Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Bem Tímea

2018. augusztus 19., vasárnap 12:59

CLIL Londonban

2018 nyarán kéthetes CLIL tanfolyamon vettem részt az International House London szervezésében Londonban. Az iskola rendkívül színvonalas, jól felszerelt, nemzetközi hálózattal rendelkező nyelviskola és továbbképző intézmény. A remek kurzus mellett sok szabadidős programot is szervezett az iskola, illetve a csoport.

Július 23-án hétfőn kezdődött a tanfolyam. Először regisztráltunk, megismertük a kurzus résztvevőit és kötetlen formában lehetőség nyílt az iskola egyidőben zajló többi tanárképző tanfolyamának résztvevőivel is megismerkedni. Mindenkiről fotó készült, kaptunk arcképes diákigazolványt és egy praktikus mappát a nyomtatott tananyagoknak.

Tanárunk Duncan MacKenzie volt, aki rendkívül sokrétű tapasztalattal rendelkezik a nyelvtanításban és a tanártovábbképzésben egyaránt. Felkészült, a különböző nyelvi szinteket figyelembe vevő, óráit humorral színező tanárt ismerhettünk meg személyében.

A kurzusomon 10 fő vett részt, akik különböző nemzeteket képviseltek: 3 olasz, 2 spanyol, 2 lengyel, 2 japán és 1 magyar. A japán kollégák egy kínai japán iskolában dolgoznak, így az előzőeken kívül még a kínai oktatásba is bepillanthattunk. Az iskola többi tanártovábbképző kurzusának hallgatóival közösen vettünk részt a legtöbb tanítás utáni programon, így további ismeretségeket is kötöttem. A csoport tagjaival folyamatosan kapcsolatban voltunk WhatsApp csoportunkban, ami megkönnyítette a közös programok szervezését. Hazatérésünk után is kapcsolatban maradtunk, szeptembertől megosztjuk egymással tapasztalatainkat a tanultak iskolai alkalmazásával kapcsolatban.

A kurzus gyakorlatias szemléletű volt, tanárunk figyelembe vette az előzetes kérdőíveken megfogalmazott érdeklődési területeket és szakjainkat. A példafeladatok mindig valamelyikünk szakjához kapcsolódtak, és a két hét végére mindannyiunk sorra került.

A tanítási módszerek közül a CLIL módszereken kívül beszéltünk a 21. századi oktatási technikák közül többek között a fordított osztályteremről, a probléma-alapú tanításról, a nyelvi tartalom közvetítésének módszereiről, a prezentációk készítésének módjairól, a tanórák szakaszainak tervezéséről, a magasabb rendű gondolkodási készségek ösztönzéséről, a differenciálás lehetőségeiről, a „Lexical Approach” nyelvtanítási módszerről. Minden esetben konkrét tantárgyhoz kapcsolódó feladatokon keresztül vizsgáltuk a technikákat, magunk is kipróbálva a feladatokat és megtapasztalva azok hatékonyságát.

Természetesen folyamatosan szóba kerültek az IKT eszközök is, miközben a tematikában szereplő témákon végighaladtunk. A tanfolyamon sok hasznos kérdés sorra került a továbbképzés programjában részletezettek szerint.

A kurzuson felhasznált tananyagok nagy részét elektronikus formában is megkaptuk, hasznos weboldalakat, applikációkat ismerhettünk meg. Az elektronikus forma miatt könnyen be tudok számolni róla kollégáimnak, hogy a tanultakat a tantestület többi tagja is hasznosítani tudja, illetve disszeminációs rendezvényünkön még szélesebb körben továbbadhatom a tapasztalatokat.

Nagyon érdekes volt hallani a kollégák tapasztalatairól, tanítási módszereiről, körülményeiről, örömeiről, nehézségeiről.

Sokat jelentett számomra a nyelvgyakorlási lehetőség is, hiszen nemcsak a tanteremben, hanem azon kívül is folyamatosan gyakorolhattam az angol nyelvet. Az iskola által szervezett szabadidős programok közül részt vettem egy Shakespeare előadáson, két idegenvezető által vezetett sétán, ahol nagyon érdekes információkat hallottunk a felkeresett városrészekről: először a Notting Hillről, másodszor a King’s Cross környékéről. Hétvégén az iskola által szervezett buszkirándulásra mentem a Windsor, Bath, Stonehenge útvonalon. Szabadidőmben felkerestem London nevezetességeit, híres múzeumait is.

