Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Kovács Veronika

Kéthetes tanfolyamon vettem részt Oxfordban, a British Study Centres által tartott Technology in the Classroom című kurzuson. Az odaút kissé viszontagságosra sikeredett, ugyanis a Ryanair légitársaság az indulás előtt 4 órával törölte a járatunkat, így sajnos buktuk a jó előre megvásárolt repülőjegyet, és buszjegyet is. Azonban, bár nem olcsón, de sikerült másnap elutaznunk egy másik légitársaság járatával. A kurzusról sajnos késtünk egy napot, ám ezt a képző intézmény a legnagyobb megértéssel és együttérzéssel fogadta, szerencsére semmilyen fennakadást nem okozott a tanfolyam teljesítésében. A tanárunk, Simon, nagylelkűen felajánlotta, hogy szívesen leül velem, és külön elmagyarázza azt, amiről lemaradtam – amit később meg is tett.

A képzés során számítógépes programok, online, és mobilalkalmazások használatát sajátítottuk el rendkívül gyakorlatorientált módon. A megismert alkalmazásokat rögtön ki is próbálhattuk saját eszközön, vagy a képző intézmény által biztosított tableteken (IPad). Az aplikációk használatának elmélyítése céljából különféle feladatokat is kaptunk, kisebb projekteket kellett megvalósítanunk a csoporttársakkal együttműködve. Többek között némafilmeket szinkronizáltunk, valamint „green box” (azaz zöld doboz) használatával rövid videót készítettünk feliratokkal, effektekkel, vágásokkal. Még egy csapatmunkát igénylő, bombát hatástalanító számítógépes játékot is játszottunk. Sokat tanultunk arról, hogyan lehet a neten hozzáférni jogtiszta hanganyagokhoz, képekhez, videókhoz, amit az oktatás során bátran, és törvényesen használhatunk. Tanultunk olyan weboldalról, ahol tesztet állíthatunk össze diákjaink számára, melybe videót is illeszthetünk a netről. Készítettünk blogot, valamint olyan alkalmazást is kipróbáltunk, amely tudásfelmérésre alkalmas, a papír alapú számonkérést mobileszköz használatával váltja ki. A digitális eszközök alkalmazása bármely tantárgy tanításába beépíthető, emellett tanórán kívüli tevékenységek során is használhatóak, mi több, a 21. századi oktatásban egyre növekvő igény mutatkozik irántuk. Nem csak nyelvórákon, hanem pl. biológia, környezetvédelem órákon is hasznos és kívánatos bevonásuk a pedagógiai folyamatba. A képzésen jártasságot szereztem használatukban, magabiztosabban és tudatosabban fogom alkalmazni ezeket az alkalmazásokat a jövőben. Nagyban fejlődtek digitális és szakmódszertani kompetenciáim, a jelenkori lehetőségeket évekkel megelőző ismeretekre, gyakorlatra tettem szert.

Érdekes és tanulságos volt megtapasztalni, hogy más országok pedagógusai (osztrákok, valamint Réunion szigetéről érkezett fiatal kolléganő) milyen felkészültek, és gyakorlottak a számunkra talán most még nagyobb kihívást jelentő digitális eszközök használatában, emellett milyen nyitottak az újdonságokra, és elkötelezettek az élethosszig tartó tanulás iránt. A kurzuson elsajátított módszertani ismeretek mellett rendkívül motiválónak találom azt a hozzáállást, melyek a külföldi kollégáktól tanulhattam: a jelen és a jövő pedagógiai, szociográfiai kihívásaihoz való motivált, bizakodó viszonyulást, a megoldásokat kereső attitűdöt. Hasznos tapasztalatcseréket bonyolítottunk a különböző európai országok oktatási rendszeréről, a pedagógus pálya szépségeiről és felmerülő nehézségeiről egyaránt. A rengeteg interakció jelentősen fejlesztette szociális és nyelvi kompetenciáimat.

