Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. június 26., kedd 09:17

There's an App for That! - Dublin

Írta: Takátsné Lucz Ildikó
  • Helyszín: Europass - Dublin - Írország

2017 nyarán az Erasmus+ keretében egy csodálatos hetet tölthettem Dublinban, ahol egy informatikai továbbképzésen vettem részt, melynek témája a különböző tanulást segítő applikációk mobileszközökön való alkalmazása volt.

A csoportunk 14 főből állt: 4 görög, 2 spanyol, 2 portugál, 1 horvát, 2 lengyel és 3 magyar kolléga részvételével.

Ismerkedésképpen az első nap mindenki bemutatta a saját iskolájáról készített prezentációt vagy videót. Ezt követően a tanárunk tartott egy rövid összefoglalót arról, hogy milyen elvárásokkal is kell szembenéznie egy XXI. századi tanárnak, ennek hogyan tudunk megfelelni, milyen lehetőséget és segítséget nyújt ebben a különböző applikációk és mobileszközök tanórai és azon kívüli alkalmazása. Felhívta a figyelmünket ennek előnyeire és veszélyeire is.

A további napokon minden alkalommal két-két új applikációval ismerkedtünk meg. Kipróbáltuk ezeket és mindenki készített az adott applikáció alkalmazásával 1-2 segédanyagot, amelyet utána a többieknek bemutatott. Ezt kielemeztük, értékeltük és további felhasználási javaslatokat tettünk. Az egész tanfolyam során megvalósuló kollaboráció még jobban összekovácsolta a kis csapatot.

A foglalkozásaink minden nap 9.00-kor kezdődtek és 13.30-ig tartottak, így lehetőségünk nyílt arra is, hogy délután tapasztalatcserét folytassunk a többi kollégával, jobban megismerjük az egyes országok oktatási rendszerét illetve bemutassunk egymásnak iskoláinkban működő jó gyakorlatokat. Természetesen a szakmai beszélgetéseken túl a fogadó intézmény által szervezett közös kulturális programokon is (vezetett városnézés, Guiness és Jameson gyárlátogatás, színházi est, karaoke est) részt vettünk, illetve mi magunk is szerveztünk hasonlókat (a város nevezetességeinek felkeresése, múzeumlátogatások, Science Gallery megtekintése, séta a Botanikus Kertben, rövid kirándulások a környező kis tengerparti városokba).

A kurzus zárásaként a szervező intézmény egy egész napos ír kirándulással kedveskedett nekünk. Így látogattunk el az UNESCO világörökség részének nyilvánított Giant’s Causewayhez, amely lebilincselő látványával felejthetetlen élményt nyújtott. A sziget keleti partvidékén haladtunk egészen Belfasttól ÉNY-ra kb. 100 km-ig a lélegzetelállító tájakon keresztül. Ízelítőt kaphattunk az ír vidéki élet hangulatából, amelyet remekül kiegészített az út folyamán mindvégig aláfestésül szolgáló ír népzene valamint az idegenvezetőnk által mesélt legendák sora.

Köszönet Förster Anitának és Véghné Juhász Krisztinának a sok segítségért!

A Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium disszeminációs oldala itt érhető el. 

Új hozzászólás