Nagyon nagy élményt jelentett számomra a továbbképzés és az utazás is, melyen az Erasmus+ program támogatása nélkül nem tudtam volna részt venni. A tanfolyamot nagyon hasznosnak és gyakorlatiasnak találtam. Úgy érzem, sikerült a szabadidőmet is nyelvgyakorlásra fordítanom. A következő tanévet magabiztosabban, több önbizalommal, jobb nyelvtudással fogom elkezdeni.

Köszönöm a rengeteg segítséget Anitának és Krisztinának, akik több éve támogatnak bennünket pályázatainkban.

A Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium disszeminációs oldala itt érhető el. 

 

2018. június 26., kedd 08:32

IKT kurzus Yorkban

2017 nyarán egy hetes IKT tanfolyamon vettem részt a York Associates szervezésében Yorkban. Az iskola rendkívül színvonalas, családias méretű, egyszerre néhány szakmai tanfolyam zajlott az iskola nyelvtanfolyamain kívül. A remek kurzus mellett sok szabadidős programot is szervezett az iskola, illetve a csoport.

Vasárnap hajnalban indultam Angliába. Az első ismerkedés után a vasárnap délutánt a város megismerésére fordítottam, meglátogattam a Castle Museumot.

Hétfőn reggel kezdődött a tanfolyam. Először regisztráltunk, majd pontosítottuk a heti időbeosztást, megismertük a kurzus résztvevőit. Mindenkiről fotó készült, ami a bejáratnál található közösségi helyiség képernyőjén egész héten látható volt a többi hasznos információ mellett. Kaptunk egy mappát rengeteg információval, tudnivalóval.

Tanárunk Chia Suan Chong volt, aki rendkívül sokrétű tapasztalattal rendelkezik a nyelvtanításban és a tanártovábbképzésben egyaránt. Nagyon aktív a közösségi oldalakon, rengeteget publikál online, hatalmas ismeretségi körrel rendelkezik, világszerte vannak tanárok, akikkel folyamatos kapcsolatot tart.

A délelőtti órák két részből álltak egy rövid szünettel, majd egy hosszabb ebédszünet után következett a délutáni tanítás.

A kurzusomon 11 fő vett részt, akik különböző nemzeteket képviseltek: 5 olasz, 1 német, 1 bolgár, 1 angol és 3 magyar. Az angol kolléga az iskola nyelvtanára volt, aki IKT ismeretei bővítése céljából csatlakozott a kurzushoz. Az iskola többi kurzusának hallgatóival közösen vettünk részt a legtöbb délutáni ill. esti programon, így további ismeretségeket is kötöttem. Különösen összetartó társaság alakult ki, egymást segítettük az órákon és azon kívül is, folyamatosan kapcsolatban voltunk a WhatsApp csoportunkban, ami megkönnyítette a közös programok szervezését. Hazatérésünk után is kapcsolatban maradtunk, hasznos anyagokat osztottunk meg egymással.

A kurzus rendkívül gyakorlatias volt. A tanítási módszereket, IKT eszközöket mindig kipróbálásukon keresztül ismertük meg, saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy hogy működnek, melyik használata egyszerűbb vagy bonyolultabb. Nagyon érdekes volt hallani a kollégák tapasztalatairól, tanítási módszereiről, körülményeiről, örömeiről, nehézségeiről. A tanfolyamon sok hasznos téma sorra került a továbbképzés programjában részletezettek szerint.

Számomra a tanfolyam leghasznosabb aspektusa az angol IKT szókincsem felfrissítése volt, mivel az informatika tantárgyat angolul is tanítom, ezért is vettem részt ezen a kurzuson.

A tanfolyamon felhasznált eszközök nagyrészt online IKT eszközök voltak, így papír alapú segédanyagot alig kaptunk, viszont nagyon hasznos weboldalakat, applikációkat, programokat ismerhettünk meg. Az elektronikus forma miatt könnyen be tudok számolni róla kollégáimnak, hogy a tanultakat a tantestület többi tagja is hasznosítani tudja, illetve tankerületi disszeminációs rendezvényünkön még szélesebb körben továbbadhatom a tapasztalatokat.

Szabadidőmben felkerestem York nevezetességeit, híres múzeumait. A városnézéseken mindig volt partnerem a csoportból, így eközben is folyamatosan gyakorolhattam az angol nyelvet.

