Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. június 26., kedd 09:49

Practical Methodology for teachers working with CLIL - minicsoportban Yorkban

Írta: Mártonné Szabó Ágota
  • Helyszín: York Associates - York - Egyesült Királyság

York egy tüneményes kis ékszerdoboz, magába foglalja az összes képet, amit első hallásra elképzelünk magunknak egy észak-angliai városról. Kék ég alatt harsány zöld parkok, igazi vörös téglából épült régi házak, a szűk utcácskákhoz el tudtuk képzelni a középkori hangulatot. Még a Harry Potter sorozatban is érezhettük magunkat egy pillanatra, hiszen itt vették fel a film városban játszódó jelenetét.

Ezen a gyönyörű helyen, a York Associates szervezésében töltöttem el 5 felejthetetlen napot, ami szakmai felfrissülést adott.

Mi egy kis mini csoport voltunk Mariaval, a spanyol kolléganővel – kettesben igazán aktívnak, ébernek és fáradhatatlannak kellett lenni, hogy a tanárnő rengeteg munkáját így meghálálhassuk.

Az óráink 13-17 óra között voltak. Nagyon elfáradtunk minden nap a hosszú figyelésben, de mikor megtudtuk, hogy tanárnőnknek még délelőtti is vannak órái egy másik kurzuson, már nem is tűnt annyira soknak az a négy óra.

Tanárnőnk, Helen Cherry nagyon felkészült, dinamikus, munkáját élvezettel átadó trénernek bizonyult. Rögtön a bemutatkozó játék nagyon megkapott: egy 7 ágú csillagba írt bele egy-egy szót, melyek élete legfontosabb, az új közösség előtt feltárni kívánt tényeit tartalmazták. Ezekre nekünk rá kellett kérdezni, s ha jó volt a feltételezés, ő pár mondattal még kiegészítette a megadott szavát. Mi végigjátszottuk ugyanígy, s meg is kaptuk az első benyomást egymásról.

A hátralévő időben is ugyanilyen hatékonyan teltek az órák és napok – rengeteg ismeretanyagot kaptunk, sokféle csatornán keresztül: interneten, kivetítőn, előre elkészített s fénymásolt oldalakon s élőben kipróbált játékokon.

Julia Hüttner tolmácsolásában vizsgáltuk meg a CLIL-t, mint egyre elterjedtebb módszert, előnyeivel és nehézségeivel. Játékos diktálási és memóriafejlesztő játékokkal rögzítettük a hallottakat.

Bloom rendszertanával ismerkedtünk, több oldalról megvizsgálva a fejlesztendő területeket és a fejlesztés sokféle lehetőségét.

A kommunikációs és gondolkodási képesség fejlesztésére néztünk lehetőségeket, szöveges példákon, majd sokféle játékon keresztül.

Az első nap azonnal rájöttünk, hogy az angol oktatás tele van mozaikszavakkal, minden napra jutott belőle jócskán – kezdetben komoly memóriafeladat volt emlékezni a korábban tanultakra. A tanárnő rendszeresen felidéztette velünk a már elhangzott anyagot, mindig valamilyen újfajta megközelítésben. Pl. az első nap eljátszott játékokat rajzzal kellett a másnapi kezdésnél összefoglalni s pár mondattal elmesélni.

Minden napra terveztek nekünk közösségi programokat – városnézést, a katedrális látogatását, élő zenés sörözést s mi igyekeztünk is megjelenni, ahol csak tudtunk.

Mivel a délelőttjeink szabadok voltak, fejest ugrottunk York nevezetességeink önálló felfedezésébe is. Kombinált jegyet vettünk a Kastély Múzeumba, amivel a Yorkshire Múzeumba és a Művészeti Galériába is bemehettünk. Sajnos az utolsóra már sem időnk, sem energiánk nem maradt, hiszen az annyira angolos kávézókat is meg kellett látogatnunk – ez is hozzátartozik egy másik ország kulturális felfedezéséhez. Ugye?

Köszönet Anitának és Krisztinának idei munkájukért is!

A Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium disszeminációs oldala itt érhető el.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás