Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2015. szeptember 15., kedd 00:00

Pozitív csoportdinamika Canterburyben

Írta: Ács Marianna
  • Helyszín: Pilgrims - Canterbury, Nagy-Britannia

A Tudomány Nyelviskola szervezésében, az Erasmus+ program keretén belül lehetőségem nyílt egy kéthetes kurzuson való részvételre Angliában, Canterburyben. Az általam választott továbbképzés – Building positive group dynamics – a University of Kent csodálatos campusán került megtartásra.

Az egyetem könnyen megközelíthető London busz- ás vasútállomásairól. Kisebb nehézséget okozott a gyönyörű, de hatalmas campuson a tájékozódás, mivel csak kisebb, nem túl feltűnő helyen elhelyezett kiírások voltak segítségemre. A kellemetlenségért és így a hosszas regisztrációs folyamatért a meseszép dombok, a bokrok közt futkározó kis nyulak és mókusok kárpótoltak, amik a University of Kent szimbólumaivá váltak számomra.

Az egyetem területén, önellátó szálláson éltem körülbelül 15 perc sétára attól az épülettől, ahol az óráink voltak. A házban öt hálószoba, egy közös konyha és fürdőszoba található. Utólag is örülök annak, hogy ezt választottam, mert ár-érték arányban és elhelyezkedésben is kifejezetten előnyösnek bizonyult (a campus a várostól fél órára helyezkedik el egy dombon).

A kurzuson nyolcan vettünk részt, Európa több országából. Tanárunk, Mark Almond egy hihetetlen karizmatikus, briliáns tanár, aki már az első napon csapattá kovácsolt bennünket. Pontosan azt éltük át személyesen, amiről maga a kurzus szólt: hogy hogyan is tudunk csapatként úgy együttműködni és eredményesnek lenni, hogy közben igazán jól érezzük magunkat. Hasznos volt ezt a másik oldalról, tanulóként átélni. Az egyes játékokat, feladatokat a témához igazítottan, ezeket mindig megbeszéltük módszertanilag is, majd megosztottuk egymással releváns, tanárként szerzett személyes tapasztalatainkat. Úgy érzem, hogy a módszertani frissítés, az új ötletek széles tárházának megismerése mellett egy olyan élményben volt részem, amely egy új, különleges lelkesedést és energiát ad a tanítás során, sőt, a magánéletemben is. Köszönöm, hogy a részese lehettem.

A tanult módszerek közül kettőt a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjteményében is megosztottam:

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/840/jatek-a-szamolas

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/849/jatsszuk-el-de-hogyan

Új hozzászólás