A fogadó családnál a legnagyobb élményt a közös étkezések jelentették. A házigazda hölgy minden nap beszélgetett velem esténként a vacsoránál. Otthonában kutya-megőrzőt működtetett, így állandóan vidám hangulat volt nála.

Nagyon nagy élményt jelentett számomra a továbbképzés és az utazás is. A tanfolyamot rendkívül hasznosnak és érdekesnek találtam. Úgy érzem, sikerült a szabadidőmet is nyelvgyakorlásra fordítanom, részben az iskolában, részben azon kívül.

Köszönettel tartozom a Hungary Expert csapatának a pályázásban illetve a kurzusok megszervezésében nyújtott segítségükért.

A Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium disszeminációs oldala itt érhető el. 
2016. október 19., szerda 17:40

Egy hetes CLIL tanfolyam Oxfordban

2016 júliusában egy hetes CLIL tanfolyamon vettem részt a Lake School of English szervezésében Oxfordban. Az iskola rendkívül színvonalas, méltán nyert több díjat is. Családias méretű, egyszerre két tanároknak szóló tanfolyam zajlott az iskola nyelvtanfolyamain kívül. A remek tanfolyam mellett sok szabadidős programot is szervezett az iskola, illetve a csoport. Állandó kísérőnk az iskola szabadidő-szervezője és idegenvezetője, Rob volt.

Hétfőn kezdődött a tanfolyam a SAÏD Business School minden igényt kielégítő modern épületében, ahová a lakótársakkal együtt utaztunk. Először regisztráltunk, majd a két tanári csoportnak közös Welcome meetinget tartottak, ahol kicsit megismerhettük egymást, és bemutatták az iskolát valamint a ránk váró kurzust és egyéb programokat, lehetőségeket. Kaptunk egy mappát rengeteg hasznos információval, diákigazolványt, kártyát az iskolában való közlekedéshez és a kávé-tea automatához.

Rögtön hozzáférhettünk az iskola hatalmas e-Learning rendszeréhez, amely nagyon jól segíti mind a nyelvtanulást mind a tanárok munkáját. Ezt a felületet a tanfolyam befejezése után is még egy évig használhatjuk.

A délelőtti órákon tanárunk Freia Layfield volt, aki rendkívül sokrétű tapasztalattal rendelkezik a nyelvtanításban és a tanártovábbképzésben egyaránt. A délelőtti órák 9:15-től 13:00-ig tartottak általában egy rövid szünettel. A délutánok közül kétszer nyelvi képesség-fejlesztésen vettünk részt Jane vezetésével, egyszer iskolalátogatásra mentünk, egyszer közösen múzeumba, egyszer pedig Woodstockba kirándultunk.

A kurzusomon 13 fő vett részt, akik különböző nemzeteket képviseltek: 5 spanyol, 4 német, 1 olasz, 1 francia, 1 cseh és 1 magyar. A párhuzamos tanári kurzus hallgatóival közösen vettünk részt a legtöbb délutáni ill. esti programon. Különösen összetartó társaság alakult ki, egymást segítettük az órákon és azon kívül is, folyamatosan kapcsolatban voltunk a WhatsApp csoportunkban, ami megkönnyítette a közös programok szervezését. Hazatérésünk után is kapcsolatban maradtunk, hasznos anyagokat osztottunk meg egymással.

A kurzus rendkívül gyakorlatias volt. A tanítási módszereket mindig példákon keresztül ismertük meg, saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy hogy működnek. Újszerű páros illetve kiscsoportos módszereket, mozgásos feladatokat ismerhettünk meg. Nagyon érdekes volt hallani a kollégák tapasztalatairól, tanítási módszereiről, körülményeiről, örömeiről, nehézségeiről. A tanfolyamon sok hasznos téma sorra került, részletesen a munkanaplóban olvasható.

Az egyik legérdekesebb program, a hétfő délutáni iskolalátogatás helyszíne egy Oxford melletti település, Kidlington volt, ahol egy állami iskolába pillanthattunk be (Gosford Hill School). Az iskola hazai viszonylatban is átlagos méretűnek lenne mondható. Körbevezettek bennünket az épületekben, meséltek a tanítási rendszerről. Az iskolában 4 ház verseng egymással, épp mint a Harry Potterben. Ezt nagyon hatékony motiváló eszköznek tartják, és régóta bevett gyakorlat Nagy-Britanniában. Az iskola specialitása a főzés, szabás-varrás és a gyakorlati ismeretek. Ennek megfelelően remekül felszerelt műhelyek állnak rendelkezésükre. Mint informatika szakos tanárt nagyon érdekeltek a számítástechnikai laborok. 8 db informatika terem (több közülük 30 fős) és 3 rendszergazda szolgálja a tanulókat. A természettudományos tárgyak tanítására szintén 8 szaktanterem áll a rendelkezésükre, és csak a természettudományos tanárok munkáját 3 asszisztens segíti. És a meglepetés: a számomra lenyűgözően felszerelt és dekorált iskolát az egyik német kolléga így jellemezte: az övékéhez képest ez az iskola nagyon kopott, elhasznált, régi felszereléseket tartalmaz, nem megfelelő színvonalú. Látogatásunk végén a könyvtárban beszélgethettünk egy diákkal, aki lelkesen válaszolt kérdéseinkre.

A tanfolyamon felhasznált segédanyagokat részben papír alapon részben elektronikus formában megkaptuk, így könnyen be tudok számolni róla kollégáimnak, hogy a tanultakat a tantestület többi tagja is hasznosítani tudja.

Szabadidőmben felkerestem Oxford nevezetességeit, híres múzeumait, egyetemi épületeit. A városnézéseken mindig volt partnerem, így eközben is folyamatosan gyakorolhattam az angol nyelvet.

A fogadó családnál a legnagyobb élményt a közös étkezések jelentették. A házigazda hölgy minden nap minimum egy-két órát beszélgetett velünk esténként a vacsoránál. Ő és férje is Oxfordban születtek, így egy igazi angol család hétköznapjaiba pillanthattam be. A ház rendkívül szép, tiszta, gondozott volt, az étkezések  ízletesek, változatosak.

Nagyon nagy élményt jelentett számomra a továbbképzés és utazás is, mivel korábban még csak egyszer jártam az Egyesült Királyságban. A tanfolyamot rendkívül hasznosnak és érdekesnek találtam. Úgy érzem, sikerült a szabadidőmet is nyelvgyakorlásra fordítanom, részben az iskolában, részben azon kívül.

Hálás köszönettel tartozom Förster Anitának a pályázásban és a szervezésben nyújtott rengeteg segítségéért. 

2015. október 30., péntek 00:00

INTERNATIONAL HOUSE LONDON – CLIL kurzus

2015 júliusában két hetes CLIL tanfolyamon vettem részt az International House Londonban. Az iskola rendkívül színvonalas, minden részletre odafigyelő. Nagy iskola lévén a meghirdetett kurzusokat mindig megtartják. A remek tanfolyam mellett sok szabadidős programra is lehetőségem nyílt – részben az iskola szervezésében, részben attól függetlenül.

Vasárnap hajnalban indultam Angliába a WizzAir légitársaság repülőjével London Luton repülőterére. Innen GreenLine busszal Victoria Coach Station-re utaztam, majd a helyi bérletet megvásárolva vonattal London Streatham Common vasútállomásra, amelynek közelében a fogadó család lakott. Ide dél körül érkeztem meg. Az első ismerkedés után vasárnap délután visszamentem a belvárosba. Este a vacsoránál megismerkedhettem a családnál lakó többi vendéggel, két spanyol és egy kínai hölggyel. Közülük ketten szintén tanárok voltak.

Hétfőn kezdődött a két hetes tanfolyam az International House Londonban, reggel regisztráltunk. A beiratkozáskor nagyon kedvesen és szolgálatkészen fogadtak, röviden bemutatták az iskolát, elkészítették diákigazolványomat, amelynek segítségével máris igénybe vehettem az iskola szolgáltatásait, és diákjegyet válthattam majdnem mindenütt a városban. A tanórák 13:15-től 16:15-ig tartottak minden hétköznap az iskola Russel Square-i épületében. Ez az időbeosztás nagyon praktikusnak bizonyult, hiszen délelőttönként a városnézések alkalmával kisebb volt a londoni tömeg, mint délután lett volna.

Az első nap az órák után közösen visszatértünk a főépületbe, ahol bemutatták nekünk a számítógépes termet és a könyvtárat. A gépteremben megismerkedtünk a rendelkezésre álló nyelvtanulást segítő szoftverek széles skálájával, pl. általános és speciális nyelvleckék, a helyes kiejtés elsajátítását segítő szoftverek, tanári segédprogramok, videofelvételek az iskola óráiról stb. Ezeket később az iskola teljes nyitva tartási idejében szabadon használhattuk.

