Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2015. szeptember 29., kedd 00:00

Blended Learning – tanítás és tanulás online és offline eszközökkel

Írta: Tamus Tünde
  • Helyszín: BELL - Cambridge, Nagy-Britannia

A Tudomány Nyelviskola szervezésében az Erasmus+ programnak köszönhetően idén júliusban részt vettem egy kéthetes továbbképzésen a Bell Teacher Campuson Angliában, Cambridge gyönyörű városában.

Nagyon izgatottan készültem az útra, mert Cambridge-ben még nem jártam eddig, és nagyon lelkesített a gondolat, hogy ha csak rövid időre is, de ismét diákoskodhatok egy igazi egyetemi városban. Nem csalódtam sem a helyszínben, sem a hangulatban: bár a Homerton College, ahol a tanfolyam helyet kapott és ahol kollégiumi szobát kaptam, gyalog 30 percnyire volt a városközponttól, ez kellemetlenség helyett inkább csak alkalmat adott a jó hangulatú, pár nap után hagyománnyá váló vacsora utáni nagy esti sétákra a helyszínen megismert csoporttársaimmal.

Mivel a tanfolyami program is nagyon gazdag és változatos volt, valamint szervezett kirándulásokkal, pub quizzel és hasonló választható elfoglaltságokkal a szabadidőnk eltöltésében is segítséget nyújtottak a szervezők, így gyakorlatilag reggeltől estig volt mit csinálnunk, nagyon tartalmas volt mindkét hét. Az én csoportomban 19-en voltunk, és a mi tanfolyamunkkal párhuzamosan még 5 más témájú kurzus is futott a helyszínen, így pezsgett az élet a campuson, és az egész napos együttlét gyorsan összekovácsolt minket. A választott kurzusunkhoz kapcsolódó óráink 9.30 és délután 2 között, hétfőnként fél 4-ig tartottak, majd a délután folyamán mindig több módszertani workshop vagy kulturális szeminárium közül választhattunk, amelyeket vagy a saját oktatónk, vagy a helyszínen tanítót többi tanár tartott. Illetve szerda délutánonként volt egy nagy plenáris előadás, ahol a második héten a meghívott szaktekintély Jim Scrivener volt: mivel az egyetemi éveim alatt rengeteget tanultam az ő könyveiből, számomra hatalmas élmény volt részt venni egy óráján élőben.

Választott továbbképzésem főként abban nyújtott segítséget, hogy megtanuljam, hogyan és milyen szempontok figyelembe vételével tervezhetek profin különböző szükségletű és nyelvi szintű csoportokra vagy egyéni diákokra szabott főként online, vagy online elemekkel kombinált „hagyományos” nyelvtanfolyamot. Oktatóm, Pete Sharma a blended learning területén elismert és sokat publikáló szakember, és bár ebből fakadóan inkább elméleti irányból közelítette meg a kérdést, nagyon jó iránymutatást adott ahhoz is, hogy az interneten, vagy a mobiltelefonos alkalmazások széles palettáján hol és hogyan keressük a tanításhoz-tanuláshoz jól használható, ötletes programokat, weboldalakat és applikációkat, amelyek bevetésével érdeklődőbbé, hatékonyabbá és motiváltabbá tehetjük a diákjainkat és magunkat is. A legtöbbet azonban hihetetlenül kreatív csoporttársaimtól tanultam, akik szintén gyakorló tanárokként fantasztikus ötletekkel álltak elő a hallottak gyakorlati alkalmazására.

A hazatérésem óta folyamatosan használom több csoportomnál is ezeket az eszközöket az óráim és a hallgatók otthoni munkájának színesítésére, és eddig egyöntetűen pozitívak voltak a diákok visszajelzései. Mivel a munkájuk, hétköznapi életük során mindig náluk van a laptop vagy a telefon, nagyon élvezik, hogy ezeket a gyakran használt tárgyakat új kontextusba helyezve bevonjuk az angolozásba is, mert így a nyelvtanulás, nyelvhasználat egyszerre válik a mindennapjaik részévé és egyfajta játékos elfoglaltsággá.

Összegezve a tapasztalataimat, nagyon boldog vagyok, hogy élhettem ezzel a lehetőséggel, mert szakmailag és emberileg is gazdagodtam általa. Köszönöm minden szervezőnek, aki lehetővé tette ezt az utazást.

 

A tanult módszerek közül kettőt a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjteményében is megosztottam:

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/847/mobilos-kvizverseny-a-tanoran

http://tka.hu/tudastar/dm/257/padlet-a-kozos-faliujsag

 

Új hozzászólás