Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Vári Judit Henriett

hétfő, 03 szeptember 2018 09:48

Téli rege nyáron - DRAMA IN THE CLASSROOM

Két csodálatos és hasznos hetet töltöttem 2018 júliusában Southamptonban, az InterEducation szervezésében, az Erasmus+ program keretében. Szívből ajánlom a tanfolyamot mindenkinek, akit érdekel a drámapedagógia, a dráma eszközeinek hasznosítása nyelvórákon, vagy bármilyen tanítási órán, alsó- felsőtagozaton egyaránt.

Csoportunkba Magyarországon kívül nyolc másik országból érkeztek tanárok (Lengyelország, Olaszország, Németország, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Finnország, Ausztria). A kurzus 18 résztvevője közül tízen középiskolai, nyolcan pedig általános iskolai tanárok voltunk, legtöbbünk nyelvtanár. A tanfolyam árában a teljes ellátás és a családoknál biztosított szállás is benne volt. A kertvárosban, gyönyörű virágos környéken, egy kis erdő mellett laktam. Befogadó családom kedvesen segített, bármilyen kérdésem adódott, finom vacsorát kaptam, csak a szendvicseket untam nagyon két hét után.

A kurzus célja a drámapedagógia eszköztárának az iskolai órákba való integrálása volt. A tanfolyam gerincét dráma workshopok adták. Mark Wheeller, a sikeres drámaíró és rendező, Leigh Johnstone, a helyi színház (Nuffield Theatre) rendezője, valamint Lucy Norris, nagyszerű tanár tartott nekünk drámapedagógiai foglalkozásokat. Rengeteg remek játékot, helyzetgyakorlatot, szerepjátékot, improvizációs gyakorlatot próbáltunk ki, ezek bármelyike adaptálható magyar nyelvű általános órákba vagy nyelvórákba. Ezek a foglalkozások nemcsak hasznosak voltak, de nagyon élvezetesek is. Mark Wheellertől egy listát is kaptunk a drámatanításhoz használható szakirodalmak jegyzékével. A drámapedagógia témájához kapcsolódóan három színházi előadást is megnéztünk. Három város, három műfaj; három témájában és rendezésében is teljesen eltérő színdarab.

Először egy musicalt láttunk. Könnyed szórakozást jelentett Chichesterben a “Me and My Girl” c. musical. Ezen a napon a tüneményes kisvárost is megismertük, gyönyörű a katedrálisa. A következő egy kortárs dráma volt, SS Mendy, a Southampton Theatre előadásában. A nagyon erőteljes, megrázó darab rendezéséből sok ötletet hasznosíthatunk saját dráma klubjainkban. A harmadik Shakespeare Téli regéje a Globe Színházban. Ehhez előzetesen Elieen Fitzgerald, a winchesteri egyetem tanára tartott egy előadást Shakespeare munkásságáról és magáról a darabról. Feledhetetlen élmény, hogy láthattam Londonban, a korhű Globe Színházban egy részben teljesen klasszikus, részben viszont modern rendezést.

A tanfolyam vonzerejét még a két iskolalátogatás nyújtotta. Két állami iskolába is ellátogattunk, betekintést nyerhettünk az ott folyó munkába, életbe, szokásokba. Részt vettünk négy dráma órán (ami ezekben az iskolákban a helyi tanterv része), megcsodálhattuk a modern fény- és hangtechnikával felszerelt, minden igényt kielégítő színháztermeket, és a többi felszerelést. Nem tudtuk nem irigykedve nézni, milyen lehetőségeik vannak, milyen nagyszerűen felszereltek az iskolák. Az óralátogatások és az iskolai színházi próbák látogatása módszertani tudásunkat gyarapította. A diákok ámulatba ejtően természetesen, oldottan, kreatívan adtak elő párbeszédeket, fejtett mozgáskultúrával, testtudattal. Sokat tanultunk ebből is.  Az ott tanító tanárok rendkívül segítőkészen osztották meg velünk segédeszközeiket (ppt-k), színdarabokat, ötleteiket.

Kikapcsolódásra, feltöltődésre is volt lehetőségünk. Három városba látogattunk el: Chichesterbe, Winchesterbe és Londonba. Egy vasárnap pedig a közeli szigetet, Isle of Wight-ot néztük meg. Jártunk még a helyi nevezetességekben: a Tudor House-ban, a Titanic Múzeumban (Seacity Museum), és a New Forest nemzeti parkban.

Túlzás nélkül mondom, a két hét minden pillanatát élveztem. Rengeteget tanultam, rengeteg élményben volt részem, nyelvtudásom is fejlődött. A csoport tagjaival remek kapcsolatot alakítottunk ki, sokat beszélgettünk, nevettünk. sokukkal azóta is tartjuk a kapcsolatot, egy nemzetközi projektet is tervezünk közösen. Köszönöm, hogy ott lehettem, köszönöm Véghné Juhász Krisztinának a mobilitás szervezésében nyújtott készséges, hatékony segítségét.

Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Két csodálatos hetet töltöttem Broadstairsben, Dél-Angliában.

Az 50 órás képzés briliáns volt!

Rengeteget tanultunk: változatos módon sikerült fejleszteni mindannyiunk szókészletét, kommunikációs készségét, mindennapi nyelvhasználatát. Hasznos tematikus anyagokat, gyűjteményes szójegyzékeket kaptunk, amelyeket változatos módon dolgoztunk fel, így módszertani eszköztárunk is jelentősen bővült. Szóbeli és írásos feladatokat is kaptunk, ezért nemcsak beszédkészségünk, hanem íráskészségünk is fejlődött. Példát kaptunk arra is, hogyan lehet az írott médiát ötletesen felhasználni a tanítás során. A TPR módszer gyakorlati hasznosításához briliáns kollekcióval lettünk gazdagabbak. A kiejtés tanítása is szóba került, hozzájárulva a mindennapi beszéd sikeresebb megértéséhez. A hallgatás utáni szövegértés önálló fejlesztéséhez is kaptunk ötletet az internet kreatív használatára építve, valamint azt is, hogyan lehet ezt követően hatékonyan feldolgozni közösen az egyéni munkákat. A nyelvtan oktatásához is hasznos anyagokkal és magyarázatokkal lettünk gazdagabbak. Tapasztalt és rendkívül nagy tudású tanárainktól hathatós segítséget kaptunk minden témában. Mindezt rengeteg játékos feladattal és humorral sajátítottuk el, ami minta és elérendő cél a további munkánk során.

Voltak kifejezetten módszertani fókuszú óráink is, ahol saját magunkon tapasztaltuk meg, milyen élvezetes és hasznos például a zene alkalmazása az óráinkon, hogyan tudjuk sokféleképp beszédre bírni a tanulókat, hogyan értékeljük stresszmentesen a gyerekeket, hogyan lehet változatos módon, szinte észrevétlenül interakciót teremteni közöttük például a mesélés, vers vagy mozgás segítségével.

A brit élet és kultúra területéről az oktatási rendszer és a jelenlegi politikai helyzet került szóba. Betekintést kaptunk abba is, hogyan gondolkodnak az angolok saját nemzetükről. A brit kultúra és történelem terén rengeteget profitálhattunk a délutáni illetve esti programokon is.

És itt jönnek az élmények! Első nap egy Welcome Quiz keretében a hagyományos brit ételekkel, mértékegységekkel, angol hírességekkel ismerkedhettünk meg játszva, csapatmunkában. Szerdánként az angol történelem kezdeteiről és London kialakulásáról hallgathattunk meg rendkívül élvezetes formában előadást, közben megtapasztalhattuk az előadó remek, igazi angol humorát. Kelta-skót néptánc tanításával egybekötött délutáni programon négy különböző táncot tanultunk meg. Az iskola egyik tanára gitározott, egy helybéli hölgy hegedült, és a gitáros úr egyben tánctanárként és mókamesterként is remekelt. Nemcsak táncokat tanultunk, hanem fergetegesen szórakoztunk is.

Három szervezett kiránduláson is részt vehettünk: Whitstable, Canterbury és Brighton voltak a célállomások. Néhány csoporttárssal összefogva ellátogattunk még Leedsbe, Sandwichbe, Walmerba, és a szomszédos településekre: Ramsgate-be és Margate-be.

Az utolsó estén egy Variety Show-val kedveskedtek nekünk tanáraink, bevonva az előadásba a diákok közül jelentkezőket is. Énekeltek, jeleneteket adtak elő, vicceket mondtak. Nagyon élvezetes volt, és megható is, hogy mindezt a diákokért, értünk tették.

A Hilderstone College kéthetes kurzusát kiválónak tartom.

A két hét alatt nagyon sokat fejlődött a nyelvtudásom minden tekintetben: a szókészlet, folyékony beszéd, írott, olvasott, hallott szöveg értése terén is. Pár nap elteltével már angolul álmodtam… Bátran állíthatom, hogy a tanfolyam és a kint tartózkodás rendkívül hatékonyan fejlesztette a magabiztos és folyékony nyelvhasználatomat.

A civilizáció tantárgy tanítása során az eddig felsoroltakon kívül a mindennapok során megélt ezernyi apró tapasztalatot is meg tudom majd osztani tanítványaimmal úgy az emberek jelleméről, mint az építkezési, táplálkozási stílusukról, életmódjukról, közlekedésről, humorról, szolgáltatásokról.

Az Angliában töltött hetek, a remek tanfolyam minden várakozásomat felülmúlta, nagyon boldog vagyok, és köszönöm, hogy egy rövid ideig ott élhettem, és valamennyi nagyszerű élménynek, tapasztalásnak, tanulásnak részese lehetem.

Az iskola munkatársai a Budaörsi Rádiót is értesítették eredményeikről, ide kattintva meghallgatható az erről készült beszámoló. A hírben hivatkozott cikk itt olvasható (megj. tanartovabbkepzes.hu)