Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2015. október 26., hétfő 00:00

IT az ETI Maltanál

Írta: Zöldi Ágnes
  • Helyszín: Executive Training Institute (ETI) - St. Julian's, Málta

Az Erasmus+ pályázat keretében a Tudomány Nyelviskola segítségével 2015. október 5-től 9-ig módszertani továbbképzésen („Empowerment in ICT Skills”) vettem részt Máltán.

A kurzus legfontosabb célja az volt, hogy olyan számítástechnikai és informatikai tudással és eszközökkel lássa el a tanárokat, melyekkel a tanítás-tanulás folyamatát sokkal élvezetesebbé, varázslatosabbá és ily módon hatékonyabbá tehetik. Ez a cél számomra maximálisan megvalósult, egy olyan világba sikerült belemélyednem az órák alatt, mely ezelőtt kissé idegennek tűnt.

A képzés során megtanultunk olyan programokkal, internetes oldalakkal dolgozni, amelyek a kommunikatív tanítási módszereket kiegészítik, a tanári felkészülést és órai munkát élvezetesebbé, a tanulóknak a házi feladatok elkészítését vonzóbbá teszik.

Ilyenek voltak a kvízjáték készítő feladatok, a lyukas szöveg, keresztrejtvény, szó- vagy szöveg párosító feladatok, képek, képregények beillesztésével, háttérzenével. Az animált diavetítés és mozikészítés, annak feliratozása, saját ötletekkel való felruházása mind a nyelvtani, mind a kommunikációs készség fejlesztésében nagy szerepet játszhat (történetmesélés, igeidők, kötőszavak gyakorlása). A kurzus végső és hatalmas sikerélményt nyújtó eleme a saját blog és weboldal készítése volt, melyekbe mindazt a tudást, amit kaptunk, beletehettük és egy prezentáció keretén belül bemutathattuk a csoporttagoknak és trénerüknek, az angliai Nicky-nek.

Külön köszönet Nicky-nek a szigoráért, segítőkészségéért és következetes óravezetéséért, biztos vagyok benne, hogy enélkül többen föladták volna.

A kurzus folyamán minden egység után megbeszéltük, hogyan alkalmazhatjuk azt a tanításban, a csoport multikulturális jellege révén sikerült igen fergeteges, néha vitába fulladó, de kreatív ötletelést tartanunk. Külön érdekesség volt, hogy a csoportban két testnevelő tanár is részt vett, szakmai tapasztalatukkal és ötletességükkel azonban még ebben a tárgyban is voltak figyelemre méltó ötleteik (diavetítés egy-egy gyakorlat bemutatására, a mozdulatok kikockázása).

Az iskola kiválóan szervezett, az ügyintézés gördülékeny, a helyszín pedig csodálatos volt. Az órákat jól kihasználtuk, elfáradtunk, de délután a tengerparton vagy éppen egy-egy kulturális program keretein belül (amiből volt bőven) összejöttünk és lehetett tovább folytatni a csevegést! Málta természeti és kulturális adottsága csak egy adalék volt a kurzus felejthetetlen élményéhez.

 

A tanult módszerek közül kettőt a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjteményében is megosztottam:

http://tpf.hu/tudastar/mogy/848/vicces-parok

http://tpf.hu/tudastar/mogy/850/ajandekozni-jo

Új hozzászólás