmunkában természetesen angolul beszéltünk. Direkt szókincsfejlesztés nem volt - kivéve persze az órarendileg ezzel foglalkozó kurzusrészt-, de a feladatok megoldásakor és azok elemzésekor a tanárnőnk nagyon finoman és rendkívül érdekesen sort kerített a mi esetleges hibáink javítására is.                                       Nagyon hasznos tanfolyam volt izgalmas, változatos feladatokkal.

     A munka- és szálláskörülmények ideálisak voltak. Az iskola a városközpontban található, bármely irányból könnyen megközelíthető gyalog vagy a busszal. Lehetett szállást kérni családoknál, az iskolaépületben lévő apartmanokban reggelivel (kollégium), az intézmény egyéb, a város más területein elhelyezkedő apartmanjaiban, és 2, illetve 4 csillagos szállodákban. Mind a kollégium, mind a 3 szobás  apartmanok, úgy mint a szállodák, nagyon komfortosan berendezett, minden igényt kielégítő szállások. A családoknál történő elhelyezést azoknak ajánlom, akik nagyon szeretik a háziállatokat. A máltaiak előszeretettel élnek sok kis kedvenccel együtt.

     Az Erasmus+ által biztosított képzés nagyon hasznos volt, értékes kapcsolatokra tettem szert, felejthetetlen élményt nyújtott.