Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Máder Attila

2018. augusztus 22., szerda 09:45

Technology in the Classroom

British Study Centres - Technology in the Classroom (2018.07.30.-2018.08.10.)

Oxfordban a British Study Centres által tartott Technology in the Classroom című két hetes kurzuson vettem részt. Bár a repülőtársaság az indulás előtt kevesebb, mint négy órával törölte a járatomat, a kurzusra megérkeztem, a késés pedig inkább részvétet váltott ki a szervezőkből, tanáromból, csoporttársamból, mintsem hogy problémaként kezeljék azt.

A kurzus mobilalkalmazások iskolai használati kereteiről, lehetőségeiről szólt. Interaktív kurzusról lévén szó, a tanultakat azonnal ki is próbáltuk a gyakorlatban, gyakorlatilag így tanultunk meg őket használni. A kinti oktatási rendszer, és így jelen tanárképzés is (valamint a kurzuson részt vevő osztrák kollégák is) számukra magától értetődő módon Apple rendszereket használtak. Ez azonban nem okozott problémát, mert a megismert alkalmazások jelentős része platformfüggetlen volt, illetve ahol nem, ott oktatónk nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy Andoird alapú hasonló alkalmazást mutasson számunkra. Alkalmazások széles körét ismertük meg, a blogkészítő alkalmazásoktól kezdve (Pl. Spark Pages), a videó vágó, és játékos tudásfejlesztő alkalmazásokon keresztül egészen a tudást tesztelő alkalmazásokig (pl. Kahoot). Használtunk, megismertünk VLE (Virtuális tanulókörnyezet) és AR (kiterjesztett valóság) technikákat is. Elmélyedtünk az edutainment és a gamifikáció itthon még csak gyerekcipőben járó módszertani lehetőségeiben. Anglia nagyvárosai pezsgő multikulturális környezetet biztosítanak, így az emberek nyitottabbak, elfogadóbbak, ugyanakkor megfontoltabbak is, talán ez lehet az egyik oka, hogy oktatás terén tapasztalat felkészültségük, a kor technikai lehetőségeinek naprakész kihasználásával, messze meghaladják az itthon tapasztalhatóakat. Tanulócsoportunk is nemzetközi volt, tagjai között akadtak osztrákok, magyarok, sőt volt Réunion szigetéről is kollégánk. Ezáltal jelentősen fejlődtek nyelvi kompetenciáim, nem csak az angol, de szerencsésen a német nyelv területén is. Fejlődtek szervezési, digitális, szociális kompetenciáim. Szaktudományos, szakmódszertani kompetenciáim ily mértékű fejlesztése másképp nem lett volna lehetséges. Olyan technikai, módszertani felkészültségre tettem szert, amely legalább 5 évvel megelőzi az itthoni lehetőségeket.

A kurzus szervezői rengeteg szabadidős tevékenységet biztosítottak a számunkra: volt idegenvezetéses városnéző túra, több szempont szerint több is, meglátogattuk Oxford méltán híres füvészkertjét, ahol sajnos nem láthattuk a Tolkient inspiráló nagy fát, mert az már korábban kidőlt, ledöntve ezzel a Lewis Carrollt inspiráló falat, amelyet azonban szerencsére helyreállítottak. Oxford méltán híres különböző College-airól, ezekből láttunk többet is (pl. Christ Church, Magdalen College), s így láthattuk a Harry Potter filmekből jól ismert hatalmas étkező valóban működő mását, amely alapján a díszlet is készült. Részt vettünk egy esti istentiszteleten (evensong) is. A hétvégén meglátogattuk Shakespeare szülővárosát, és az I. Vilmos angol király által építtetett Warvick kastélyt is. Oxford több múzeumában járva láthattuk az Einstein utolsó ott tartott előadásának sorait őrző táblát is. Egyik este Oxford várának udvarán láthattunk a Rómeó és Júlia című színdarabot.

Szállásunk a képzőhely által felajánlottak egyike volt, az iskolától busszal kb. 20 percnyi távolságban, saját szobával, fürdőszobával jellemzően 5-6 fő számára közös konyhával, mosási lehetőséggel.

Köszönöm pályázatíró, valamint a szervezésben, lebonyolításban részt vevő kollégáim, továbbá Tanártovábbképzés munkatársainak segítségét.

Canterburyben, a Pilgrims szervezésében megtartott How to motivate your students című motivációs tartalmú módszertani képzésen vettem részt két héten keresztül 2015. július 5. és 18 között. Matematikatanárként, középfokú nyelvtudással vágtam neki a képzésnek, melynek a Kent University adott otthont. Az egyetem egy dombtetőn, mintegy fél órányi sétára fekszik Canterbury festői szépségű városkájától, így a hatalmas területen, parkosított környezetben elterülő egyetemről gyönyörű kilátás nyílik a katedrálisra és a városra.