A képző intézmény számos délutáni szabadidős programot biztosított, melyeken örömmel vettem részt. Vezetett sétánk volt Oxford lenyűgöző, nyüzsgő városában, több „college”-ot is meglátogattunk, Oxford méltán híres egyetemének részeit. Sétáltunk az egyetem botanikus kertjében, és 13. századi kocsmákba is betértünk, ahol sörkülönlegességek és ciderek hatalmas választékát kóstolhattuk. Szívesen szerveztünk magunk is programokat a csoporttársainkkal, Shakespeare Rómeó és Júliáját néztük meg az oxfordi kastély udvarában, nagyokat sétáltunk a folyóparton a szép időben, megnéztünk két múzeumot, és tartottunk egy nemzetközi búcsúvacsorát is. A hétvégén Stratfordba, Shakespeare szülővárosába látogattunk, és felfedeztünk Warvick 11. századi kastélyát.

Szállásunkat a képzőhely ajánlatából választottuk, mely az iskolától 10 percnyi buszútra, és kb. 5 percnyi sétára volt. Komfortos szobát kaptunk saját fürdőszobával, és 4-6 szobánként közös, felszerelt konyhával, mosási lehetőséggel.

Hazaérkezésem óta úgy érzem, hogy az „Irány Európa!” szlogen minden tekintetben kitűnően jellemzi a mobilitásom során tanultakat, tapasztaltakat. Hálás vagyok a lehetőségért, hogy alkalmam nyílt kitekinteni, és tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodva hazatérni, hogy motiváltan folytathassam munkámat.

Köszönöm pályázatíró, valamint a szervezésben, lebonyolításban részt vevő kollégáim, továbbá a Tanártovábbképzés munkatársainak segítségét.

2015. júliusában két hetes módszertani kurzuson vettem részt az angliai Canterbury-ben.

Biológiatanárként olyan kurzust kerestem, ami nem az idegen nyelv tanításának módszertanával foglalkozik, hanem általánosabb, bármely tantárgy tanításánál használható módszertani ismereteket fejleszt, praktikákat tanít. Ezért esett a választásom a „How to motivate your students” című képzésre, melyre a Pilgrims szervezésében a Kent University épületében, tantermeiben került sor. Kiderült, hogy ezt a kurzust is elsősorban nyelvtanároknak hirdették, a csoport összetétele azonban heterogén volt, a 10 főből 6 angol tanár és 4 egyéb, főleg természettudományos tárgyat tanító kolléga vett részt a tréningen.

A kurzust vezető tréner, Aleksandra Zaparucha (Ola), lengyel származású hölgy, szakmai felkészültsége, és barátságos, emberséges természete, viselkedése igazán élvezetessé tette az órákat. Azt hiszem, elmondhatom, hogy az egész csoport nagyon megkedvelte, és ki többet, ki kevesebbet, de összességében mindenki nagyon sok új módszert, jó gyakorlatot, mindemellett pedig humánus hozzáállást tanulhatott tőle. A csoport, velem együtt, 4 magyar, 2 szlovák, 1 német, 1 dán, 1 észt és 1 spanyol kollegából tevődött össze. Jó hangulatban teltek az óráink, a csoport jól tudott együttműködni a feladatok során, miközben sokat nevettünk is. Az órák minden nap reggel 9-től 15:30-ig tartottak háromszor 1,5 órás blokkban, melyek között egy rövidebb kávészünetre, és egy hosszabb ebédszünetre került sor. Ekkor nyílt alkalmunk találkozni a Pilgrims által szervezett többi kurzuson részt vevő kollegákkal, a kurzusokat vezető trénerekkel is. A Pilgrims délutáni és esti workshop-okat is szervezett, melyeken a részvétel opcionális volt, ha viszont valaki inkább szabadidős programra vágyott, annak megszervezésében is segítségünkre voltak. Szerveztek vezetett városnéző sétát, valamint csónakázást is a folyón. Kis csoportunk a tanórákon kívül is összetartott, csapatépítő céllal szerveztünk közös vacsorákat, esti programokat, közös hétvégi kirándulást.

