Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. június 26., kedd 09:25

English for Effective Communication - Oxford

Írta: Földi Anita
  • Helyszín: Lake School - Oxford - Egyesült Királyság

Nyertes pályázatunkkal idén az oxfordi Lake School of English továbbképző intézménybe volt szerencsém elutazni. Eleinte nem tűnt ilyen egyszerűnek az utazás. Mivel ketten is ugyanazt a nyelvtanfolyamot jelöltük meg kollégámmal, a bírálat csak egy utazást engedélyezett. Úgy döntöttünk, hogy összefogunk, elfelezzük a költségeket és együtt megyünk. Több pályázatíró kollégánk is támogatott minket az ösztöndíjából. Mindezek után már nem volt akadálya annak, hogy én is részt vehessek az „English for Effective Communication” című angol nyelvi kurzuson. A nyelvtanfolyamra a működő eTwinning projektem működtetése és a hozzá kapcsolódóan megnyert varsói job-shadowing mobilitás miatt is szükségem volt. 

2017. július 30-án taxival utaztam a budapesti repülőtérre. A Budapest-Luton repülőút után, busszal utaztam Oxfordba. Megérkezés után a buszállomáson megvettem két hétre a buszbérletet, majd kiutaztam Oxford Headingtonba, ahol a szállásadóm már várt. A lakótársam a kolléganőm, Steiner Csilla volt. Vendéglátónk Anne Hawkswood igazi angol hölgy, rendkívül udvarias, tapintatos, figyelmes. Nagy gondot fordított rá, hogy reggelenként fél, esténként legalább egy, másfél órát beszélgessen velünk és minden este frissen főzött vacsorával várt minket. Együtt étkezett velünk.

A háztól 5 perc sétára volt a buszmegálló, ahonnan 25 perc alatt értünk be a városközpontba, majd 10 perc sétával, a suliba. Az iskolában a hétfői eligazítást és csoportbontást követően a tantermünkbe vonultunk mentorunkkal, Sharlene Matharuval. Messzemenőkig felkészült, lelkes, profi nyelvtanárral volt dolgunk. Minden percben fenntartotta a figyelmemet. Változatos munkaformákkal és feladatokkal dolgozott, különös gondot fordított a visszakérdezésre, ismétlésre, ellenőrzésre. Kedves, energikus személyisége motiválóan hatott rám mindkét hétben. A tanítás általában 9-től 16.00 óráig tartott, kivéve az iskola által szervezett kirándulások napjain. Akkor egykor végeztünk. Az iskolában a szünetekben volt lehetőségem kávét, teát, kakaót inni, pingpongozni, de kedvező áron ebédelni is.

A csoportban az első héten 14-en voltunk, majd az első hét után a két olasz kolléganő, és a spanyol kolléga hazautazott. Magyarok négyen voltunk, rajtunk kívül volt még egy libanoni, egy orosz, egy litván, egy szlovén, egy cseh, egy szlovák és egy lengyel kolléga. Az eredeti csoportlétszámot figyelembe véve öten voltak a csoportban angol nyelvtanárok. Alsó tagozatos tanítók csak mi ketten voltunk kolléganőmmel, ezért magunknak nem tudtunk munkakapcsolatot kialakítani. Ennek ellenére iskolánkat be tudtam ajánlani egy tervezés alatt álló lengyel, cseh, szlovák, magyar természettudományos eTwinning munkakapcsolatba a 7. és/vagy 8. évfolyamon. A tanulás során a legnagyobb hangsúlyt a köznapi nyelv használata és megértése kapta. Megismerkedtünk és gyakoroltuk a manapság leginkább használatos Phrasal verbs kifejezéseket, idiómákat. Sokat gyakoroltuk a kiejtést, a magyartól nagyon eltérő hangsúlyozást. Sharlene minden nyelvi készség gyakoroltatására gondot fordított, ismételtetett, számonkért. A szabadidős programok is érdekesek voltak, az idegenvezetőnk - Rob Tanner - jól érthetően, követhetően beszélt, a lényeges dolgokat vissza-vissza ismételte.

Az iskola által szervezett programok legnagyobb részén részt vettem: oxfordi városnézés, és a legrégebbi kollégium megtekintése (Christ Church College), látogatás Churchill szülőhelyén, a Blenheim Palotában, látogatás Shakespeare szülő-és lakóhelyén Stratford-Upon-Avonban. Saját szervezésben végig látogattuk Oxford nevezetességeit, a városi múzeumokat: Oxford Castle, Ashmolean Museum, Museum of Natural History, Museum of the History of Science, Pitt Rivers Museum, Bodleian Library, Worcester College, St. Mary's University Church, Radcliff Camera. Elsétáltunk a Temze csatornája mentén Port Meadow-ig, csónakáztunk a kanálison. Egy teljes napot szántunk arra, hogy megtekintsük a Rózsák háborúja nevű, közel 30 éves történelmi esemény központi helyszínét, a Warwick Castle-t, ahol a Lancaster és a York ház küzdött a trónért. Meglátogattunk a híres Eagle and Child Pubot, ahol a Gyűrűk ura trilógia és a Babó legendás szerzője, J. R. R. Tolkien írta feledhetetlen történeteit, hiszen Oxfordban tanított. Nem mellesleg itt írta az Alice Csodaországban című mesét C. S. Lewis is, aki szintén oxfordi egyetemi tanár volt. Megkóstoltuk a tradicionális angol cream tea-t, és néhány legendás angol ételt is. Minden héten elmentünk a csütörtöki tradicionális iskolai pub estékre is a The Head of The River-be. Oxford nyáron is nyüzsgő, élénk egyetemi város benyomását tette rám.

Örömmel gondolok arra, hogy középkorúan még mindig ekkora flexibilitással, alkalmazkodóképességgel, tudásvággyal, kíváncsisággal rendelkezem. Hálával tartozom kollégáimnak a támogatásukért, a közös munkáért, a rengeteg élményért, és a Hungary Expert csapatának a sok segítségért.

A képen a „The Eagle and Child" pub, ahol J.R.R.Tolkien írta a Gyűrűk ura trilógiát.

A Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium disszeminációs oldala itt érhető el. 

Új hozzászólás