Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 13 november 2016 09:37

Továbbképzés Firenzében

Írta:
  • Helyszín: Firenze
Cattedrale di Santa Maria del Fiore Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Továbbképzés Firenzében

Firenzében jártam 2016. július 11-16 között egy hat napos kurzuson. Címe: A művészet megértése és élvezete az osztályteremben és azon túl. Az iskolám neve: Europass centro studi europeo. (Via Sant’Egidio, 12-50122 Firenze, Italia) Az oktatás angol nyelven folyt.

A tanfolyam túlnyomórészt a művészetpszichológiáról szólt. Ez azonban rendkívül összetett, több tudományterületet (neuropszichológia, pedagógia, szociológia, biológia) is érintő része a pszichológiának. Tanárunk nagyon ügyesen összeválogatta nekünk azokat a részeket mindebből, melyek saját személyiségünket vagy tanári mivoltunkat, illetve a gyerek személyiségét és tanulási folyamatát segíti elő. Ezeket főként előadás és közös beszélgetések formájában tette, megtűzdelve kreatív egyéni, páros vagy csoportos feladatokkal.

A kurzus intenzív és eseménydús volta kompenzálta rövidségét (napi 5 óra 6 napon át). Folyamatos figyelem és gondolkodás jellemezte munkánkat. Kronológiai sorrendben a következő területeket érintettük: A művészetpszichológia alapjai, művészet és pszichológia kapcsolata, kreativitás. Az agy működése, ’tükörneuronok’ működése, Maslow piramis, a kreativitás 3 fő jellemzője, a kreatív személyiség jellemvonásai. Életvezetéshez szükséges tulajdonságok és ezek erősítése a gyerekekben. Kreatív gondolkodást segítő technikák, vizuális gondolkodás fejlesztése. Mi segíti és gátolja a kreativitást. Melyek a kreatív gondolkodás módszerei, mit fejleszt a kreatív gondolkodás. Szó volt az oktatás, figyelem, motiváció fogalmáról. Egy kis nevelésszociológiát is érintettünk, mi a boldogság, pozitív pszichológia, pozitív oktatás. Mi a szilárd, kiegyensúlyozott személyiség 24 jellemvonása. Mi az éberség, tudatosság. Stratégiák a gyerek motiválásához, motiváció és figyelem fenntartása az oktatásban. Tanulási stílusok, hagyományos és interaktív oktatás. Milyen az aktív tanár. A kortárs és hagyományos művészet összehasonlítása. Dióhéjban erről szólt ez a hét és természetesen mindezt gondolkodtató és játékos feladatok egészítették ki. Óraterveket készítettünk a művészet bevonásával párban és csoportokban.  A csoportmunkában mi a megbocsátásról állítottunk össze egy órát (a kiegyensúlyozott személyiség 24 jellemvonása közül) a művészet bevonásával. Minden csoport más tulajdonságot választott. Képeket is festettünk és rajzoltunk, egyénileg és csoportosan is.

Az egész folyamatot színesítette, hogy közben röviden meg lehetett beszélni országaink különböző oktatási rendszerét, hozzáállását mindehhez. A csoportban 12 fő vett részt: 9 ír, 1 spanyol, 1 finn és személyemben 1 magyar. A képzés teljesen megfelelt az elvárásaimnak és az előzetes leírásoknak. Tanárunk igazodott igényeinkhez, nagyon empatikus, figyelmes személyiség. Sokat tanultunk tőle.

A tanfolyamot egy városnéző vezetett túra (Firenzében) és egy szombati kirándulás tette még élvezetesebbé. Négy kirándulás közül lehetett választani. Én egy toszkánai utat választottam, gyönyörű volt (San Gimignano, Siéna, Chianti). Mindezek mellett délutánonként (14 óra után) annyi múzeumot néztünk meg, amennyi csak belefért az időnkbe. Felért egy művészettörténeti kiegészítő kurzussal. Firenzében természetesen a gasztronómia is páratlan, érdemes kipróbálni. Óriási képanyaggal érkeztem haza, melyet a rajzórákon hasznosítani tudok.

A szállásom remek volt, az iskolán keresztül kértem. Egy apartmanban laktam egy orosz lánnyal és egy török fiúval. Maga a tulajdonos ott él a családjával az alsó szinten. Kedvesek, figyelmesek voltak.

A kurzus kifejezetten hasznos volt számomra, hozzáállásom a tanításhoz, gyerekekhez, önmagamhoz fejlődött, nyitottabbá vált. Új kapcsolatokra tettem szert a világ különböző pontjairól, tapasztalatainkat kicserélhettük.

Pilisvörösvár, 2016. július 19.

                                                                                                          Francsics Nóra

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás