Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Gál Endre

kedd, 11 december 2018 11:19

Egy firenzei képeslap margórája

A Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanáraként vehettem részt 2018. július 2-től 2018. július 13-ig a „Creativity, Innovation, Motivation and New Teaching Methodologies” elnevezésű kéthetes tanári továbbképzésen Firenzében, Olaszországban. A képzés helyszínét és instruktorait a Europass Teacher Academy biztosította számunkra.

 

Kiutazásom előtt az a cél lebegett a szemem előtt, hogy a mobilitás alatt mindenképpen szeretnék olyan új tanítási, illetve tanulással kapcsolatos módszereket megismerni, melyek segítségével hatékonyabbá tudom tenni a diákjaim számára a nyelvtanulást. Sok esetben ugyanis csak nagyon nehezen lehet őket egy új nyelv megtanulására rávenni, pedig a mai világban egy, de inkább két idegen nyelv középfokú ismerete egyre inkább elengedhetetlenné válik. Jól és hatékonyan alkalmazható módszereket szerettem volna megismerni, melyek segítségével mind diákjaim, mind személyes tanári, illetve tanítási kompetenciáim is fejlődhetnek.

 

A képzésre való felkészülés lényegében az utazásra való felkészülést jelentette a számomra (szállásfoglalás, repülőjegy megvásárlása, biztosításkötés, kapcsolattartás a képző intézménnyel), melyek közül egyedül a szállásfoglalás volt kissé nehézkes, mivel olyan helyet igyekeztem találni, mely árban és minőségben is elfogadható volt, valamint az iskolától sem helyezkedett el túl messze. Végül sikerült egy ilyen szállást találnom, igaz, egy éjszakát sajnos máshol kellett töltenem (erős teltház volt), de a másik hely is szép és rendezett volt.

 

Ami magát a képzést illeti, nyugodt szívvel mondhatom, hogy a két hét alatt sikerült új módszereket megismernem, melyek igen hasznosak és értékesek lesznek az óráim során. Rengeteg gyakorlati és elméleti példát mutattak be tanáraink, akikkel nagyon jó hangulatban teltek a foglalkozások. Az első héten Iacopo Falciani, a második héten pedig Tatiana Speri irányításával ismertünk meg különféle internetes felületeket és alkalmazásokat (pl. quizlet.com, socrative.com, plickers.com), melyek segítségével még több színt tudunk vinni a tanórák menetébe. A mai okostelefonok segítségével így meglehetősen könnyű lesz majd különböző kvízkérdésekkel tesztelni a diákjaim felkészültségét egy adott nyelvi, illetve nyelvtani témakörből. A képzés során szó volt még különböző tanulási, illetve tanítási technikákról és megfelelő alkalmazásukról, diákokat motiváló technikák elsajátításáról, valamint kreativitást fejlesztő feladatokról, szituációs játékokról is.

 

Sok más országból érkezett kollégával is sikerült megismerkednem, sőt, barátságok is születtek a képzés során. Érdekes volt látni azt is, hogy külföldi kollégáim hogyan viszonyulnak különböző kérdésekben adott dolgokhoz, illetve problémákhoz. Ezen alkalmak során sikerült egymástól is újat tanulni.

 

Köszönöm mindazok támogatását és a segítségét – különösen a Tanártovábbképzések.hu munkatársainak - akik részt vettek ennek a nem mindennapi képzésnek a megszervezésében. Hihetetlen élmény volt és nagyon remélem, hogy a jövőben sikerül még hasonlóan színvonalas külföldi továbbképzésen részt vennem.