Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Petneházy Réka

szerda, 12 december 2018 20:37

Kisvárosi nagy kaland Angliában

Budapesti tanítóként és gimnáziumi hitoktatóként vágtam bele az Erasmus+ pályázatba, amely a vártnál több élményt, új ismeretet hozott számomra. Mikor először elkezdtem nézegetni a kurzuslistát, hatalmas feladatnak tűnt a választás, nem is volt könnyű olyat találnom, amely nem nyelvtanárként a (cím alapján) számomra hasznos lehet. Végül, mivel angol nyelvterületre készültem, rátaláltam a Practical ideas in the primary classroomcímű kurzusra, így augusztusban Angliába, Exeterbe utaztam. Korábban csupán egyszer voltam Nagy Britanniában, Londonban, így vártam, hogy megismerjek egy angol kisvárost is, mely személyesebben vezet be az ország kultúrájába, mint egy nyüzsgő nagyváros. Ebbéli várakozásomat maximálisan túlszárnyalta mind a fogadó intézmény tanárainak, munkatársainak kedvessége, mind a hazaszeretettel átitatott kulturismereti órák kellemes légköre és nem utolsó sorban a vendéglátó háziasszony gondoskodása. (Róla elég annyit mondani, hogy eszébe sem jutott nem kijönni elém az exeteri vonatállomásra, miután a repülőjáratom törlése miatt kora délután helyett éjfélkor megérkeztem... Végtelenül kedves volt a két hét alatt.)

A tananyagunk nagy része CLIL volt (elméleti háttér rengeteg gyakorlati ötlettel, feladattal), kisebb része a saját nyelvi készségünk/szókincsfejlesztésünk, kiejtéssel kapcsolatos gyakorlatokkal. Volt egy délelőtti előadás is, mely az angol oktatási rendszer útvesztőit hivatott megértetni. Szinte minden órát egy volt általános iskolai tanító, ma már tanártovábbképzéssel foglalkozó hölgy tartotta, aki nagyon felkészülten, érthetően és érdekesen tanított, rengeteg nyomtatott segédanyagot adott át, melyeket haza is hoztunk, így „feltankolt” minket az új ismeretek gyakorlati megvalósításához. 

Minden napot „ébresztő” játékkal kezdtünk, amely igazán ráhangolt minket a tanulásra, beizzította az agytekervényeket. Ezek és a többi minket tanító eszközök és játékok mind a magyar diákoknál is használhatóak, így sokat duzzadt a tarisznyánk. Nagyon jó volt, hogy a résztvevők sokfélesége ellenére (spanyol, bolgár, olasz, magyar pedagógusok óvodából és iskolából) mindig igyekezett az érdeklődésünknek és képességeinknek, fáradtságunknak megfelelően alakítani az órákat. Az elméletiek mellett sokkal több gyakorlati óránk volt, melyek egy részében mi a diák szerepben tapasztalhattuk meg a módszerek sokszínűségét, hatékonyságát. Ismerkedtünk az angol kultúra érdekességeivel: kóstoltunk angol teát cream tea-vel, ami egy édes, eper vagy más dzsemmel felszolgált devoni süti, kvíz segítségével megismertük a királyi családot és a királyság különleges adottságait, megtudtuk... A kurzus második hetében pedig mikro-tanítás keretében kipróbáltuk egymáson, hogyan alkalmaznánk az új ismereteket, majd ezt elemezve, kiértékelve tanulhattunk hibáinkból is. Felemelő pillanatok voltak, amikor az utolsó délelőttön átvehettük a kurzus teljesítését elismerő oklevelünket.


Nagyon hasznos és értékes két hetet töltöttem Exeterben, barátokat szereztem a saját és a párhuzamosan futó más kurzusok résztvevői közül, így mentünk bérelt autóval népzenei (sör)fesztiválra, biciklivel és komppal tengerparti délutánra, de még az Exe-folyóra is kenuzni. Mivel a város kicsi, többször összefutottunk diákokkal, tanárokkal, így egy kicsit a két hét végére exeterinek éreztem magam. Egy kicsit ki is tekintettünk közvetlen környezetünkből: a kurzust szervező iskola két félnapos és egy egész napos kirándulással gazdagította a programot, az iskola idegenvezetője csodás történeti érdekességekkel, elgondolkodtató kérdésekkel és könnyen érthető beszéddel mindenkit magával ragadott. 
Az ő vezetésével jártunk több tengerparti kisvárosban, dombok közt lévő középkori kastélynál, túráztunk egy nemzeti parkban devoni vadpónik közt és megcsodálhattuk Európa leghosszabb legyezőboltozatos mennyezetét. 

Összességében az angol vendégszeretet és kedvesség miatt szinte pihenésnek éreztem ezt a két hetet, és ezek után mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy látogasson egy a brit szigetekre, mert a kultúra egyedisége mellet a természet is gyönyörű.

Nagyon hálás vagyok, hogy ez a továbbképzési lehetőség elérhető a tanároknak, iskolai kollégáim is szép számmal képviselik az országot külföldön, különböző képzéseken. További információt a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Erasmus+ projektjéről itt lehet olvasni: sztgerasmus18.blogspot.com.