Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. július 16., hétfő 10:18

Szerencsés kurzusváltás.

Írta: Varnyú Rita
  • Helyszín: Exeter

EXETER 2017. JÚLIUS 30-AUGUSZTUS 12.

Nagy izgalommal vártam az utazás, mivel 3 kolléganőmnek másik időpontban indult csak kurzusa, így nekem egyedül kellett Exeterbe eljutnom. Előzőleg érdeklődtem képzésekről, host-okról, így kíváncsian vártam, milyen host family-hez kerülök.

Álmomban sem gondoltam, hogy ilyen szerencsés leszek. Sue Egan a vendéglátóm, fantasztikus ember. Már az elején tudtam, hogy nyelvi fejlődésemhez jelentősen hozzájárul Türelmesen, tapasztaltan segített, javított, miközben rengeteget kommunikált velem. Mindemellett, tiszta, rendezett lakása lenyűgözött, konyhaművészete pedig felülmúlhatatlan volt.

Nyelviskolám az IPC rendkívül profin szervezte meg képzésünket, de ez már az előzetes levelezésekből kiderült.

Az első nap az iskolában mégis csalódás volt számomra. A Drama Techniques for the English Language Classroom című kurzus nem pont arról szólt, mint amire számítottam. Csoporttársaim nagyrészt középiskolai tanárok voltak, nyelvtudásuk jóval magasabb szintű volt, mint az enyém. Gyakorlat helyett rengeteg elméleti előadást kellett hallgatnunk, rengeteg szakkifejezéssel, ami számomra túl magas volt. Ezért még az első nap végén átkértem magam a párhuzamosan folyó Practical Ideas for the Primary Calssroom kurzusra.

                Már másnap, ebédszünet után ott folytathattam tanulmányaimat. Úgy érzem, ez a képzés teljes körűen azt nyújtotta, amiért mentem. Egyrészt saját nyelvi szintemen tudtam fejlődni, másrészt renget, valóban praktikus ötletet gyűjtöttem alsó tagozatos pedagógiai munkámhoz. Ráadásul a drámapedagógia itt is erőse jelen volt, tehát drámapedagógiai módszertani tudásom is fejlődött. A legjobban a projekt munkák megvalósításhoz, kivitelezéséhez szerzett tapasztalatoknak örültem. A jövőben szeretném mindezeket felhasználni pedagógiai munkámhoz. A projekt módszerrel egy téma köré tudjuk csoportosítani a tantárgyakat, így a tantárgyi integráció is megvalósul, a gyermekek tanulási lehetőségei színesednek. Ezen kívül rengeteg játékot, módszert próbálhattunk ki, melyeket mi, felnőttek is nagyon élveztünk, úgy gondolom, tanulóink számára is motiváló lesz a tanítás során.

                Csoportunk összetétele is nagyon színes volt: cseh, litván, olasz, spanyol és magyar nemzetiségűek voltunk. Rendkívül közvetlen hangulat alakult ki a kezdetektől fogva. A végére igazi barátságok születtek. Egy cseh és egy spanyol kolléganőmmel is elérhetőséget cseréltünk, azóta is kapcsolatban vagyok velük, ha minden jól alakul, akkor akár cserediák kapcsolat, vagy testvérosztály kapcsolat is kialakulhat.

                A kulturális, történelmi programok igényesek és hasznosak voltak. Vezetőnk átfogó ismeretekkel látott el minket. Mikor Exetert választottuk képzésünk helyszínéül, nem is gondoltam, hogy Anglia ennyi arcát fogom megismerni. Láttunk folyót, torkolatot, óceánt. Megnéztük az Angol Riviérát, láttunk sziklás, kavicsos és homokos partot, klasszikus angol utcákat, de dél-európai tengerparti települést idéző, pálmafás városokat is. Voltunk folk fesztiválon, kipróbálhattunk brit táncokat, népi ételeket, de itt nézhettük meg a Jurassic Cost földtörténeti látványosságot is. Számomra a legkedvesebb helyszín Tintagel volt. (Ez a hely Artúr király születésének helyszíne (amennyiben valóban létezett), de Trisztán és Izolda története is itt játszódott. Rendkívül misztikus település.)

                Úgy gondolom, ez alatt a két hét alatt rengeteget tanultam. Nem csak módszertani, nyelvi tudásom fejlődött, színesedett, de rengeteget tapasztaltam, mint diák is. Pedagóguskén sokszor elfelejtjük, milyen volt tanulni, az órákon tanulóként részt venni. A tanítás hatékonyságát tanulóként tudjuk a legpontosabban megtapasztalni, ezeket szintén be fogom építeni pedagógia munkámba.

                Szívem szerint minden pedagógust elküldenék egy külföldi tanártovábbképzése, aki komolyan veszi munkáját, annak rengeteget segíthet benne. (Maga a helyzet, hogy idegenül, „tudatlanul” kerülünk egy helyzetbe, mint egy kisdiák. Magunk tapasztalhatjuk, figyelmünk meddig tart, mi az, ami visszahozhatja azt, mikor fáradunk, miért, stb.)

                Hálás vagyok, hogy részt vehettem ezen a képzésem, bízom benne, hogy a jövőben is lesz lehetőségem hasonló helyre eljutni.

Iskolánk Erasmus+ pályázatáról bővebben a következő linken olvashattok:

https://erasmus2017exeter.webnode.hu/

 

 

Új hozzászólás