Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Szax Edina Beáta

Izgatottan vártam a düsseldorfi utat, Németország Ruhr-vidékén még nem jártam. Egy idős házaspárnál lettem elszállásolva, akik nagyon közlékenyek, kedvesek voltak. A város tiszta, rendezett és tökéletesen ötvözi a régi hagyományokat a mai modern világ vívmányaival. A régi kikötő területét ma „Medienhafen”-nek hívják és a regionális, helyi tv-, valamint rádiócsatornák vették birtokba.

Az egyhetes tanfolyam 2015.07.20-án indult. Az ismerkedést egy közös vaktérkép rajzolással kezdtük, amelyen meg kellett adni azokat a városokat, településeket, ahol már jártunk Németországban. Ez nagyon jó alapot adott a közös élmények megtalálására és beszélgetések indítására.

A hét folyamán megismerkedhettünk az interaktív tábla használatának lehetőségeivel, blogot írtunk és szerkesztettünk, youtube zenevideókat dolgoztunk fel - a német mint idegen nyelv oktatásának egyik ötleteként -, kirándultunk a városban, sörfőzdét látogattunk, ismerkedtünk a motiválás, önálló tanulásra nevelés lehetőségeivel. Összegyűjtöttük az IK technológiák fajtáit és használatba vételük módjait. Csoportunkban 18 fő volt. Litván, román, bolgár, német, svájci, lengyel, olasz, görög, brazil, portugál és személyemben magyar résztvevővel.  

Összességében egy nagyon jól sikerült és hasznos továbbképzésen vehettem részt a nyáron, az Erasmus+/tanartovabbkepzes.hu jóvoltából, segítségével. 

Ezúton is köszönöm a támogatást a kapcsolattartásban, szervezésben, lebonyolításban. Sikerült új kollégákat, módszereket megismernem, tapasztalatot cserélnem és gyűjtenem.

Köszönettel:

Szax Edina Beáta

német nemzetiségi tanító