Szállásom az egyetemvárosban volt, egy erdős területen elszórtan elhelyezkedő 5 fős házak egyikében. A házban rajtam kívül egy magyar, és 3 olasz kolléganő lakott, így a mindennapi kommunikáció során is használtuk az angol nyelvet. A házban közös konyhánk is volt, így az általam választott self-catering accommodation (önellátó étkezés) nem okozott problémát, már csak azért sem, mert az egyetem éttermekkel, boltokkal, mosodákkal és egyéb infrastruktúrákkal tökéletesen felszerelt.

A képzés jól szervezett volt, minden segítséget megkaptunk trénereinktől, az adminisztratív személyzettől, kurzustársainktól de még akár vadidegenektől is.

A képzés során minden nap három, 90 perces blokkban tartott órán vettünk részt 9-10 fős csapatunkkal, melyben több magyar, egy spanyol, két szlovák, egy német, egy dán, egy észt kolléga vett részt, az angoltanárok mellett volt köztünk két biológiatanár és velem együtt két matematikatanár is. A multikulturális környezet szükségessé tette az angol nyelv folyamatos használatát, valamint lehetővé tette nemzetközi kapcsolatok kialakítását. Képzésünk vezetője, a lengyel származású Aleksandra Zaparucha (Ola) rendkívül magas szintű felkészültségről tanúbizonyságot téve, a résztvevők igényeihez alakította a kurzus anyagát. Külön értékelendő, hogy mindent a gyakorlatban próbáltunk ki majd trénerünk segített, hogy mi magunk jöjjünk rá arra, hogy mit és miért csináltunk, illetve, hogy ezeket hogyan lehet egy tanórai foglalkozás keretében hatékonyan megvalósítani.

A képzés legérdekesebb elemei számomra a következők voltak: csapatépítési stratégiák, extrovertált – introvertált személyiségtípusok, videók és kisfilmek használati lehetőségei, innovatív IKT-s technológiák használata, érzelmek hatása a tanulásra, memorizálás technikák, workshop – hogyan tanuljunk egymástól, classroom management, élményalapú tanulás kísérletekkel,  és egyéb személyiségközpontú, változatos tanítási, motiválási technikák.

Csapattársaim között két potenciális e-twinning partnerem is van, akikkel érdekes közös munka van kilátásban.

A kötelező órák mellett minden nap délután és este lehetőségünk nyílt 1-1 egyéb foglalkozáson való részvételre. Én ezek közül a projektoktatás és a kiégés elleni tréningeket választottam. Ezen kívül szervezett formában részt vettünk Canterburyben idegenvezetett túrán, és részesei lehettünk egy a katedrálisban megtartott anglikán szertartásnak, az úgynevezett Evensong-nak is, amely megható bizonyítéka a helyiek hagyományőrzés iránti elkötelezettségének. Lehetőségünk volt kipróbálni a „puntingolást” is, azaz egy lapos fenekű csónakban egy helyi egyetemista értő idegenvezetése alatt végigeveztünk a várost keresztülszelő folyócskán, megannyi érdekességet megtudva a város történetéről, a katedrális építéséről, és a kikötőhely fölött lebegő furcsa székről…

A pályázatot azért nyújtottam be, hogy fejlődjek nyelvileg, pedagóguskompetenciáim tekintetében, belelássak más oktatási rendszerek mindennapjaiba, azok vívmányaimba és problémáiba. Ezen célok mindegyike megvalósult. Az angol anyanyelvű, multikulturális környezetben történő folyamatos angol nyelvű kommunikáció (szóban és írásban egyaránt) jelentősen fejlesztette nyelvi kompetenciáimat, bátrabban és hatékonyabban szólalok meg ezután angol nyelven. Csoporttársaimmal kialakított kapcsolataimnak hála úgy érzem, sokkal inkább részese vagyok globalizált világunknak, arra nagyobb rálátásom van, abban otthonosabban mozgok. Szaktárgyi kompetenciám több tekintetben fejlődött, reményeim szerint önállóbban és hatékonyabban tudok reagálni a külső hatásokra, valamint differenciálni és a gyakorlati alkalmazhatóság szempontjainak érvényesítésére. A pedagógiai folyamatokhoz kapcsolódó kompetenciáim is fejlődtek, különös tekintettel, a kollégákkal és a diákokkal való együttműködésre vonatkozóan, valamint a források kritikus elemzésének tekintetében. A tanulás támogatására vonatkozó kompetenciáim is fejlődést mutatnak, úgy érzem, hatékonyabban tudom tanulóimat segíteni egyéni útjuk megtalálásában, jobban tudom ösztönözni a magasabb szintű gondolkodási folyamatokat. Fejlődtem a tanulói csoportok alakításának tekintetében is, rengeteg új technikát tanultunk erre vonatkozóan is. Kommunikációm, a szakmai együttműködésre vonatkozó kompetenciáim is fejlődtek, elkötelezettségem is erősebb lett.

A képzés során rengeteget fejlődtem önismeret és módszertan tekintetében is, a kulturális és közösségi élmények pedig örökre maradandóak. Nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért, s köszönöm a Tanártovábbképzés segítségét is, Véghné Juhász Krisztina nélkül mindez nem jöhetett volna létre, neki különösen köszönöm.