Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Verasztóné Zsiga Orsolya

kedd, 13 október 2020 07:45

CLIL szerint a világ

 

2019 nyarán két hetet tölthettem Írországban Dublinban az Erusmus köznevelési mobilitási pályázat keretében. Iskolánk már a második évben nyert támogatást a pedagógusok továbbképzéséhez, ezáltal nemzetközi kapcsolatainak számának növeléséhez.

CLIL módszertani képzést választottunk, nyelvi képzéssel kiegészítve. A CLIL - a tartalom és a nyelv integrált tanulása, azaz a tantárgyakat idegen nyelven tanítják kettős célokkal, nevezetesen a tartalom megtanulásával és az idegen nyelv egyidejű tanulásával. Az informatika tantárgy mindig is közeli kapcsolatban állt az angol nyelvvel, továbbá jó lehetőséget biztosít más tantárgyak ismereteit beépítésére a különböző irodai alkalmazások, szoftverek oktatása során.

A Ulearn iskola szervezésében vettem részt a kurzusokon, mely igazán hasznos, a mindennapokba beépíthető technikákat, módszereket mutattak meg számunkra. A két hét alatt teljes mértékben sikerült átvennünk a CLIL módszertanát, a források felkutatásától, a tananyag testre szabása korcsoportok, osztályok számára. Számos különböző feladattípust ismerhettünk meg, illetve a különböző országokból érkező kollégák lehetőséget biztosított tapasztalataink, módszereink egymás közötti megosztására. Pozítiv megerősítést jelentette, hogy a nyelvi órákon tanáraink a CLIL módszertannal építették fel a tanórákat, aktivitásunkra helyezték a hangsúlyt. Így diákként is megtapasztalhattuk a CLIL módszertanát.

Mindemellett az iskola a szabadidőnkben sem hagyott magunkra minket. Különböző programokat szerveztek - elsősorban kirándulásokat - Dublin és Írország felfedezésére, az ír életmód, kultúra megismerésére.

Fantasztikus 2 hét volt, mely során mind pedagógiailag, mind az angol nyelv tekintetében tudásom, ismereteim nőttek. A pályázat, mobilitás szervezése, végrehajtása során pedig egyéb képességeim, készségeim, önismeretem fejlődött.

Köszönöm Erasmus+!

hétfő, 04 március 2019 15:41

Nyelvtanulás Exeterben

2018 júliusában kéthetet tölthettem el Exeterben, Angliában. Mivel iskolánkban én voltam az első, aki az Erasmus+ program keretében elindult, élénk érdeklődés kísérte az utamat kollégáim részéről. Repülővel utaztam Londonba, majd onnan egy hosszas buszút vitt a célhoz. Már a buszon sikerült ismeretséget kötnöm egy olasz hölggyel, aki szintén az IPC által szervezett kurzusra indult.

Tele szorongással vártam a fogadó családdal, az iskolával való találkozást. Tracy és Neil borzasztóan kedves, gondoskodó vendéglátónak bizonyultak, pillanatok alatt feloldották félelmeimet és a két hét alatt nagyon sok bátorítást kaptam tőlük. Hihetetlen volt, hogy már pár nap az anyanyelvi környezetben mekkorát tud lendíteni idegen nyelvi készségeinken.

Better English for Teacher képzésre jelentkeztem. Két csoport is indult a különböző nyelvi szintnek megfelelően. A kurzus szervező nagyon alapos munkát végzett, rengeteg kulturális program, interaktív feladattal igyekeztek képzésünkhöz a lehető legtöbbet hozzá tenni. Kirándulást szerveztek Sidmouth, Bostcastle és Tintagel városába és a Dartmoor-i nemzeti parkba. Ezenkívül volt táncestünk, ahol a Ceilidh táncokat tanulhatunk és ismerkedhetünk. Rengeteg kapcsolat szövődött különböző nemzetiségű - olasz, cseh, francia és német – kollégákkal.

A tanfolyam során a nyelvi ismeretek elsajátítása mellett bepillanthattam abba, miként, milyen módszerekkel történik az angol nyelv oktatása. Számos olyan ötlettel találkoztam a két hét alatt, amelyet a saját tantárgyamra átültetve tudok alkalmazni a tanításom során.

Eredményesnek érzem mobilitásomat, általa nyílt lehetőségem angol nyelv használatom, tudásom biztosabbá válásához. Mindemellett mind szakmai, mind saját személyiségem szempontjából előnyömre vált az ott eltöltött napok.

 Iskolánk Erasmus+ projektjéről bővebben ezen linken olvashattok: Lorántffy Erasmus+