A motivációs kurzus rendkívül gyakorlatorientált és interaktív volt. A módszereket magunk próbáltuk ki, diákként éltük át, csináltuk végig a gyakorlatban. Rengeteg új, kreatív módszert sajátítottunk el ezáltal, melyek alkalmazása a tanítási gyakorlatban minden bizonnyal megtöri az órák egyhangúságát, felkelti a diákok érdeklődését. Önálló munkára, kritikus gondolkodásra sarkallja őket, elősegíti kreativitásuk kibontakoztatását, személyiségük fejlődését. Mint ahogy azt meg is beszéltük a kurzus első napján, ezek a 21. századi oktatás legfontosabb követelményei, a készségek, képességek fejlesztése, a problémamegoldó készség kialakítása. Ennek fontosságáról, és eredményességéről megerősítést kaptunk a tréningen, megvalósításához pedig rengeteg segítséget. Az elsajátított ismereteket az intézményünkben belső képzés keretében kívánom kollégáim számára átadni.

Megítélésem szerint a kurzus nagyban hozzájárult pedagóguskompetenciáim fejlődéséhez. A képzés kimondott célja volt a módszertani eszköztárunk bővítése, a tervezés és önreflexió gyakorlása, és a sokoldalú intelligencia fejlesztéséhez, a különböző nevelési igényű diákok oktatásához szükséges gyakorlat kialakítása, fejlesztése. A kurzuson való részvétel azonban fejlesztette szociális kompetenciánkat is, a másokkal való együttműködés nyitottabbá, elfogadóbbá tette a csoport tagjait. Olyan nemzetközi kapcsolatokat alakítottunk ki, melyek szakmai és interdiszciplináris együttműködést tesznek majd lehetővé a jövőben.

A kurzus helyszíne a Kent University campusa volt, mely Canterbury város felett, egy domb tetején fekszik. Innen csodás kilátás nyílik a városkára és a katedrálisra. A campusból fél óra sétával lehet elérni a magávalragadó, történelemmel teli belvárost, ahol a sétáló utcán (High street) jó időben kellemes séta várja az embert, a folyón csónakázás, a Canterbury Katedrális, vagy a város egyik múzeumának meglátogatása, üzletek, éttermek, pubok csalogatják a látogatót. Felejthetetlen élmény volt egy Evensongon (esti zsolozsmán) való részvétel Anglia második legnagyobb templomában, a Canterbury Katedrálisban.

Én önellátó szállást választottam (self-catering accommodation). A campusban voltunk elhelyezve ötszobás házakban, komfortos szobákban. A fördőszobán és egy viszonylag tágas, és jól felszerelt konyhán közösen osztoztunk a lakótársakkal. A lakást minden nap takarították. A szállásunk a főépületben található Pilgrims irodától, és a tantermünktől mintegy 10-15 percnyi sétára volt. Az egyetemváros területén megtalálható minden, ami szükséges, két, hétvégén is nyitva tartó bolt, menzák, ahol ebédelhettünk az órák szünetében, kávézók, mosoda, computer terem. Még mozi, színház is helyet kapott a campus területén.

A Pilgrims irodájában segítőkész személyzet dolgozik, bizalommal fordulhattunk hozzájuk a képzésünket érintő kérdéseken kívül személyes ügyeinkkel is, a szabadidőnk hasznos eltöltésének megszervezésében, illetve egy-egy esetleg felmerülő probléma megoldásában is készséggel segítettek. A kurzusok jól szervezettek, a trénerek jól felkészültek voltak, a résztvevők tájékoztatása, koordinálása szintén magas színvonalon, zökkenőmentesen történt. Az ember igazán nyugodt lehet ilyen profi csapat kezei között.

A kurzuson való részvétel nagyon jó lehetőséget nyújtott számomra nyelvtudásom fejlesztéséhez, módszertani repertoárom bővítéséhez, és nemzetközi kapcsolatok kiépítéséhez is. E-twinning partnerségi kapcsolatom is alakulóban van. A kulturális tapasztalatok, a meglátogatott idegen tájak és városok, az angolok hagyománytisztelete és kedvessége pedig örökre szóló élmény számomra.

Hálás vagyok a lehetőségért, és a Tanártovábbképzéstől kapott rengeteg segítségért!