Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 04 október 2017 18:08

Továbbképzés Scarboroughban

Írta: Tamás Balázsné
  • Helyszín: Anglolang-Scarborough-Egyesült Királyság

Vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy felszabadultan tudjam élvezni az idegen nyelven, külföldi országban tartott továbbképzést? Nekem ez nem megy egyik napról a másikra. Éppen ezért nagyon örülök, hogy sikerült egy két hetes kurzusra eljutnom. A második hét közepén már tényleg nagy öröm volt bennem, hogy ott lehetek.

Scarborough, Anglia középső vidékén, a tengerparton van. A képzés, amire jelentkeztem: két hetes intenzív angol nyelvtanfolyam az Erasmus+ program keretében, az Anglolang iskola szervezésében. A képzés színes és dinamikus volt. Többféle tanárral dolgoztunk együtt, sokféle tanítási módszer került elő. A csoportban vannak résztvevők Olaszországból, Spanyolországból, Németországból, Dániából, Norvégiából, Csehországból, s ketten magyarok. Sok szó esik az angol szokásokról, kultúráról, s ennek kapcsán a mi szokásainkról is, és más országokról is. Szóba kerül a Brexit, s hogy mit gondolnak erről maguk az angolok, illetve mások Európa más helyeiről. Szóba kerül sok-sok iskolai szituáció, kinek milyen tapasztalata és ötlete van. Beszélünk, beszélgetünk és hallgatunk, játszunk és tanulunk. Ellátogathattunk egy angol általános iskolába. Találkozhattunk diákokkal, tanárokkal, gyógypedagógusokkal. Nekik sem könnyű a sajátos nevelési igényű gyerekekkel.

Nemcsak Scarborough-t ismerhettük meg. Volt szervezett buszos kirándulás a környékre, illetve egy kicsit távolabb, Leeds, York, New Castle, Durham városaiba. Az idegenvezetés rendkívül élvezetes, szóba kerül a táj, a történelem, a kultúra, a régi és a modern élet. Anglia történelmének egy-egy eseménye újból közelebb kerül hozzám.

Szállást, ellátást egy helybéli családnál kaptam. A jóltartás mellett érdekes volt számomra a családdal való beszélgetés, találkozás. 

A két hét során nemcsak az angol nyelvben lettem bátrabb. Találkoztam tanárokkal, számos különböző háttérből, és sokat tanultam tőlük, ahogy egy-egy iskolai helyzetről beszélnek, gondolkodnak. Láthattam egy darabot a világból, s nemcsak Anglia természeti és kulturális kincseiből és látnivalóiból, hanem a köztük élő emberekből. Beszélgethettem egy színes, sok nemzetből összeálló csoportban, iskoláról, elfogadásról, nyitottságról, hagyományról, értékekről. Feltöltődtem és kikapcsolódtam.

Az iskola honlapján az ERASMUS+ 2017 oldal :

 https://www.phbences.hu/erasmus/erasmus-2017

Új hozzászólás