Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Bálint Mariann

Mindig szívesen járom Európát, ha tehetem, némettanárként pedig különösen a német nyelvű országok állnak hozzám közel, így óriási öröm volt számomra, hogy részt vehettem Düsseldorfban az Erasmus+ KA1 program keretében egy nyári tanfolyamon. Reméltem, hogy ezzel a kurzussal hiányt pótolhatok az ismereteim összességében, hiszen az IKT kompetenciáim erősen fejlesztésre szorultak.

Zum Lernen ist niemand zu alt! (megj. admin Tanulni sohasem késő) – mondaná a német és milyen igaz, így izgalommal vágtam neki a düsseldorfi IIK nyelviskola webes kurzusának 2015. augusztus elején, és iskolapadba ültem.

Az utazás kellemesen telt és a privátszállás is minden igényemet kielégítette egy kedves, idős házaspárnál. Düsseldorf meglepetés volt számomra, hiszen a Ruhr-vidék környékén korábban nem jártam és főleg egy szürke ipari várost képzeltem el magamban, de épp ellenkezőleg, a város egyszerre történelmi és modern, fantasztikus élmény, csodálatos és különleges látnivalók tömkelegével mint pl. a Rajna-torony, a Benrath kastély, a médiakikötő, a ferde házak, a Heinrich Heine Intézet és Múzeum.

A nyelviskola szintén nagyon pozitív élményeket jelentett számomra. Nagyon kedves, segítőkész és türelmes tanáraink voltak. Egy 9 fős csoportban dolgoztunk, ami nemzetközi volt: finn, bolgár, szlovák, török, spanyol és magyar kollégákból állt. Megismerkedtünk a GoogleSites felülettel és gyakorlatban lépésről-lépésre átvettük egy saját oldal létrehozását, szerkesztését, navigációját és különböző eszközeit a német oktatásban használható módszertan alapján. A hét folyamán gyermeki lelkesedéssel készítettük saját oldalunkat, kipróbálva számos forrást és applikációt, mint pl. a Learningapps, Voki, Flickr, és a megszerzett tudást teljes mértékben be tudom építeni a későbbi munkám során a tananyagokba. Sőt azóta már teszteltem is a diákok és saját megelégedésemre!

Célom a kurzuson való részvétellel az volt, hogy idegen nyelvi ismereteimet felfrissítve egy olyan témába ássam bele magam, ami az oktatás jövőjét rejti magában, bővítsem tudásomat, új külföldi gyakorlatot, módszereket ismerhessek meg és fejlesszem szociális, kulturális és digitális kompetenciáimat is. Az egy hetes kurzust sikeresen abszolváltam, az IIK Düsseldorf iskola részéről maximalizmust és professzionális oktatást tapasztaltam, úgy érzem, elértem célomat és nagyon jól éreztem magam, barátokat szereztem és a címre utalva teljes szívemből gondolok majd vissza erre a hétre!

Köszönöm!