Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

2018. július 16., hétfő 10:36

Intenzív nyelvtanfolyam Exeterben

Írta: Pádár Miklósné
  • Helyszín: Exeter

2017. aug. 13-án indultam kolléganőmmel Exeterbe, hogy részt vegyek az IPC által indított „Better English for Teachers” című kéthetes kurzuson. A tanfolyamunkon öt magyar és 4 (néhány napig 5) más nemzetiségű (cseh, lengyel, szlovák, olasz) kolléga vett részt. A kolléganőm és magam kivételével szinte mindenki középiskolában tanított. Társainkkal hamar összebarátkoztunk, jó kapcsolatot alakítottunk ki a nem magyar nemzetiségű kollégáinkkal is, míg az IPC által szervezett kirándulásokon megismerkedhettünk a többi kurzus résztvevőivel.  A tanfolyamon való részvételem elsődlegesen a nyelvtanulást célját szolgálta. Ez a cél nem csupán a kurzus által valósult meg. Egy angol házaspárnál voltam elszállásolva két hétig, így mindenképpen szükségem volt az angol nyelvi kommunikációra, amely által lehetővé vált, hogy élő nyelvi közegben, mindenféle külső segítség nélkül alakítsak kapcsolatokat, oldjak meg helyzeteket. Maga a tanfolyam nagyon érdekes és tanulságos volt számomra, mivel bepillanthattam abba, miként, milyen módszerekkel történik az angol nyelv oktatása egy tőlünk távoli országban. Számos olyan ötlettel találkoztam a tanfolyam két hete alatt, amelyet a saját tantárgyamra átültetve tudok alkalmazni a tanításom során, érdekesebbé s talán eredményesebbé téve így a tantárgyam elsajátítását.

A kirándulásaink során olyan helyeken jártunk, amellyel a saját tantárgyamhoz (történelem-rajz) kötődő ismereteket mélyíthettem el. Utazásunk előtt Anglia történetéből tartottam egy rövid előadást és bemutatót a kollégáimnak, s itt most személyesen láthattam az angol történelem, művészettörténet jelesebb színhelyeit.  Így például megszemlélhettem az exeteri gótikus katedrálist, amely, ha nem is a legjelentősebb, de az egyik jelentős képviselője az angol gótikus építészetnek, és még a korábbi, normann építészeti stílusjegyeket is magán viseli. Láthattam Tintagelt, ahol a monda szerint Artúr király született, s a monda történelmi kutatásokra épülő háttere is szolgált számomra új ismeretekkel.

A kurzus ezenkívül lehetőséget adott számomra szakmai kapcsolatok kialakítására más kollégákkal, akár magyarokkal, akár más nemzetiségűekkel.

Összességében igen eredményesnek tartom a tanfolyamon való részvételemet, mert ezáltal lehetőségem nyílt, hogy fejlődjek mind az angol nyelv használatában, mind pedig szakmailag, a saját tantárgyaim ismereteinek bővítésében, s tanításának módszertanában is.

Iskolánk Erasmus+ projektjéről bővebben a következő linken olvashattok:

https://erasmus2017exeter.webnode.hu/

Új hozzászólás