Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2016. január 04., hétfő 00:00

Felnőtteknek kreatívan - módszertani képzés Oxfordban

Írta: Tüll Krisztina
 • Helyszín: Lake School of English - Oxford - Egyesült Királyság

2015. november 30. és december 4. között vettem részt egy egyhetes tanártovábbképző kurzuson az oxfordi Lake School of English szervezésében az Erasmus+ KA1-es program keretében. A kurzus címe: Creative Teaching in the Secondary and Adult Classroom volt.

Bár régóta tanítok és dolgozom nyelviskolai környezetben nem csak tanárként, hanem szakmai vezetőként is, nagyon sokat tanultam és tapasztaltam ott tartózkodásom alatt. Az 1978-ban alapított iskola csapata abszolút profin és magas színvonalon szolgáltat általános nyelvi, vizsgafelkészítő és tanároknak szóló továbbképző kurzusokat. Számos elismerés is bizonyítja ezt, többek között a Centre of Excellence cím, illetve a British Council akkreditáció. A felhasznált, sokszor saját fejlesztésű anyagok, a hatékony, részletes és PR szempontból is meggyőző tájékoztatás, a felkészült és lelkiismeretes tanári csapat mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hallgatók a maximumot kapják.

Én is sokat profitáltam nyelvileg és módszertani szempontból egyaránt. A kurzus különböző modulokból épül fel, mint például a

 • kreatív módszertan felhasználásával hallgatók fejlesztése különböző területeken, beleértve a
  • nyelvhelyességet
  • szókincset
  • produktív készségeket
 • képek, vizualitás kreatív alkalmazása
 • nyelvi fejlesztés
 • célnyelvi ország kultúrája
 • tanulási nehézségekkel küzdő hallgatók speciális módszertana
 • különböző tanulási stílusoknak megfelelő gyakorlatok.

A kreatív és játékos megközelítés jelen volt minden feladattípusban, és nagyon sokat jellemzett a mozgás, mozgatás.

A szigorúan vett „tantermi” órákon kívül ellátogattunk egy átlagosnak mondott helyi, állami fenntartású középiskolába. Itt is tanulságos volt látni a nagy gonddal kialakított tanulói környezetet, melyet mindenhol jellemzett a hatékony kommunikáció. Ennek szép példája volt az Olvassunk az iskolai tengeri malacoknak project és a nyelvi kabinet faliújságjai.

Egy másik délután ellátogattunk a New College-ba – neve ellenére az egyik legrégebbi oktatási intézmény Oxfordban – amelynek könyvtára világszerte híres, és ahol először alkalmazták azt a rendszert, melyben idősebb tanulók is oktatják az alsóbb éveseket.  

Egy másik alkalommal pedig a közeli Blenheim Palace-ba kirándultunk, amely Churchill szülőhelye és a Világörökség része, és ami – hasonlóan megannyi oxfordi épülethez és kerthez – egy Harry Potter forgatás helyszíne is egyben.

A Tudomány Nyelviskola tanárainak heti rendszerességgel küldött Heti 5-let című körlevelében néhány konkrét ötletet is meg fogok osztani kollégáimmal az Oxfordban tanultakból, kettőt pedig a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjteményébe is feltöltöttem:

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/836/tancolo-dialogusok

http://www.tka.hu/tudastar/mogy/837/kollazsok

 

 

Új hozzászólás