A könyvtárban hatalmas mennyiségű nyelvkönyvet és egyéb anyagokat találhattunk. Külön részlegben voltak a tanfolyamunkhoz kapcsolódó (CLIL) szakkönyvek. Az iskola könyvtára fénymásolási, nyomtatási, szkennelési lehetőséget is biztosított számunkra. Éltem is ezzel a lehetőséggel, mert szaktárgyamhoz (informatika) kapcsolódó nyelvkönyvet is felfedeztem.

A kurzusomon tíz fő vett részt, akik különböző nemzeteket képviseltek: spanyol, olasz, bolgár és magyar. A mi óráinkkal párhuzamosan futott egy másik CLIL kurzus is szintén tíz résztvevővel. Ezeken kívül még két nyelvtanároknak szóló kurzus is zajlott: IH Practical Teacher és Current Trends - Theory and Practice in ELT. Egyik nap tanítás után mind a négy kurzus összes résztvevőjének szerveztek egy összejövetelt, ahol lehetőségünk nyílt még több ország képviselőjével megismerkedni, beszélgetni tanítási tapasztalatainkról. Különösen szoros kapcsolatba kerültem egy svájci és egy brazil angol szakos tanárnővel.

A kurzus rendkívül hasznos, gyakorlati jellegű volt. A tanítási módszereket mindig példákon keresztül ismertük meg, saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy hogy működnek. Nagyon érdekes volt a két hét alatt egyre jobban megismerni a kollégák tanítási módszereit, körülményeit, örömeit, nehézségeit. A tanfolyam vezetője Vanessa White kiválóan felkészült tanár, az iskola tanárképzésében dolgozik, de korábban maga is nyelvtanárként kezdte az IH-nál. A tanfolyamon igen sok hasznos téma sorra került.

Két alkalommal vendégelőadónk is volt. Egyikük a tanulási nehézségekkel küzdő diákok tanításáról tartott érdekes előadást, másikuk a Lexical Approach nevű gyakorlatias nyelvtanítási módszerrel ismertetett meg bennünket.

A tanfolyamon felhasznált segédanyagokat részben papír alapon részben elektronikus formában megkaptuk, így könnyen be tudok számolni róla kollégáimnak, hogy a tanultakat a tantestület többi tagja is hasznosítani tudja.

Az iskola hétvégenként egy napos fakultatív kirándulásokat is szervezett, amelyeken három alkalommal részt vettem. Ezek költsége nem volt benne a tanfolyam díjában, de nagyon kedvező áron lehetett igénybe venni. A Londonon kívüli helyszínek megismerésén túl remek nyelvgyakorlási lehetőség is volt az utazás, hiszen egész nap beszélgettünk, az idegenvezetés is angol nyelven zajlott. A következő helyszínekre jutottam el:

  • Canterbury, Leeds Castle
  • Windsor, Bath, Stonehenge
  • Cambridge, Oxford

Az iskola szervezésében egyik este egy Beatles emléksétán vettem részt, ahol felkerestük a zenekar életében fontos londoni helyszíneket.

Szabadidőmben felkerestem London nevezetességeit, híres múzeumait (pl. Science Museum, Natural History Museum). Jártam többek között a parlamentben, a Globe színházban és a Greenwich-i obszervatóriumban. A városnézéseken majdnem mindig volt partnerem, így eközben is folyamatosan gyakorolhattam az angol nyelvet.

A fogadó családnál a legnagyobb élményt a közös vacsorák jelentették. A házigazda hölgy egy-két órát beszélgetett velünk esténként. Családja pakisztáni származású, de ő már Skóciában született. Reggelente pedig a két spanyol hölggyel utaztam együtt a városba, így velük is alaposan megismerkedhettem.

Nagyon nagy élményt jelentett számomra az utazás, mivel korábban nem jártam még az Egyesült Királyságban. A tanfolyamot rendkívül hasznosnak és érdekesnek találtam. Úgy érzem, sikerült a szabadidőmet is nyelvgyakorlásra fordítanom, részben az iskolában, részben azon kívül. A következő tanévet több önbizalommal, jobb nyelvtudással fogom elkezdeni.

Köszönet a szervezésben nyújtott rengeteg segítségért Anitának és Krisztinának!

 

Az iskola disszeminációs honlapra itt érhető el.