Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

csütörtök, 15 október 2015 00:00

Angol nyelvtanfolyam határozott célkitűzésekkel

Írta: Udvardi Imre

Intensive General English Course

Az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium tanáraként, a nyár elején elnyert Erasmus+ ösztöndíj keretében az Egyesült Királyságban, Oxfordban töltöttem két hetet. A kurzus, amelyen részt vettem szeptember 7-től szeptember 18-ig tartott.

A pályázatban célként jelöltem meg, hogy angoltudásomat csiszoljam, gyarapítsam, továbbá az általam tanított természettudományos tantárgyak (matematika, fizika, csillagászat) angol nyelvű szókincsét megtanuljam. A tanároknak kiírt pályázat fő célja éppen az volt, hogy a modern kor követelményeinek megfelelően az illető tanár ismerje szaktárgyai tanításához szükséges ismereteket, annak nemzetközi nyelvén az angolon képes legyen a legújabb információk megszerzésére, szakmai tapasztalatokra tegyen szert a tantárgy angol nyelvű tanításában, képes legyen diákjai számára a megszerzett tudást a tanórákon átadni.

Nem utolsósorban pedig új nemzetközi kapcsolatokat kialakítva tegye hatékonyabbá munkáját.

Számomra különös hangsúllyal bírt a pályázat, hiszen immár negyedik alkalommal voltam a magyar csillagászati diákolimpiai csapat egyik felkészítője, az olimpián pedig second-leadere. A továbbiakban is szeretnék részt venni a nemzetközi csillagászati diákolimpiai mozgalomban, ráadásul 2019-ben Magyarország rendező ország lesz, szükségesnek láttam angol nyelvtudásomat erősíteni. A Könyves Kálmán Gimnázium az utóbbi években a magyar diákolimpiai csapat egyik felkészítő központja, az országos felkészítő szakkörök színhelye. Szeretném, ha 2019-ben a várhatóan 50 ország részvételével megrendezett magyarországi olimpia rendezőgárdájában a Könyves-diákok adnák a derékhadat. Ennek koordinálásához is szükséges a jó nyelvismeret. Természetesen az olimpia nyelve is az angol.

Az Oxfordban töltött két hét messzemenően teljesítette a pályázat minden célkitűzését, sőt reményeimet messze túlszárnyalva lehetőségem nyílt az egyetem csillagászati intézetét megismerni, bepillantást nyerni az ott folytatott kutatómunkába, találkozni a csillagászat modernkori történetének néhány ikonikus alakjával. (Például Jocelyn Bell.)

Mindemellett – mivel Oxfordban készítik fel az Egyesült Királyság fizikai és csillagászati diákolimpiai csapatait - számomra itthoni céljaim eléréséhez igen hasznos segítséget kaptam.

A kurzus a Lake School iskolában folyt, rendkívül magas szintű oktatás keretében. Nagyon intenzíven, hatalmas tanagyagot elvégezve, reggel kilenctől délután négyig tanultunk. Minden napra kaptunk házi feladatot, ami további 1-2 óra tanulást jelentett. Mindez a kreatív, magával ragadó oktatási módszerek alkalmazása miatt nem tűnt elviselhetetlenül fárasztónak.

Két hét után munkánkat oklevéllel ismerték el.

A tanulás mellett a fantasztikusan gyönyörű egyetemi város megismerése is maradandó élményt nyújtott.

Harminckét éve vagyok a pedagógus pályán, mégis sikerült újat kapnom szemléletben, módszertanban, hozzáállásban. Mivel először jártam Angliában, utazásom szélesítette látókörömet, formálta szemléletemet.

Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy az ösztöndíj nyújtotta lehetőségeket sikerült maximálisan kiaknáznom. Mindenképpen szeretném, ha ez a további munkám eredményességében is megnyilvánulna, mind a Könyvesben, mind a diákolimpiai csapatban.

További információk

  • Helyszín: Lake School of English - Oxford, Nagy-Britannia

Új hozzászólás