Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2017. október 18., szerda 17:17

Kommunikálni – mint egy profi

Írta: Lőrincze Tímea
  • Helyszín: Executive Training Institute - Málta

2017. augusztus 21. és 25. között vettem részt St. Julianban a Professional Communication Skills nevezetű kurzuson.

Több éves, részben külföldön eltöltött pedagógusi pályafutásom után kezdtem el dolgozni a budapesti Orchidea Iskolában. Miután évekig csak angolul tanítottam és kommunikáltam, jelenleg viszont nem használom olyan intenzíven a nyelvtudásomat, mint korábban, ezért választottam kifejezetten egy olyan kurzust, ahol a már meglévő kompetenciáimat csiszolhatom, finomíthatom.

A tanfolyamon összesen négyen voltunk: egy-egy ciprusi, francia, osztrák hallgató és jómagam. Ketten közülük az üzleti angol nyelvet szerették volna jobban elsajátítani, de a kis létszám miatt összevonták a két csoportot. Ez számomra két dolgot jelentett: egyrészt kihívást, hiszen pedagógus lévén, nem az üzleti angolt beszélem, másrészt viszont rengeteg újat tanultam, amit akár a mindennapokban is hasznosíthatok.

Az egy hét nagyon intenzíven telt. Első nap felmérték, hogy milyen az angoltudásunk, és megkérdezték, hogy ki miben szeretne fejlődni. A trénerünk ezeket figyelembe véve állította össze a tananyagot.

A tanfolyamon megtanultuk, hogy melyek azok a formális kifejezések, amelyeket meetingek, prezentációk, tárgyalások során alkalmazhatunk. Minden alkalommal kettesével, illetve egyedül kellett ezekhez kapcsolódóan különböző feladatokat megoldani. A foglalkozások beszédcentrikusak voltak, ezért minden egyes témánál életszerű helyzeteket szimuláltunk: hol érvelnünk, hol vitatkoznunk, hol pedig egy meetinget levezetnünk kellett. Lehetőségünk volt a hivatalos e-mail, illetve levélírás formai követelményeivel is megismerkednünk. A számunkra eddig ismeretlen szavakat, kifejezéseket minden alkalommal megbeszéltük. Volt olyan foglalkozás, ahol multimédiás eszközök segítségével elemeztünk, vitattunk meg egy szituációt. Utolsó nap be kellett mutatnunk egy saját magunk által választott témakörből egy effektív prezentációt a tanult ismeretek alapján. A bemutatás után a csoporttársak és a tréner is külön értékelte azt.

Az Executive Training Institute Malta nemcsak a tréninget szervezte meg kiválóan, hanem lehetőséget biztosított számunkra, hogy az általuk szervezett programok révén jobban megismerjük a szigetország történelmét, szokásait, ételeit. A fakultatív programokra órák után, délután került sort. Az egy hét alatt így sikerült eljutnom Comino szigetére. Megcsodálhattam a régi főváros, Mdina nevezetességeit. Eljutottunk a jelenlegi fővárosba, Vallettába is. Lehetőségünk nyílt a híres halászfalu, Marsaxlokk felfedezésére is.

A Máltán eltöltött egy hét számomra nagyon hasznos volt. Fontos volt, hogy csak angolul kommunikáltam az ott eltöltött idő alatt az iskolában és iskolán kívül is. Nemcsak új ismereteket, angol kifejezéseket, szakszavakat tanultam meg, hanem megismertem egy számomra teljesen új, eddig ismeretlen ország kultúráját is. Ezenkívül olyan embereket ismertem meg, akik nem pedagógusként, hanem az élet más, különböző területein dolgoznak, így bepillantást nyertem az ő munkájukba, életükbe.

A tréneremmel azóta is tartom a kapcsolatot, szeretettel várnak vissza bármikor, akár egy másfajta tréning keretén belül is. Mivel évekig csak olyan iskolákban tanítottam, és jelenleg is ilyen iskolában dolgozom, ahol a tanári karban és a diákok között is nagyon sokféle náció megtalálható, ezért számomra a multikulturális környezet teljesen természetes és megszokott. Ez nem okozott nehézséget a kint eltöltött időszak alatt sem. Bízom benne, hogy az ezalatt a kurzuson elsajátított és megszerzett ismereteimet, tudásomat a mindennapi munkám során remekül fogom tudni hasznosítani. Legyen szó egy prezentáció bemutatásáról, egy meetingről vagy hivatalos írásbeli kommunikációról.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás